Sasvim jednostavan čokoladni kolač koji miriše na cimet, prepečene lješnike, a čokoladni ukus je savršeno upotpunjen džemom od kajsija ili gorke pomorandže. Izuzetno sočan i bolji što duže stoji!

Znam da sam naziv ove poslastice zvuči malo nejasno, ali da mi se nije učinilo da će biti mnogo dugačko, nazvala bih ga još i "medeno srce"! Jeste, baš je poslastica kojoj pristaje svako od ovih imena, a svako nosi sa sobom posebnu atmosferu. :)

Pomalo kao Saher ili zimski čokoladni kolač

Jednom davno sam dobila ovaj recept, i tada je bio samo "običan" čokoladni kolač, koji je sočan i bolji što duže stoji. I to je bilo sve u to doba.

Zatim je naišao period mog naprasnog interesovanja za poslastičarstvo, pa sam počela i da krojim i mijenjam recepte. Ovdje sam, za početak, zamijenila orahe lješnicima, a kasnije sam otkrila i posebnu aromu koju daju prepečeni lješnici, pa sam i to primijenila.

Nakon nekog vremena, došla sam na ideju da bi se uz čokoladu i džem od kajsija (koji sam kasnije mijenjala onim od gorke pomorandže), fantastično uklopio cimet. Po mom mišljenju iz tog perioda, dobila sam kolač koji je imao ukus sličan medenom srcu (znate već, ono kupovno medeno srce!). Mi u kući još uvijek koristimo ovaj naziv, iako znam da bi za njega bilo potrebno mnogo više: karanfilić, đumbir, anis, med...

Priprema Zimskog čokoladnog kolača

Saher torta (Sacher-torte) - čokoladni biskvit, zatim džem od kajsije i na kraju čokoladna glazura. Ovaj moj kolač sve to ima, pa eto i zašto je "pomalo kao Saher". Sastojci ipak nisu u potpunosti isti, mada, dobro... ni oblik.

Medeno srce ili čokoladni kolač

Treći, veoma nov naziv je "zimski čokoladni kolač". Baš dok sam pravila ovaj slatkiš, pa sve vrijeme dok sam fotografisala i pisala post, nekako nisam mogla da prestanem da se osjećam praznično. Svi ti ukusi i mirisi su me podsjetili na snijeg i svijećice. Sve je bilo nekako toplo i nježno, kako je obično kad je zima, snijeg napolju i praznici...

No, ono što začuđuje je da, u doba kad se priprema dešavala, nije bilo ni pomena o snijegu, a zasigurno još uvijek nisu bili praznici. :) Post je nekako ostao pripremljen, pomalo zaboravljen, sve dok snijeg stvarno nije došao (možda je i pretjerao), a već je i došlo vrijeme da bude praznično. Možda je samo čekao svoje vrijeme. :)

Opisala sam sve, a ako odlučite da napravite ovaj izuzetno mirisan, ukusan i jednostavan kolač, izaberite naziv koji vam zvuči najprivlačnije!

Recept

Zimski čokoladni kolač

Mirisni čkoladni kolač ili medeno srce Jednostavan kolač punog ukusa i mirisa koji podsjeća na zimu i praznike - kombinacija čokolade, pečenih lješnika i cimeta.
  • vrijeme pripreme: 45'
  • vrijeme pečenja: 25'
  • ukupno vrijeme: 1h10'

Sastojci

za biskvit
  • 5 jaja
  • 100g šećera
  • 100g putera
  • 100g tamne čokolade
  • puna kašika brašna
  • puna kašičica praška za pecivo (6g)
  • kašičica cimeta
  • kašika prezle
  • 100g lješnika
za čokoladnu glazuru
  • 100g čokolade
  • 1,5 kašika šećera u prahu
  • 3-4 kašike mlijeka
  • 25g putera
i još
  • nekoliko kašika džema od kajsije ili gorke pomorandže

Postupak

Pripremiti unaprijed
  1. Prepecite lješnike u pećnici dok ne počnu da mirišu i dok ne potamne (oko 15 minuta na 160°C). Sklonite koru kad se malo prohlade i sameljite ili nasjeckajte (ja ih obično ubacim u kesu i izlupam oklagijom).
  2. Na pari ili u mikrotalasnoj otopite čokoladu i puter, a zatim ih ostavite da se na kratko prohlade.
Biskvit
  1. Zagrijte pećnicu na 180°C. Manji dublji pleh premažite puterom i obložite papirom za pečenje (moj je veličine 20x30cm).
  2. U činiju ubacite jaja i šećer i električnim mikserom mutite tri-četiri minuta, dok ne postanu svijetla i pjenasta.
  3. Dodajte čokoladu i puter i lagano promiješajte ručnom mutilicom ili silikonskom spatulom.
  4. Kroz cjediljku ili sito, dodajte brašno koje ste već izmiješali sa praškom za pecivo i cimetom, a zatim dodajte i prezlu i lješnike. Sve to izmiješajte samo onoliko koliko je neophodno dok se ne napravi jednolična smjesa.
  5. Prelijte tijesto u pleh i pecite oko 20-25 minuta. Možete izvesti test čačkalicom (treba da izađe čista).
  6. Gotov biskvit sklonite iz pleha, odlijepite papir i ostavite da se ohladi.
Oblikovanje kolača
  1. Ohlađen biskvit podijelite na dva jednaka dijela po dužini.
  2. Premažite džemom ili marmeladom između slojeva i okolo, a zatim kolač stavite u frižider da se džem malo stegne, dok vi ne napravite glazuru.
Čokoladna glazura
  1. Istopite čokoladu, šećer u prahu i mlijeko u šerpici, na veoma laganoj vatri ili na pari. Kad se čokolada istopi, dodajte puter i sve fino sjedinite.
  2. Prelijte glazuru preko kolača i nemojte dugo čekati da se ne bi djelimično očvrsnula, a tada će kolač izgledati neuredno.
Čuvanje i serviranje
  1. Kolač bi najbolje bilo napraviti dan prije služenja, jer se tako ukusi fino prožmu, a sam biskvit je nekako sočniji. Istog dana će biti sunđerastiji, što će se stajanjem u velikoj mjeri izgubiti i samo ćete osjećati koliko je vlažan i topi se u ustima. Dakle, ako vam je važno, isplanirajte najmanje dan unaprijed pravljenje.
  2. Čuvajte u frižideru, ali ostavite na sobnoj temperaturi oko pola sata prije služenja. Po želji, možete svako parčence poslužiti uz kašiku umućene slatke pavlake sa malo vanile.

Još jednom da naglasim, nekim čudom, ovaj kolač je bolji što duže stoji. Stvarno jeste, pa ako vam je važno da bude u najboljem svijetlu, onda smutite sve dva dana unaprijed i zaboravite na njega do služenja. :)

Čokoladni kolač sa džemom, lešnicima i cimetom

A ako ste još uvijek u čokoladnom raspoloženju, predlažem da pogledati i neki od drugih zanimljivih recepata sa čokoladom.