Recept za tart sa podlogom od integralnog pšeničnog ili pirovog brašna i nadjevom od praziluka i mariniranog lososa.

Kao što vjerovatno mnogi već znaju, tema ovomjesečnog kruga kulinarske igrice Ajme, koliko nas je! je praziluk, a možete pogledati i sve recepte objavljene na tu temu. Ima raznoraznih divnih đakonija, sigurna sam da ćete pronaći nešto za sebe. :)

Tart sa prazilukom i lososom

Već sam objavila recept za hladnu čorbu sa prazilukom i krompirom (Vichyssoise), a tome prilažem ovaj vrlo ukusan i donekle neobičan tart.

Jednostavan je za pripremu, ali je veoma prefinjenog ukusa i nekako "luksuzan" da tako kažem, pa ako želite da se pokažete pred gostima, toplo preporučujem. ;)

Da se na kratko osvrnem na neke pojedinosti. Po originalnom receptu, za podlogu se koristi gotovo prhko tijesto za tart, ali je ukus ovog sa integralnim brašnom mnogo puniji i zanimljiviji. Koristila sam pirovo ili spelt brašno (dodatni nazivi su krupnikovo ili dinkel brašno), ali i pšenično je sasvim u redu.

Tek od skoro sam otkrila ovu žitaricu i mogu vam reći da sam prvo pakovanje od 2kg potrošila brzinom svjetlosti. Pirovo brašno daje neki izraženiji i pomalo lješnikast ukus tijestu, a ono što je neobično je što bez obzira na prisustvo glutena u njemu, mnogim osobama koje su osjetljive na gluten i ne bi smjele konzumirati pšenično brašno, pirovo ne izaziva nikakve smetnje. Inače, može se koristiti za sve vrste peciva, ali s obzirom na to da je gluten koji sadrži slabijeg kvaliteta od onog iz obične pšenice, poželjno ga je miješati sa pšeničnim brašnom za hljeb ili dizana tijesta.

Nadjev je kombinacija dinstanog praziluka, svježeg lososa i preliva od jaja i rikote ili krem sira. Losos, kao i većina riba se kuva veoma kratko. Te tako, znala sam da da neće ostati neispečen, ali ipak sam odlučila da malo eksperimentišem. Djelovalo mi je da će ukus ostati neutralan i odlučila sam da losos na kratko mariniram u ulju, limunovom soku i začinima, a zatim ga propržim dok se ne uhvati korica.

Još jedna napomena koja se tiče školjke od integralnog brašna. Možete je napraviti i dan ranije ako vam je tako lakše, a zatim, prije razvijanja, izvući tijesto iz frižidera da odstoji na sobnoj temperaturi 10-15 minuta da bi se opustilo i da bi tako bilo lakše raditi sa njim.

Recept

Tart sa prazilukom i lososom

inspirisano receptom sa L'exquisit
Tart sa prazilukom i lososom Tart sa podlogom od integralnog pšeničnog ili pirovog brašna i nadjevom od dinstanog praziluka, mariniranog lososa i prelivom od krem sira. Jednostavno i prefinjeno!
  • vrijeme pripreme: 1h*
  • vrijeme pečenja: 35'
  • ukupno vrijeme: 1h35'
  • količina za 4-5 osoba

Sastojci

za podlogu
  • 150g integralnog brašna*
  • 1/2 kašičice soli
  • 2 jaja
  • 100g hladnog putera
za losos
  • 300-350g svježeg lososa bez kostiju i kože
  • 2-3 kašike maslinovog ulja
  • krupna morska so
  • začini po želji*
  • malo limunovog soka
za nadjev
  • 2 praziluka
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • so, biber
  • 3 jaja
  • 150g rikote ili krem sira
  • sok od pola limuna
  • nekoliko listova svježeg bosiljka ili začina po želji

Postupak

Podloga
  1. U činiji u kojoj ćete mijesiti tijesto spojite najprije brašno i so, a zatim dodajte jaja i na listiće narezan hladan puter.
  2. Viljuškom malo spojite tijesto, a onda nastavite prstima dok ne dobijete kompaktnu smjesu. U tom trenutku, obično izručim tijesto iz posude i mijesim na kratko na radnoj ploči, dok ne dobijem glatko tijesto.
  3. Napravite kuglu od tijesta, umotajte je u providnu foliju i stavite u frižider na sat vremena. Inače, tijesto može biti napravljeno unaprijed, i dovoljno ga je izvaditi iz frižidera 10-ak minuta prije razvijanja i ono će se malo opustiti.
Priprema lososa
  1. Za vrijeme dok tijesto "čeka" pripremite nadjev za tart.
  2. Po originalnom receptu losos se u svježem stanju nareže na listove i tako se nasloži preko praziluka. Međutim, meni je nekako djelovalo da tako neće imati dovoljno ukusa, iako znam da će sigurno biti skuvan, odnosno pečen. Zbog toga sam odlučila da losos mariniram, a zatim ga na kratko propržim u suvom tiganju da bi se ukus intenzivirao.
  3. Dakle, nekoliko kašika maslinovog ulja izmiješajte sa začinima, morskom solju i limunovim sokom i to dobro utrljajte u ribu. Ostavite da se ukusi i mirisi spoje dok ne pripremite praziluk i preliv za tart.
  4. Kasnije ćete losos samo propržiti na zagrijanom suvom teflonskom tiganju - svega po dva minuta sa dvije strane, i na kraju ga narežite na listove.
Nadjev
  1. Prerežite praziluk po dužini i dobro operite svaki dio. Nasjecite ga na sitne krugove (odnosno polukrugove) i propržite na maslinovom ulju. Vatra ne bi trebalo da bude jaka, malo posolite, poklopite i povremeno promiješajte dok voda koju ispusti praziluk ne nestane, oko 7-8 minuta. Provjerite slanoću i dodajte biber po ukusu.
  2. U zasebnoj činiji, viljuškom malo izmiješajte rikotu ili krem sir. Dodajte ovlaš ulupana jaja, kao i limunov sok. Sve fino sastavite, dodajte so i svježi začin ukoliko ga koristite.
Formiranje i pečenje
  1. Uključite rernu da se zagrije na 200°C.
  2. Na brašnom posutoj radnoj ploči oklagijom razvucite tijesto tako da bude prečnika malo većeg od tepsije ili kalupa za tart koji koristite (moj je prečnika 30cm). Prenesite tijesto u ovlaš podmazan kalup tako da tijesto pada preko ivica. Fino ga prstima oblikujte i vodite računa da ga ne bude previše pri dnu ivica, jer se tako neće ravnomjerno ispeći. Izbockajte tijesto viljuškom.
  3. Preko stavite propržen praziluk, a preko njega poslažite losos narezan na listiće. Prelijte smjesom od sira i jaja i stavite u zagrijanu rernu.
  4. Tart peći oko 30-35 minuta.
  5. Ostavite u kalupu da se malo prohladi, a zatim služiti toplo ili na sobnoj temperaturi.

Napomene

  • Za pripremu ovog tarta, odnosno za miješenje, razvijanje tijesta i pripremu nadjeva je potrebno oko 35-40 minuta. Međutim, pošto tijesto mora odstajati u frižideru jedan sat, onda je to vrijeme koje sam napisala, ali je ono i više nego dovoljno da pripremite losos, praziluk i smjesu od sira.
  • Možete koristiti pšenično integralno brašno, ali ovog puta, ja sam koristila integralno pirovo ili spelt brašno koje sam imala u kući. Moram reći da mi se više dopada jer ima više ukusa, ali je sasvim svejedno što se tiče same teksture i ponašanja tijesta.
  • Za mariniranje lososa sam koristila dimljenu papriku, kari i kašičicu-dvije limunovog soka. Vi koristite začine koji vam se najviše dopadaju, a takođe i količine prilagodite sopstvenom ukusu.