Ima li neko da nije čuo za "Carrot cake"?! :) Uz opis nekih detalja o ovoj poslastici, tu je i recept za ovu mirisnu tortu ili kolač sa laganom glazurom od krem sira sa aromom limuna.

Prvi put sam probala tortu od šargarepe (Carrot cake) prije tri-četiri godine i neko vrijeme je to bio neizostavan dodatak kafi kad god bih naišla na neki primjerak zanimljivog izgleda. Poredila sam ih, pokušavala da odgonetnem sastojke i uvijek iznova planirala pravljenje kod kuće... I zamislite, to se napokon dogodilo tek prije nešto više od godinu dana i od tada do danas, ovaj kolač uvijek pravim po istom receptu. Naravno, uz neke manje ili veće izmjene (ipak se radi o meni!).

Torta od šargarepe

No, baš uvijek se iznova iznenadimo koliko je dobar! :)

Tortica ili kolač ili kako god je divne boje, primamljivog izgleda (po mojim mjerilima) i fantastičnog ukusa (opet, lična stvar). Znam da će i ljubitelji šargarepe i oni koji je manje vole, očekivati da ona ima dominantan ukus, ali moraću i jedne i druge da razočaram. To ni najmanje nije slučaj! Neko ko dovoljno ne obrati pažnju na izgled i ne posumnja u boju, nikad ne bi shvatio o čemu se radi. Zapravo, s obzirom na to da je šargarepa krupno narendana, mogu se vidjeti fini narandžasti prutići kroz biskvit, a ono što joj je dodatna uloga je slatkoća i sočnost koju daje. Ali sam šargarepast ukus je teško (ili nemoguće) osjetiti.

Ovog ljeta sam po prvi put probala i neku torticu sa tikvicama i prilično je slična nekim verzijama šargarepa kolača - slični začini, slična tekstura, malo drugačija boja, divan ukus, ali da unaprijed nisam znala, nikad ne bih pogodila o čemu je riječ.

Pa, da se ukratko osvrnem na recept. Sastoji se iz biskvitnog, sočnog i mirisnog dijela sa šargarepom i glazure od krem sira. Prema većini recepata, u biskvit se stavljaju prepečeni lješnici, orasi ili pekan orasi, ali u ovom su izostavljeni. A razlog za to je što aromu pečenih orašastih plodova dobijamo iz putera! Znam da zvuči čudno, ali radi se o braon puteru ( beurre noisette ili brown butter), a ako vam je to nova stvar, pogledajte moj post ( kako napraviti braon puter?) u kojem sam detaljno objasnila kako ga možete napraviti kod kuće i dala par ideja za korišćenje. Ukratko, dobija se tako što se puter kuva na laganoj vatri toliko dok ne postane braonkasti i počne da miriše poput pečenih lješnika. Postoji bezbroj načina za njegovo korišćenje, ali od sveg srca predlažem da krenete od ove tortice. :)

Torta od mrkve

Osim putera, za biskvit se koristi i mala količina neutralnog ulja koje će uticati na vlažnost i kolač će se duže održati svježim. U principu, veliki broj recepata za ovaj kolač navodi samo ulje, ali pošto ja više volim da koristim puter, ovaj recept mi je djelovao baš kao skrojen za mene. :)

Unijela sam sasvim sitne izmjene. Prva je što sam u glazuru dodala narendanu limunovu koru, jer mi se dopada kontrast koji daje začinjenom, slatkom biskvitu. Osim toga, smanjila sam količinu šećera i u ovoj verziji, izbacila grožđice. Ukoliko ih koristite, najbolje bi bilo da koristite one svijetle i sočne.

Kolač od mrkve

Tijesto za biskvit je potrebno podijeliti na dva dijela i peći ih u zasebnim tepsijama odjednom, ili, ako imate samo jednu, onda peći prvi, a zatim drugi dio tijesta. Ovo pominjem jer ne želim da se dogodi da pomislite da je vaša tepsija dovoljno duboka i da je lakše da sve ulijete, ispečete i onda podijelite na dvije kore. Ne mogu da kažem da neće uspjeti, ali sam to pokušala sa sličnim tipom, doduše čokoladnog, kolača i to je bio potpun promašaj ( moja čokoladna torta) . Nisam mogla da shvatim kad je pečeno, trajalo je jako dugo i na kraju sam bila vrlo nezadovoljna, što ni najmanje nije bio slučaj kad sam sledećeg puta fino pratila recept. To je samo mala napomena!

Recept

Torta od šargarepe

po receptu sa bloga  DavidLebovitz.com
Kolač od šargarepe Klasičan kolač ili torta od šargarepe sa mirisnim, sočnim biskvitom sa braon puterom umjesto orašastog voća i laganom glazurom od krem sira, putera i limuna.
  • vrijeme pripreme: 45'
  • vrijeme pečenja: 30' + ( 30')
  • ukupno vrijeme: 1h15'
  • količina za 10-12 posluživanja

Sastojci

za biskvite
  • 280g brašna
  • 2 kašičice sode bikarbone
  • kašičica soli
  • 300g šećera
  • kašičica cimeta
  • prstohvat karanfilića
  • prstohvat muskatnog oraščića
  • 4 jaja sobne temperature
  • 60ml neutralnog ulja (suncokretovo, kikirikijevo, laneno)
  • 180g istopljenog braon putera
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 375g na krupno rendane šargarepe
  • 60g svijetlih grožđica (po želji)
za krem od sira
  • 450g krem sira sobne temperature*
  • 110g putera sobne temperature
  • 190g šećera u prahu
  • nekoliko kapljica ekstrakta vanile
  • narendana korica jednog limuna (proizvoljno)

Postupak

Biskviti
  1. Zagrijte rernu na 180°C. Premažite puterom i pospite brašnom dva okrugla kalupa sa pomjerljivim obodom (prečnika 20-23cm) i obložite papirom za pečenje.*
  2. U jednoj posudi pomiješajte brašno, sodu, so, šećer i začine.
  3. Posebno mikserom umutite jaja dok postanu svijetla i pjenasta.
  4. Nastavite da mutite i polako sipajte ulje i braon puter, a zatim i kašičicu vanile.
  5. Suve sastojke dodajte smjesi od jaja i putera. Miješajte lagano ručnom mutilicom ili varjačom samo toliko dok smjesa ne postane jednolična.
  6. Dodajte krupno rendanu šargarepu i grožđice.
  7. Podijelite smjesu u dva kalupa, ubacite u rernu i pecite oko 25-35 minuta (provjerite čačkalicom). Ostavite ih da se sasvim ohlade prije premazivanja.
Krem od sira
  1. Mikserom umutite krem sir i omekšali puter. Malo po malo dodavajte prosijani šećer u prahu i mutite najslabijom brzinom. Dodajte nekoliko kapljica ekstrakta vanile i rendanu koricu limuna, po mogućnosti biološki uzgajanog.
  2. Jedan ohlađeni biskvitni dio stavite na tanjir za služenje. Stavite nešto manje od polovine krema od sira i ravnomjerno rasporedite. Stavite i drugi biskvit i premažite čitavu tortu.
  3. Najbolje je čuvati je u frižideru, ali bi bilo poželjno da odstoji 15-ak minuta na sobnoj temperaturi prije služenja.

Napomene

  • Možete koristiti bilo koji krem sir, ali izbjegavajte "light" verzije, odnosno sa smanjenim procentom masnoće. Ovi sirevi su tečniji, razlivaju se pri premazivanju i glazura na kraju ne bude dovoljno čvrsta.
  • S obzirom na to da ja imam samo jedan okrugli kalup sa pomjerljivim ivicama, tijesto podijelim na dva dijela i pečem zasebno. Kad sam prvi put pravila ovaj kolač, brinulo me je da li će se dio smjese koji "čeka" promijeniti za to vrijeme i drugačije se ponašati. Mogu vas uvjeriti da neće, pa ako imate isti problem kao ja, slobodno možete podijeliti smjesu, a zatim peći iz dva puta. U tom slučaju, računajte da će se ukupno vrijeme pripreme produžiti za pola sata.

Mogu vam poželjeti samo da uživate! ;)

Torta sa šargarepom