Klasični francuski puterast keks prhke teksture, veoma intenzivnog ukusa zahvaljujući siru, svježem začinskom bilju i maloj količini prepečene slanine koja daje dodatnu notu slanoće i čini ove kekse savršenim kao predjelo uz pićence prije večere.

Imam za vas jedan recept koji vam vjerovatno baš neće ličiti na mene, odnosno na receptiće koje objavljujem na blogu. I da znate da ne liči, ali je toliko dobar da mi nije problem da napravim izuzetak. :) Samo da unaprijed kažem, keksi se jedu u maloj količini, obavezno kad imate prijatelje ili porodicu na okupu da ne biste došli u iskušenje da pojedete sve sami, dok ste još u kuhinji i stojite iznad pleha čekajući da se samo malčice prohlade, pa da se bacite na uživanje!

Prhki slani keks sa sirom, vlašcem i hrskavom slaninom

Radi se o klasičnim francuskim slanim keksićima (sablé), blago prhkim, puterastim, slanim i intenzivnog ukusa od sira, uz dodatak svježeg začinskog bilja, a u ovom konkrentnom slučaju, uz jedan ludo dobar dodatak - čips od slanine! Jej! Naravno, za vege verziju izostavite dodatak koji zvuči nezdravo, ali ako niste vegetarijanac, ne mogu da zamislim kako ćete sebi opravdati propuštanje tog užitka!

Glavni krivac za ovaj recept, kao i za sijaset drugih puterastih koji su ušetali u moju kuhinju je genijalni Dejvid Lebovic. Kad sam kupila njegovu knjigu "My Paris Kitchen", danima sam koristila svaki slobadan trenutak, da pročitam makar uvod u recept ili samo sastojke za sledeći, označavala raznoraznim naljepnicama šta da pravim odmah, šta kad dođe sezona, šta kad nas bude mnogo i šta jednom kad nabavim sve te fensi sastojke ili kad bude neka prilika. A kako je neizbježno isprobavanje teklo, shvatila sam da trošim više putera nego u periodu kad sam u svakom trenutku imala kolače u kući - i to one prave, sa puterom, brašnom, šećerom, čokoladom i ostalim dodacima.

Savršeni slani keks sa sirom, vlašcem i hrskavom slaninom

Jednostavno, šta god francusko poželite da napravite, nemojte kretati ako ne kupite jedno dobro pakovanje dobrog putera. Osim njega, i neki polutvrdi ili tvrdi odstajali sir, a i začinske biljke poput timijana, origana, vlašća, majorana, ruzmarina su takođe veoma zastupljene. Drugačije od uobičajenog bosiljka i peršuna koji su kod mene u upotrebi skoro koliko so i biber.

Ova knjiga je samo djelimično inspirisana klasičnom francuskom kuhinjom, a više oslikava način na koji danas jedu Parižani - domaće, ali i inspirisano raznoraznim svjetskim kuhinjama. Zapravo, tu su jela zastupljena na njegovom stolu ili ih, prosto, smatra posebnim. Uzimajući u obzir moje ranije iskustvo sa Dejvidovim receptima, to mi je već dovoljno ulivalo povjerenje da poželim da imam tu riznicu što prije.

Francuscki keks sa sirom

Dejvid je poslastičar, piše već dugo blog DavidLebovitz.com, a o tome koliko sam naučila od njega i koliko imam povjerenja u njegove recepte sam već pisala u postu za njegov sjajni čokoladni krem. Ako samo pogledate ranije objavljene postove na blogu, možete primijetiti da mi je bio veoma često inspiracija. Ostaviću linkove na dnu teksta, pa se uvjerite zašto. :)

Ukratko, knjiga je sjajna i u jednom trenutku sam mislila da napišem recenziju, sa sve fotografijama i utiscima o isprobanim jelima, ali pošto nije prevedena i nemam gdje da vas uputim za recepte, odustala sam od ideje i za sad vam samo predlažem ovaj slani keks sasvim fantastičnog i prefinjenog ukusa. Ako ga napravite sa kvalitetnim sastojcima i pratite neke sitne napomene koje sam pomenula, sigurna sam da će vas oboriti s nogu, kao i sve koji ih budu probali.

Hrskavi čips od slanine i priprema testa za slani keks

Te sitne napomene se uglavnom tiču hlađenja tijesta i njegove prhkosti. Nemojte se začuditi što će biti veoma mrvičasto, takvo da ćete vjerovatno poželjeti da dodate malo vode. Nemojte! Uz pomoć folije ćete već uspjeti da formirate dvije rolne (vjerujte mi da hoćete), a posle nema brige. Druga stvar je da puter ne treba pretjerano umutiti i zbog toga je najbolje da to radite ručno (ili ako imate veliki mikser sa činijom i onda koristite pljosnati nastavak).

Prhki francuski keksi sa sirom, prije pečenja

I još nešto, važno je da prije stavljanja u pećnicu keksi budu ohlađeni - ili da ubacite u zagrijanu pećnicu tek izvađenu rolnu koju na brzinu narežete i odmah na pečenje ili da već narezan keks ostavite u frižideru dok ne zagrijete pećnicu. Ako to ispratite, biće kako treba.

Nemojte me pitati može li manje putera ili sira, ili da li može maslinovo ulje umjesto njega, ni da li može feta umjesto tvrdog sira, ni da li može integralno brašno umjesto bijelog. Sva ta pitanja su na mjestu, ali prosto, nemam odgovor i iako mi ne priliči, u ovom slučaju nisam pokušala da napravim "bolju", integralniju ili zdraviju verziju. Jedino što znam je da je u redu da izostavite slaninu.

Slani keks sa sirom, prepečenom slaninom i začinskim biljem

Iako bih to možda i izbjegla :), napisaću nutritivne vrijednosti. Jasno vam je da ovo nije jedan od onih mojih klasičnih krekera, sa integralnim brašnom, sjemenkama i sa malčice ulja, ali sa druge strane, mnogo su ukusniji od onih običnih popularnih slanih keksa ili peciva napravljenih od jednake količine putera, sira i brašna ili nešto tog tipa. Samo da znate, oni nisu ništa bolji niti zdraviji. Eto, makar jedite ove francuske koji djeluju profi i obaraju s nogu! :D

Recept

Slani keksi sa sirom i čipsom od slanine

prilagođen recept iz knjige My Paris Kitchen, David Lebovitz
Prhki slani keks sa sirom Klasičan francuski prhki keks sa puterom, obogaćen sirom i nasjeckanim začinskim biljkama, a u nevegetarijanskoj verziji, uz sjajan dodatak čipsa od slanine. Veoma je intenzivnog ukusa, neodoljiv, hrskav, mrvljiv taman kako treba i savršen uz piće!
  • vrijeme pripreme: 30'
  • vrijeme pečenja: 15'
  • ukupno vrijeme: 45' + (1h - 3 dana)
  • količina za 30-35 keksa

Sastojci

  • 115g putera, sobne temperature
  • pola kašice svježe mljevenog bibera (ili po ukusu)
  • pola kašičice morske soli (oko 3g)
  • 3 kašike sjeckanog vlašca (oko 10g) ili 2 kašike timijana
  • 150g tvrdog ili polu-tvrdog sira (pogledati napomene)*
  • 140g višenamjenskog brašna
  • 45g kukuruznog brašna ili sitne palente
  • 50g čipsa od slanine (oko 140g prije pečenja, proizvoljno)*

Postupak

Čips od slanine
  1. Zagrijte pećnicu na 190°C. Narežite slaninu na tanke kriške ili kupite pakovanje već nasječene. Pošto će se najveći dio bijelog dijela istopiti i ostati u plehu, pokušajte da pronađete neku koja je više prošarana crvenim. Ako kupujete upakovanu, ona je obično vlažna, pa papirnim ubrusom utapkajte višak te tečnosti.
  2. Posložite kriške na papirom obložen pleh, ubacite da se peče oko 15 minuta, dok se parčići ne smežuraju, ukupe i ne dobiju tamnu boju. Nakon 7-8 minuta okrenite svako parče. Primijetićete da neće biti baš hrskava kad je izvučete iz rerne, ali to je u redu. Stavite je na papirne ubruse kako bi upili višak masnoće, a takođe malo sklonite i masnoću sa gornje strane i ostavite da se ohladi. Masnoću iz pleha možete iskoristiti da ispečete krompir ako to volite.
Priprema i pečenje keksa
  1. Dok se slanina ne ohladi, pripremite i izmjerite ostale sastojke. Sir narendajte na krupno, a zatim ga dodatno nožem nasjeckajte. Sitno nasjeckajte vlašac, timijan ili možda više vrsta začinskog bilja. Spojite dvije vrste brašna u posebnoj činiji.
  2. Puter, koji ste ostavili na sobnoj temperaturi da omekne, ubacite u veliku činiju, zajedno sa solju, biberom i nasjeckanim vlašcem. Umutite ručnom mutilicom dok ne postane kremasto. Sve možete mutiti u mikseru koristeći pljosnati nastavak. Klasične mutilice će brzo premutiti puter, ubaciti vazduh i keksi će imati tendenciju da se razliju prilikom pečenja, a i neće moći da umute tijesto kad dodate brašno.
  3. Puteru dodajte sir, malo izmiješajte varjačom, a zatim dodajte i brašno (ukoliko koristite mikser, nastavite sve dok ne formirate sipkavo tijesto), pa umijesite na kratko dok se sastojci ne sjedine. Na kraju, dodajte i sitno nasjeckan "čips" i rukama formirajte nešto nalik tijestu, koje će biti veoma sipkavo, ali kad pritisnete prstima, zadržava oblik. Nemojte doći u iskušenje da dodajete vodu.
  4. Takvu smjesu istresite na veliki komad providne folije i uz pomoć nje, oblikujte kuglu, a zatim je podijelite na dva jednaka dijela. Opet uz pomoć folije, oblikujte svaki dio u rolnu dužine oko 20cm. Fino ih pritisnite da nema pukotina, već da su kompaktne i stavite u frižider na najmanje sat vremena, ali mogu stajati i dva-tri dana ako želite da ih umijesite ranije.
  5. Za pečenje obično koristim dva pleha obložena papirom za pečenje, ali možda možete proći i sa jednim. Svaku rolnu narežite oštrim nožem na kolutiće debljine oko 0.75cm i položite na pleh prerezanom stranom nadolje. Uključite pećnicu na 190°C i dok se ne zagrije, ubacite plehove u frižider da se tijesto dodatno ohladi prije pečenja. Ako je smjesa dugo bila van frižidera (znate ono kad radite više stvari odjednom, pa sječenje umjesto 3-4, traje 20 minuta), onda ih stavite u zamrzivač na 15-ak minuta.
  6. Pecite ih zajedno na 190°C oko 12-14 minuta (ili na 170°C ako imate ventilator), dok tek malo ne porumene odozgo i ivice ne budu blago tamno zlatno braon. Nakon 7-8 minuta zamijenite mjesto plehovima, a pošto se sve pećnice razlikuju, budite u blizini i provjeravajte već od 10 minuta. Keksi će biti mekani na dodir, ali će za samo nekoliko minuta očvrsnuti.
  7. Služite samo tako, bez dodataka, na sobnoj temperaturi i po mogućnosti, uz neko pićence kao aperitivo! Održaće se u odličnom stanju danima.

Napomene

  • Sir - pošto je ovo recept za francuske puteraste kekse , sasvim je logično da Dejvid predlaže Comté (210g, nije baš lako dostupan i prilično je skup), ali bilo koji sir jačeg ukusa, stariji polu-tvrdi ili tvrdi sir će biti dobar. Ako imate priliku, koristite stariji čedar ili ukombinujte trećinu parmezana ili grane padano i 2/3 edamera, gaude ili slično.
  • Za vegetarijansku verziju, samo izostavite slaninu. Tako prepečena, ona daje veoma intenzivan ukus ovim keksima, ali i bez nje, keksi su potpuni i odlični. Po originalnom receptu, koristi se čips od pršuta (dakle, prepečen pršut) i za to je potrebna manja količina, vjerovatno manje od 100g. Ja sam ovaj recept prvi put pravila sa slaninom i tako je ostalo, ne želim ništa da mijenjam. :)
  • Nutritivne vrijednosti sam računala za osnovnu verziju, uz dodatak slanine. Vidjećete da je ovo sasvim drugačiji tip grickalice od onih mojih zdravijih vrsta krekera sa integralnim brašnom, sjemenkama i maslinovim uljem. Zapravo, nisam je ni nazvala grickalicom, jer to i ne treba da bude. Ovo je veoma prefinjen keks, nevjerovatno intenzivnog ukusa, zaslužuje da mu se posvetite i uživate u svakom zalogaju i apsolutno nije nešto za grickanje uz seriju na TV-u (mada toga ne bi ni trebalo da bude). :)

Nutritivne vrijednosti

    po komadu (12-14g)
  • energetska vrijednost: 72.5kcal
  • proteini: 1.8g
  • ukupno masti: 5.3g
  • ukupno ugljenih hidrata: 4.4g

    na 100g
  • energetska vrijednost: 558kcal
  • proteini: 14g
  • ukupno masti: 41g
  • ukupno ugljenih hidrata: 34g
Prhki slani keks

Pomenula sam već da je nekoliko poslastica na blogu bilo inspirisano Dejvidovim receptima, a pošto ih i dalje smatram odličnim, svakako vam predlažem da bacite pogled i zasladite se nekim finim zalogajčićem.