Recept za jednostavno i lagano povrćno jelo sa integralnom tjesteninom i mocarelom, uz dodatak lisnatog/kovrdžavog kelja, spanaća ili blitve. Zdravo, ukusno, jednostavno za napraviti i sjajno ako preostane za naredni dan.

Tjestenina je jedna od stvari koju vjerovatno mnogi od nas doživljavaju kao "spas u poslednji čas". Dobijemo čitav obrok za 15-20 minuta, nema mnogo posla, a uživanje je beskarajno! Makar meni jeste, pa čak i nakon toliko godina kuvanja iste tjestenine sa paradajzom, ponekad uz dodatak mocarele ili tunjevine.

Zapečeni rezanci sa mocarelom i povrćem

Zapečena tjestenina je nešto drugo. Nije baš brzinska stvar, ali je možete spremiti da imate i za sjutradan ili za vikend. To je moj trik sa ovim jelom, a naročito ako govorimo o klasičnim "makaronima sa sirom". Vjerovatno već znate o čemu pričam - rezanci izmiješani sa sirom, jajima i mlijekom i zapečeni dok gornji sloj ne postane hrskav da hoćete zube da polomite - i obožavate to, a iznutra budu mekani i jako sirnog ukusa.

Iako sam odrasla uz ovo jelo i iako ga i danas volim, ne pravim ga više tako često u osnovnom obliku. Danas pravim zapečenu tjesteninu u raznim verzijama, koje zavise od stanja u frižideru, ali obično ima dosta povrća, nekad uz dodatak sira, pavlake, sjemenki ili orašastih plodova, začinskih biljaka i slično.

Recept koji vam danas predstavljam je sasvim lagan, zelenkast i sa dodatkom mocarele koja daje pomalo mliječni ukus i onaj fantastičan osjećaj kad se sir razvlači da jedva uspijete parče da prenesete u tanjir. Sigurna sam da se slažete da je doživljaj super! :)

Za ovu količinu tjestenine, mala količina mocarele prilično fino obavi posao, a kao vezivo nam služe dva jaja i voda u kojoj se kuvala tjestenina - klasične dodatke poput pavlake, mlijeka ili bešamela izbacujemo. Jaja možete i izostaviti, ali u tom slučaju jelo neće biti sasvim kompaktno, parčići ne zadržavaju oblik i praktično se prenosi kašikom u tanjir. Ako vam to ne smeta, ukus je isti.

Zapečeni makaroni sa povrćem i mocarelom

Predlažem da koristite neku zdraviju verziju tjestenine - integralnu ili još bolje, onu napravljenu od mahunarki, ukoliko ih već ima kod nas (ako nema, biće!). Kad pravite zapečenu verziju, to ne predstavlja problem - jelo je čak intenzivnijeg ukusa i ta pomalo zrnasta tekstura integralnih pasti je zaista prijatna. Ne dopada mi se u nekim klasičnim italijanskim jelima, ali kad znam da neće pokvariti jelo, mijenjam. Odlična je za hladne salate, za neke tjestenine sa proprženim ili pečenim povrćem. Ne možete znati dok ne probate! ;)

A zašto je bolje da koristite žitarice od cijelog zrna?! Pa, mnogo su bogatije vlaknima, vitaminima, donekle bjelanačevinama i mineralima i zbog tih odlika, značajno su bolje za naš organizam, drže nas duže sitim, a i sporije podiću nivo šećera u krvi nakon jela. To znači da time izbjegavate onaj osjećaj pospanosti i želje za slatkišima kad pojedete tanjir paste. Je li vam to poznato?

Pečena pasta sa mocarelom i spanaćem ili lisnatim keljom

Ovaj recept možete praviti sa bilo kojim tipom zelenog lisnatog povrća koji imate pri ruci. Ovdje sam koristila kejl, ili kovrdžavi ili lisnati kelj, jer volim njegov izražen ukus i žvakastu teksturu. Veoma je hranljiv, bogat vitaminima i mineralima, a između ostalog, u samo 100g sirovog kejla se nalazi duplo više vitamina C nego što su naše dnevne potrebe i čak 7-8 puta više vitamina K. Za jednu biljku tog tipa, prilično je bogat bjelančevinama i sve u svemu, ako imate priliku, vrijedi probati.

Ako ne od ove tjestenine, krenite tako što list-dva lisnatog kelja ubacite u smoothie ili možda, napravite kajganu sa dodatkom bijelog luka i malčice sira. Njaaam! :)

Tjestenina sa sirom i povrćem zapečena u rerni

Sve u svemu, iako dosta lagano, ovo jelo je veoma ukusno i odlično se održava danima - savršeno kao užina ili glavni obrok i narednih dana. Razlog da ih pečete u najvećoj činiji koju imate (i prilagodite količinu sastojaka)! Ako želite kompleksniji ukus, dodajte na kockice nasjeckanu i proprženu slaninu ili tostirane sjemenke ili orašaste plodove. Željela sam da bude jednostavno, tako da ništa od toga nisam uključila u osnovnu verziju recepta, ali znate već da ovakva jela možete do beskraja prilagođavati i uvijek će biti odlična.

Recept

Zapečena tjestenina sa mocarelom i povrćem

inspirisano receptom sa bloga 101 Cookbooks
Zapečeni rezanci sa sirom i lisnatim keljom ili spanaćem Zapečena tjestenina sa mocarelom, zelenim lisnatim povrćem i dodatkom proprženog crnog i bijelog luka, koji doprinose intenzivnijem i punijem ukusu ovog laganog jela.
  • vrijeme pripreme: 30'
  • vrijeme pečenja: 45'
  • ukupno vrijeme: 1h15'
  • količina za 5-6 osoba

Sastojci

osnovna verzija
  • 400g kratke tjestenine*
  • 2 pune kašike maslinovog ulja + kašika (oko 25g)
  • 2 veća crna luka
  • 3 čena bijelog luka
  • oko 300g očišćenog lisnatog kelja/kejla, spanaća ili blitve*
  • 2 jaja (može se izostaviti)
  • so, biber
  • 2 kugle mocarele (250g)
  • prezla (proizvoljno)*
proizvoljni dodaci
  • tostirani bademi, sjemenke suncokreta ili pinjoli
  • proprženi komadići slanine
  • parmezan za posipanje

Postupak

  1. Stavite vodu za tjesteninu da proključa. Za to vrijeme i dok se ne skuva, možete pripremiti sve ostalo. Zagrijte pećnicu na 200°C i ovlaš premažite uljem vatrostanu činiju ili pleh dimenzija oko 30x20cm (za 400g tjestenine).
  2. Skuvajte tjesteninu prema uputstvu sa pakovanja ili slijedite moj opis sa propratnim fotografijama kako da skuvate pastu kao Italijani. :) Kuvajte je minut-dva kraće, jer će nastaviti da se kuva u pećnici. Naravno, ne zaboravite da dobro posolite vodu. Kad je gotova, odvojite šolju vode u kojoj se kuvala, procijedite je i nakapajte kapljicu-dvije ulja da se ne bi slijepila. Ubacite u veliku činiju u kojoj ćete sve spojiti prije sipanja u pleh.
  3. Zagrijte dvije kašike ulja u većem tiganju i dodajte na polumjesece nasjeckan crni luk. Pustite da se proprži na srednjoj vatri dok ne počne da blago pregorijeva (da bude onako tamno žut). Za to vrijeme sitno nasjeckajte bijeli luk i operite i na trake nasjeckajte kejl ili drugo lisnato zeleno povrće koje koristite. Ostavite povrće u cjediljci, ali ne treba da bude sasvim suvo.
  4. Dodajte najprije bijeli luk i ravnu kašičicu soli. Čim počne da miriše, postepeno dodavajte kejl ili drugi zeleniš. Miješajte dok ne potamni i malo klone, oko 3-4 minuta. Sklonite s vatre i dodajte tjestenini.
  5. Izmiješajte, pobiberite i dodjerajte slanoću. U posebnoj činiji umutite viljuškom dva jaja i postepeno dodajte manje-više pola šolje one vode u kojoj se kuvala pasta, oko 120-130ml (vodite računa da će se jaja skuvati i odmah zgrušati ako je voda jako vruća, tako da dodavajte po malo i miješajte sve vrijeme). Ubacite i to u veliku činiju i sve izmiješajte. Ukoliko želite, ovo je trenutak kad dodajete i na suvom tiganju prepečene sjemenke suncokreta, pinjole ili bademe. *Jaja možete i izostaviti, ali će gotovo jelo biti manje kompaktno.
  6. Prespite polovinu u činiju za pečenje. Pobacajte preko listiće nasjeckane mocarele, malo više od pola ukupne količine. Zatim prespite drugi dio tjestenine, a preko preostalu mocarelu. Ukoliko imate, pospite ovlaš odozgo prezlom. Prekrijte posudu al folijom i pecite sa njom oko 35 minuta, zatim otkrijte i dopecite 10-ak minuta dok fino ne porumeni.
  7. Ostavite da se malo prohladi i služite toplo uz dosta svježe salate. Ono što preostane, narežite na veće komade, složite u kutiju koja se dobro zatvara i imate ručak za sjutra! :) Podgrijte u mikrotalasnoj ili u običnoj pećnici prekriveno al folijom. Ako vam nije dosadno, narežite na užu parčad i podgrijte ih u poklopljenom tiganju na slabijoj vatri. Tako ćete dobiti i fantastičnu hrskavu koricu koja se napravi topljenjem sira.

Napomene

  • Izbor tjestenine je na vama. Obično koristim integralnu, onu napravljenu od mahunarki ili kao ovu na fotografijama, koja je kombinacija pšeničnog brašna i mahunarki. U poslednje vrijeme, tjestenina napravljena od sočiva, pasulja, soje ili graška je veoma popularna i već se može pronaći u svim supermarketima (u Stokholmu). Ne znam da li je ima kod nas, ali kad se jednom pojavi, dajte joj priliku - odličan je izvor vlakana i bjelančevina biljnog porijekla. Recept je za 400g tjestenine jer su obično pakovanja integralne ili ove druge paste takva, ali ako imate dovoljno veliku činiju i uobičajeno pakovanje od 500g tjestenine, samo malo prilagodite recept tako što dodate malčice više ulja, zeleniša i vode od kuvanja tjestenine.
  • Koristite lisnato zeleno povrće koje imate. Spanać ima najneutralniji ukus, a ako koristite onaj sa malim listovima ("baby" spanać), samo ga nasjeckajte na trakice i izmiješajte sa pastom - ne mora se kuvati. Lisnati/kovrdžavi kelj ili kejl je sjajna povrćka, može se jesti sirova, ali kad je dodajete ovdje, jednostavnije je kad je na kratko obradite, postaje mekša i manjeg volumena. Blitva je takođe odlična opcija, a i nju je bolje na kratko obraditi.
  • Jelo ne morate posipati prezlom, ali po meni ljepše izgleda i daje specifičnu hrskavost. Ovo se odnosi na krupnu prezlu, još bolje ako je domaća - samo izmiksate odstajali hljeb i ukoliko želite, malčice propržite sa maslinovim uljem i bijelim lukom. Ubacite u teglicu i držite u frižideru do upotrebe. Umjesto prezle, možete izmiješate i malo izlomiti ili isjeckati neke sjemenke po izboru i posuti (suncokretove, bundevine...). Još bolje ako ih dodatno pospete parmezanom.
  • Nutritivne vrijednosti sam računala za recept sa integralnom tjesteninom, sa kejlom i uz dodatak prezle. Jedna porcija bi bila oko 250g.

Nutritivne vrijednosti

    na 100g
  • energetska vrijednost: 174kcal
  • proteini: 8.8g
  • ukupno masti: 6.4g
  • ukupno ugljenih hidrata: 22.3g

Za sad je ovo jedini recept za zapečenu tjesteninu na blogu, ali za one trenutke kad želite brzinsku večeru od nekoliko sastojaka, sigurna sam da imam nešto za vas! ;)