Prvi i uvodni članak iz serije postova o domaćim puterima od orašastih plodova. Informacije o samim namirnicama, upoznavanje sa svijetom ovih namaza i neki korisni savjeti za njihovo korišćenje. Na kraju teksta ćete pronaći linkove na pojedinačne recepte za nekoliko osnovnih putera i dva slatka namaza.

Kako stojite sa orašastim plodovima? Jesu li uobičajen dio vaše ishrane ili ih doživljavate isključivo kao dio poslastica? Ne znam da li vam to ponekad padne na pamet, ali orašasti plodovi poput oraha, lješnika, badema, indijskih oraha, kikirikija, kao i sjemenke poput suncokretovih, bundevinih, lanenih i susamovih, mogu se iskoristiti na mnooogo drugih sjajnih načina - za poslastice i slana jela, mogu biti osnova zdravih grickalica (slatkih i slanih), za granolu ili smoothie, divan su dodatak salatama i sendvičima, a da ne pominjemo njihovu zaraznu grickavu ulogu!

Puter ili maslac od orašastih plodova

Bademi, lješnici, orasi i ostali orašasti plodovi su prava super hrana, zahvaljujući bogatstvu minerala, vitamina, vlakana i esencijalnih masnih kiselina. Pa, ako ih već niste uvrstili u svakodnevnu ishranu, mislim da je vrijeme da se to što prije promijeni!

Ovom serijom postova želim da sa vama podijelim svoja znanja i ljubav prema ovim divnim plodovima, da vas ubijedim da pucaju od zdravlja, da vam ostavim nekoliko ideja za sjajne namaze i predloge za služenje.

Osim toga, voljela bih da vas inspirišem da udovoljite svojim klincima i obradujete ih domaćim čoko-lješnik namazom, koji će biti hranljiv i zasit, naročito ako se uporedi sa mnoštvom zaslađivača, hidrogenizovanih biljnih masnoća, vještačkih aroma, konzervansa i ostalih dodataka koji postoje u kupovnim kremovima.

Ako postite ili se hranite veganski, ovo je savršen način da unesete masnoće koje su neophodne za dan, imaćete zasit i prije svega hranljiv obrok.

U svakom slučaju, napraviti domaći puter od lješnika, oraha, badema je nešto najjednostavnije što možete zamisliti - neophodan je jedan sastojak i multipraktik - to je sve! Ako im date šansu, možda shvatite zašto su već neko vrijeme postali moja hranljiva opsesija i skoro nezaobilazan dio svakog doručka!

Da pokušam da vas ubijedim da mi se pridružite!? :)

Karamel puter od badema

Kako napraviti puter od orašastih plodova?! Pa, nevjerovatno brzo i jednostavno! :) No, ako niste baš poput mene koja pokušava sve da napravi "sama", onda ih je uistinu lakše kupiti već gotove. Međutim, to nije baš isto, a ako jeste, onda mnogo košta. Naime, puteri koje možete pronaći u radnjama (mada je to najčešće samo kikirikijev puter), često sadrže iste one dodatke zapetljanih naziva i ne bi se baš mogli nazvati zdravom hranom. Kupujte samo teglice na kojima piše 100% badem, ili 100% kikiriki. Obično ih možete pronaći u nekim radnjama zdrave hrane i vraški su skupi! Naravno, zavisi i od toga gdje živite, kakve su prehrambene navike ljudi i slično, ali vjerujem da u našim zemljama ovakav tip ishrane nije još uvijek dovoljno popularan.

Dakle, možete ih kupiti, 100% jedan sastojak ili neka kombinacija (čitajte etikete!), ali je obično mnogo jeftinije da ih napravite sami. Uz to, možete kontrolisati koliko želite da prepečete orašaste plodove (ako uopšte), da li želite da ih zasladite, koliko da budu slani i slično.

Svakako vas molim da ne prihvatate kompromise i kupujete neke bućkuriše - vi to možete bolje, ukusnije i zdravije! :)

Maslac od pečenih lješnika

Za putere možete koristiti bilo koji tip orašastih plodova, sjemenki ili kombinovati više vrsta. Postupak pravljenja je isti: prepečete ih u pećnici (sjemenke u tiganju), dodate prstohvat soli i blendirate dok ne dobijete glatku, tečnu smjesu.. Za sad, preferiram putere od orašastih plodova i o njima ću pisati, ali ukoliko iz bilo kog razloga ne možete jesti lješnike, bademe, indijske i makadamija orahe, kikiriki ili pistaće, onda koristite suncokretove i bundevine sjemenke ili susam (tako se dobija tahini pasta).

U nekim slučajevima je potrebno dodati malo ulja kako biste mogli dobiti glatku smjesu, ali to nekad zavisi i od toga koliko je jaka sama sprava koju koristite. Ja imam sasvim običan Bosch multipraktik koji je za sad zaista odličan - ne pregrijava se i prilično brzo umuti sve putere. No, čak i sa njim, kad pravim bademov puter, najčešće dodam kašičicu kokosovog ulja ili nekog neutralnog. Bademi su dosta čvrsti, a ja ih obično miksam sa korom. Osim toga, odlično je dodati i mali prstohvat morske soli radi dubljeg i punijeg ukusa.


Kako iskoristiti putere od orašastih plodova?

Možete ih jesti kašičicom direktno iz tegle! To nije sasvim preporučljivo, jer neprimijetno unesete mnoogo kalorija, ali za ponekad, možemo sebi progledati kroz prste. :)

Kao namaz preko svježeg ili istostiranog hljeba, posut cimetom, medom, jabukovim sosom ili još bolje, prekriven nasjeckanom bananom, jabukom, kajsijom i posut sjemenkama. Ovo za mene predstavlja idealan doručak i to je upravo ono kako ih najviše koristim. Ukoliko postite ili ste vegan, teško da mogu zamisliti bolji i hranljiviji doručak. Takođe, puteri od orašastih plodova i sjemenki su odlični i kao namaz za palačinke - recimo, preko ovih palačinki od ovsenog brašna ili pahuljica i preko onih tipa pancakes, recimo ovih bezglutenskih sa bananom.

Dodatak kašičice putera činiji tople ili hladne kaše od pahuljica ili nekog zrnevlja, ili prosto dodatak činijici granole ili žitaricama uz malo svježeg voća je drugi moj najčešći doručak i naravno, utičem na vas od sveg srca da se upustite u takvu avanturu.

Dodajte ih slatkim pecivima - u samo tijesto, kao u slučaju mojih šafran peciva sa suvim grožđem, ili ih koristite kao punjenje (zamislite samo cimet rolnice sa puterom od lješnika, cimetom i smeđim šećerom ili medom!).

Odličan su kremast dodatak raznim tipovima onih zdravih nepečenih poslastica, a možete ih koristiti i za energetske pločice umjesto samih orašastih plodova, ili kao vezivo.

Još jedna ideja je da ih koristite za pravljenje granole - dodajete ih mokrim sastojcima, podižu ukus pahuljica i ostalih sastojaka do nebesa. Možete dodati i kašičicu u bilo koji smoothie koji pravite, ako želite da pojačate zasitost i bogatstvo i punoću ukusa ili ako ste svjesni da niste unijeli baš mnogo zdravih ili uopšte masnoća u toku dana (ove zaista želite da uvrstite u ishranu, u ograničenim količinama, ali želite!).

Možete dodati kašičicu i kad pravite preliv za salate - naročito za one obrok salate koje se sastoje od nekog zrnevlja (pirinač, bulgur, tjestenina, kuskus, proso, kamut, quinoa...), pečenog ili blanširanog povrća (karfiol, brokoli, korjenasto povrće poput cvekle, šargarepe, paškanata, zatim patlidžan, tikvice, mladi luk...), sjemenki i suvog voća, drugih orašastih plodova, svježih začinskih biljaka i slično.

Maslac od badema

Šta je potrebno znati o orašastim plodovima?

Ako istostirate orašaste plodove, njihov ukus će se značajno intenzivirati, biće prijatnijeg i punijeg ukusa. To podrazumijeva pečenje u rerni na 150-160°C oko 15-ak minuta ili u nekim slučajevima (kad su sjemenke u pitanju), na ringli u suvom tiganju i na tihoj vatri uz stalno miješanje. Međutim, ukus nije jedina pozitivna strana tostiranja! Tu je i varenje i apsorpcija hranljivih materija.

Naime, u sirovom stanju, orašasti plodovi sadrže inhibitore enzima koji onemogućavaju sjemenki da proklija. Zahvaljujući toj karakteristici, oni se mogu duže očuvati na rafovima u radnjama i u našoj ostavi. No, negativna strana je što oni onemogućavaju i enzimima iz našeg organizma da razlože orašaste plodove u sistemu za varenje i time ne dozvoljavaju apsorpciju fantastičnih minerala i vitamina kojim su ove namirnice veoma bogate. Dakle, jeste najbolje kupovati ih u prirodnom, sirovom izdanju, ali nije sasvim istina da ih naš organizam u tom stanju najviše voli.

Postoje dvije stvari koje možemo uraditi - tostiranje ili potapanje u vodi!

Tostiranje je lakše i brže, a lješnici, bademi i ostale divotice će biti neodoljivo mirisne i ukusne. Potrebno ih je peći dok tek malo ne počnu da ispuštaju prijatan miris i malo ne požute - nemojte ih prepeći jer će biti gorki i takav puter nije baš užitak za nepca. Ukoliko pravite putere od više tipova orašastih plodova, tostirajte ih odvojeno, jer će se vrijeme razlikovati.

Potapanje u vodi - ostavite ih preko noći ili svega 4-5 sati ukoliko su mekaniji plodovi u pitanju (kao indijski ili makadamija orasi). Stajanjem u vodi se ispuštaju ti, po nas, štetni enzimi i varenje će biti značajno olakšano. Osim toga, prisustvom vode se stimuliše proces klijanja sjemena, pri čemu se oslobađaju nutrijenti koji su neophodni za razvoj "novog života". Naravno, mi smo spremni da orašaste plodove u tom stanju veoma rado iskoristimo! ;)

Ukoliko želite da izbjegnete tostiranje, savjetuje se da potopite orašaste plodove u vodi, a zatim da ih u dehidratatorima ili u pećnici dugo isušujete kako bi ih pripremili za puter. Nisam to nikad iprobala, ali na tu temu, možete pročitati veoma informativan članak na blogu Tasty Yummies (na engleskom).

Puter od kikirikija

Napomene kako da brže i lakše umutite putere

Postoji nekoliko stvari na koje bi trebalo obratiti pažnju prilikom pravljenja putera. Prije svega, odabir oraštih plodova. Time mislim na samu vrstu, ali i na kvalitet. Važno je da ih pažljivo pogledate, proberete one koji izgledaju suvonjavo ili tamno, prije svega probate i odlučite da li ćete ih izbaciti. U principu, kao i sa kolačima, ako su orasi užegli i gorkasti, bacili ste čitav pleh, pa čak i ako ste u kolač stavili puter, čokoladu i šta god. Ovdje se čitav ukus dobija samo od jedne namirnice i važno je da je svježa.

Druga stvar je pečenje. Rekla bih da je najduže potrebno lješnicima i kikirikiju, manje bademima, a najmanje orasima. Recimo, ne želite da orasi promijene boju, već samo da blago počnu da mirišu, da djeluju suvlje. Ako koristite neoljuštene bademe (što preporučujem), njih morate probati, a dobar indikator da su gotovi je kad počnu da mirišu. Lješnicima i kikirikiju će popucati tanka korica, i obično je puter ukusniji kad ih malo više pečete - da postanu svijetlo zlatne boje, ne više od toga.

Ključna stvar je u blendiranju! Odmah da napomenem da se pečeni plodovi lakše umute od sirovih - to govorim iz iskustva sa lješnicima, bademima i orasima. Sirov kikiriki mi je neprijatnog ukusa i nisam probala, ali u ostalim slučajevima, kao da su sirovi orašasti plodovi vlažniji, puter se duže muti i na kraju, u slučaju oraha posebno, ostaje zrnast i gnjecav, i kao da ne može doći do tečne faze.

Kao što sam već pomenula, potrebno je da imate neku jaču sjeckalicu ili multipraktik, engleski naziv je "food processor". Veoma je važno da posudu za mućenje dovoljno napunite. Vidjećete da sam davala primjer u receptima za različite vrste putera da koristimo oko 300g sastojaka i dobijemo manju teglicu putera. Ako je posuda za mućenje napunjena nešto više od polovine, puter će se mnogo brže umutiti i manje puta ćete morati da sklonite poklopac i izmiješate. Moja posuda ima zapreminu od 1 litra (sama posuda je veća, ali to su brojke koje pišu na njoj i do toliko se puni) i idealno je kad u njoj mutim oko 400g orašastih plodova. Ako imate neku sjeckalicu sa malom posudom, 200g-250g će vjerovatno biti dovoljno. Isprobajte par puta i shvatićete šta najbolje funkcioniše u vašem slučaju.

Još jedan savjet za brže pretvaranje orašastih plodova ili sjemenki u puter je mućenje još toplih sastojaka. Dakle, sačekajte da se ohlade da možete skloniti koricu (sa kikirikija ili lješnika) i uopšte, da ne budu vrući, a zatim ih još tople blendirajte. Pošto su bademi veoma tvrdi, obično moram dodati kašičicu neutralnog ulja da bih uspjela da ih umutim. Međutim, ako su topli i pečeni, taj korak mogu izostaviti i sve je mnogo brže.

Zdravi čoko-lešnik namaz

Osim sve ove priče, uvijek se možete igrati i praviti kombinacije raznih vrsta orašastih plodova i sjemenki, a takođe im možete dodati i neki zaslađivač ili začine poput vanile, cimeta ili kardamoma.

I još nešto, nemojte se povesti činjenicom da govorimo o zdravoj hrani koja je prepuna hranljivih sastojaka i zanemariti kalorijsku vrijednost orašastih plodova! Veoma su bogati vitaminima i mineralima, ali i masnoćama - uglavnom dobrim masnoćama, ali to nosi veliku energetsku vrijednost. Da bih to donekle pojasnila, porazmislite samo o ovome: 1g ugljenih hidrata i proteina je 4kcal, dok 1g masti daje 9kcal - dakle, ako jedete masnu hranu, unosite mnogo kalorija! Eto, zbog toga baš nije preporučljivo ono "sa kašike" - ne uspijete da se zasitite, mogli biste pojesti pola tegle, a unesete kalorije kao da ste se upravo vratili sa ručka! :)


Ovaj članak je uvod u seriju postova o puterima od orašastih plodova, a kako ih budem objavljivala, uvezivaću ih, tako da možete jednostavno proći sve recepte. U narednim člancima ću govoriti i malo o samim orašastim plodovima njihovim nutritivnim vrijednostima, kao i o načinima na koje ih možete koristiti. Nadam se da ćete uživati!

  1. Kako napraviti puter od orašastih plodova?
  2. Puter od kikirikija
  3. Puter od badema
  4. Karamel namaz sa bademima i morskom solju (šećer dolazi isključivo od voća)
  5. Puter od lješnika
  6. Domaća zdrava Nutella (šećer dolazi isključivo od voća)
  7. Puter od oraha