Veoma prilagodljiv i jednostavan recept za domaću granolu koja je zasit i zdrav doručak ili užina uz jogurt i voće. Dodatak heljde je čini neodoljivo hrskavom, intenzivno je orašastog ukusa, zaslađena urmama i prepuna sjemenki i orašastih plodova. Uvijek prisutna u mojoj ostavi, a nadam se da će postati gost i u vašoj!

Uzimajući u obzir obim mog bloga, vjerovatno je na njemu već previše recepata za domaću granolu, krekere, krem supe i energetske pločice. Znam, možda pretjerujem, ali to je ono što jedem i toliko često spremam, da bih vjerovatno mogla započeti sa pisanjem nekoliko zasebnih tematskih blogova. :)

Osnovni recept za hrskavu granolu zaslađenu urmama

Granola je toliko sjajna da joj morate dati priliku u slučaju da već niste. Tako jednostavna za napraviti, možete birati i kombinovati sastojke prema svom ukusu i stanju u ostavi, a kad god vam zatreba "već spreman" doručak, ona čeka u tegli da bude izmiješana sa jogurtom ili običnim ili biljnim mlijekom i da vam pruži zasit i hranljiv obrok.

Voli sve dodatke u obliku svježeg ili kuvanog bobičastog ili drugog voća, putera od orašastih plodova ili sjemenki, nekih super dodataka, ali i sama po sebi je divna uz jogurt ili čak samo za grickanje. Po meni, to je zasigurno jedna od najkorisnijih stvari koju biste mogli čuvati u kući, tim prije što može dugo stajati i ostati i dalje hrskava i ukusna.

Kroz sve te recepte koje sam do sad objavila (vidjećete listu na dnu teksta), već sam dosta pisala o tome kako se pravi, koliko je hranljiva i kako lako prilagodljiva. Ovdje ću vas podsjetiti samo na to da nešto napravljeno od kvalitetnih i hranljivih namirnica, mora biti zdravo i sjajno za naš organizam. To se ne odnosi na kupovne granole, jer one najčešće sadrže previše šećera, nezdravih masnoća, raznorazih dodataka i aroma kojima tu nije mjesto, ako mene pitate. Ukoliko ih kupujete, čitajte sastojke i uzmite samo one koje djeluju kao da ih možete napraviti sami, od poznatih i poželjnih sastojaka i da šećer nije naveden kao neki od prvih sastojaka u listi.

Domaća granola sa heljdom i urmama, poslužena uz jogurt

Recept koji vam danas predstavljam je recept za moju osnovnu granolu, koju uvijek imam u kući, često uz dodatak neke "neobičnije", već poznate ili eksperimentalne. Do prije nekog vremena, prvi objavljeni recept za granolu na blogu je bio taj "osnovni" - sa dodatkom sušenog voća, zaslađena medom i kao osnovu ima pahuljice.

Ova je slična, ali dobar dio te osnove čini heljda koja daje posebnu hrskavost, a kad je prepečena dobija intenzivno orašast ukus, veoma je dobra namirnica i skoro da ne mogu da zamislim da je izostavim. Sve ostalo u receptu je veoma prilagodljivo, kao što ćete već i pročitati.

Možete koristiti po jednu ili više vrsta sjemenki, pahuljica, orašastih plodova i ona će uvijek biti malo drugačija, ali neizostavno hrskava, slatkasta i divnog ukusa. Ako sam se nedavno vratila sa pijace gdje kupujem ove namirnice i ostava je puna, staviću po malo od raznih sjemenki: suncokretove, bundevine, susam, chia, lan. U suprotnom, možda će biti samo bundevine ili samo suncokretove. Tako je i sa ostalim potrebnim sastojcima, a to znači da imate manje opravdanja da već danas ne napravite svoju prvu verziju ovog recepta. :)

Osnovni recept za granolu sa sjemenkama, orašastim plodovima, heljdom i urmama

Zaslađena je svježim urmama koje radi praktičnosti možete ispasirati viljuškom, izmiješati sa ostalim tečnim sastojcima, a zatim sve spojiti i peći. Ako vam nije problem da perete posudu, možete tečne sastojke izmiksati u sjeckalici i u tom slučaju, poželjno je da ne ljuštite urme. Takođe, ako iz nekog razloga niste već uvrstili urme u svoju kuhinju, možete ih zamijeniti javorovim sirupom ili medom.

U dijelu sa receptom sam pomenula da je sve zamjenljivo i lako prilagodljivo, samu granolu možete koristiti na mnogo načina ako vam se ne dopadne da je jedete samo sa jogurtom ili mlijekom. Odličan je posip za smoothie, razne vrste hladnih kaša sa žitaricama ili chia puding, divna kao poslastica u kombinaciji sa nekim vanila kremom ili grčkim jogurtom i kuvanim voćem ili medom.

Domaća granola sa jogurtom i sirovim džemom od malina i chia sjemenki

Takođe, može poslužiti kao grickalica ako naprasno ogladnite u toku dana (ili prije spavanja :)), a nije pravo vrijeme za pun obrok. Nadam se da će vam se dopasti, ili makar, da ćete joj dati priliku!

Recept

Osnovni recept za granolu zaslađenu urmama

Domaća granola sa heljdom, orašastim plodovima i sjemenkama, zaslađena urmama Veoma prilagodljiv recept za domaću granolu napravljenu od sjajnih hranljivih namirnica. Divno je hrskava, slatkasta i intenzivno orašastog ukusa. Uz jogurt, obično ili biljno mlijeko predstavlja veoma zdrav i zasit doručak!
  • vrijeme pripreme: 20'
  • vrijeme pečenja: 30'
  • ukupno vrijeme: 50'
  • količina za oko 800g

Sastojci

suvi sastojci
  • 300g pahuljica po izboru (ovsenih, ražanih, ječmenih)
  • 150g sirove heljde (zrna)
  • 100g orašastih plodova po izboru (bademi, lješnici, indijski orasi)
  • 100g sjemenki po izboru (lan, susam, chia, suncokretove, bundevine sjemenke)
  • 50g listića kokosa
  • veći prstohvat soli
  • začini po želji: vanila, cimet, đumbir (proizvoljno)
tečni sastojci
  • 150g svježih urmi/datula (ili 80ml javorovog sirupa ili meda)
  • 25g istopljenog kokosovog ulja (ili putera ili drugog ulja po izboru)
  • 70ml vode

Postupak

  1. Zagrijte pećnicu na 175°C i obložite papirom za pečenje veći pleh, po mogućnosti, sa malo izdignutim ivicama kako se granola ne bi prosipala prilikom miješanja.
  2. U velikoj činiji izmiješajte sve suve sastojke: ovsene ili neke druge pahuljice, heljdu, krupno nasjeckane orašaste plodove i sjemenke, kokos i začine. Možete koristiti samo po jednu vrstu pahuljica, sjemenki i orašastih, a možete miješati ono što volite i imate u kući.
  3. Urme očistite pod mlazom vode - sklonite koštice i tanku kožicu. Kad urme blendirate u nekoj sjeckalici, nemojte skidati kožu, ali viljuškom se neće dovoljno usitniti i onda ostaju čitavi komadi kroz granolu. Ako vam to ne smeta, ostavite. Ispasirajte ih viljuškom dobro i izmiješajte u činijici sa uljem i vodom.
  4. Dodajte tečne sastojke suvim i dobro izmiješajte silikonskom spatulom, dok više ne bude sasvim suvih sastojaka. Po potrebi, dodajte još kašiku-dvije vode, ali obično nije potrebno.
  5. Prespite sve u pleh i pecite oko pola sata uz povremeno miješanje, pri kraju nešto ćešće. Granola je gotova kad čitava kuća neodoljivo zamiriše :), kad postane tamno zlatne boje i kad bude suva - dakle, da se ne stvara para prilikom miješanja i bude sasvim isušena.
  6. Ostavite da se sasvim ohladi, a zatim prespite u teglu i dobro zatvorite. Trebalo bi da se održi u dobrom stanju i preko mjesec dana ako je čuvate na tamnom mjestu. Po želji, možete dodati suvo voće poput brusnica, suvog grožđa, kajsija i slično.
  7. Granolu možete jesti samo uz jogurt ili uz neko biljno mlijeko ili jogurt (ovaj na fotografijama je žućkast jer se radi o ovsenom jogurtu, nemojte se začuditi). Za zanimljiviji obrok, dodajte joj svježe bobičasto voće ili kašičicu domaćeg chia džema ili nasjeckajte bananu, jabuku, kajsije, mango i slično. Sjajan je hrskav dodatak za smoothie ili neki sličan napitak, preko hladne ovsene kaše ili prekonoćnih pahuljica.

Napomene

  • Da biste bili sigurni da je granola bez glutena, vodite računa da pažljivo odaberete pahuljice. Prirodno, pšenica (a samim tim i spelta), raž i ječam sadrže gluten, a u ovsenim pahuljicama se može naći zbog toga što u toku prerade postoji mogućnost da dođe u kontakt sa drugim žitaricama. Ako vam je važno da bude bez glutena, koristite ovsene pahuljice na čijem pakovanju je to naznačeno. Takođe, pahuljice možete sasvim izostaviti, povećati duplo količinu heljde i u tom slučaju, smanjiti tečnost na 30-40ml.
  • Nutritivne vrijednosti sam računala za verziju samo sa ovsenim pahuljicama, heljdom, lješnicima i bademima po pola, kao i sa više vrsta sjemenki: susam, lan, bundeva i suncokret. Količina granole koju jedemo za jedan obrok varira u zavisnosti od naših potreba i od toga da li je potpun obrok ili kombinujemo sa voćem i nekim dodacima. Moja doza je obično oko 35g, dodajem bobičasto ili neko drugo voće, kašičicu putera od orašastih plodova ili dodatne sjemenke, ali za pošten doručak, ako jedete samo granolu i jogurt (2-3dl), vjerovatno je nekih 50g ok. Ako je koristim samo kao posip za kuvano ili pečeno voće uz neki krem ili grčki jogurt, onda je to manje. Vidjećete već sami. Granola je napravljena od odličnih namirnica, prepunih hranljivih sastojaka koje naš organizam voli i potrebni su mu. Oko petinu ugljenih hidrata čine vlakna, a kvalitetne masnoće i bjelančevine dolaze iz kokosa i kokosovog ulja, sjemenki i orašastih plodova, koji su uz to i fantastičan izvor potrebnih minerala i vitamina. Granola je sjajan način da započnemo dan!

Nutritivne vrijednosti

    na 100g
  • energetska vrijednost: 486kcal
  • proteini: 14g
  • ukupno masti: 24.4g
  • ukupno ugljenih hidrata: 59g

    po porciji (~ 40g)
  • energetska vrijednost: 194kcal
  • proteini: 6g
  • ukupno masti: 10g
  • ukupno ugljenih hidrata: 24g

Ovdje možete vidjeti listu svih recepata za granolu koje sam do sad objavila na blogu. Bacite pogled, pronađite svoju omiljenu i javite mi utiske kad zamiriše iz pećnice!