Recept za jednu zdravu i super brzu grickalicu! Poslednjih nedelja, skoro da bez izuzetka možete nabasati na ove fine krekere ako svratite nenajavljeni! Provjerite zašto je tako! ;)

Moram da podijelim sa vama jedno neodoljivo i na neki način sasvim zarazno otkriće! Najjednostavniji, najbrži i najhrskaviji krekeri na svijetu!

Kukuruzni krekeri sa sjemenkama

Napravljeni su od kukuruznog brašna i još par sastojaka, traže prljanje jedne jedine činije, dva velika pleha (koja se na kraju i neće mnogo zaprljati jer ćete koristiti papir za pečenje) i oklagije (koja se opet neće zaprljati jer ćete razvijati tijesto opet preko svimanamvoljenog papira za pečenje)!

Mogu vam reći da su ovi krekeri vjerovatno jedna od najgenijalnijih stvari koje su izašle iz moje pećnice! Za njih sam saznala kad se moj dragi jednog dana vratio s posla sa obavještenjem da je probao fantastične krekere ili hrskavi hljeb ili tako nešto od kukuruznog brašna sa sjemenkama preko!!! (vidjećete kasnije da je nekako propustio da sjemenke nisu baš preko! :)) i da je siguran da bih bila oduševljena.

Danima smo ih pominjali, jer znate već moju opsesiju hranom, i nakon nekoliko dana je stigao recept od njegove koleginice (o, hvala joj do neba! :)).

Brzi krekeri od kukuruznog brašna i sjemenki

Shvatila sam da se u stvari radi o jednom tipu tankog švedskog hljeba sa sjemenkama (knäckebröd ili crispbread), ali do sad nisam imala priliku da probam neki samo od kukuruznog brašna. Po ukusu, ipak najviše podsjeća na kukuruzni čips. Jednu verziju tog tankog hrskavog hljeba možete pronaći na blogu pod imenom slani krekeri sa sjemenkama, a tamo možete pročitati i par riječi o njemu.

Hrskavi tanki hljeb od kukuruznog brašna

No, recept koji sam dobila je zvučao pomalo neobično i... rekla bih nelogično. Tijesto se ne mijesi. Brašno i sjemenke (da, koje su sastavni dio tijesta!) se spajaju ključalom vodom, i to prevelikom količinom ako mene pitate. So se posipa samo preko rastanjenog tijesta. Peče se sat vremena, ali zahvaljujući njenim napomenama u mejlu, shvatila sam da je 40 minuta dovoljno, ali opet... Sve u svemu, toliko čuđenja je dovelo i do malog odlaganja.

A onda, kad su prvi put zamirisali iz pećnice, nisam mogla da prestanem da se pitam zašto sam kog đavola toliko sumnjičava i zašto baš sve moram da dovodim u pitanje. Ne, nije trebalo da odlažem nekoliko dana dok ovim savršeno savršenim grickalicama nisam dala šansu! Zašto samo fino ne poslušam i shvatim da, kad svi kažu da je nešto dobro, onda je to stvarno dobro!

Tanki kukuruzni krekeri

Krekeri su stvarno jako jednostavni - sve spojite, dodate maslinovo ulje i ključalu vodu i varjačom ili kašikom spojite. Dobićete nešto kao palentu koju je potrebno rastanjiti između dva papira i peći! Toliko jednostavno, a stvarno odlično!

Uzgred, ne možete ih baš oblikovati kako želite jer su tanki i lomljivi. Ako želite da napravite nešto poput onog kupovnog tortilja čipsa, onda možete ostaviti malčice deblje tijesto, oštrim nožem ga ovlaš zarezati i onda samo po tim rezovima izlomiti kad bude gotovo. Neće biti savršeno, ali nije loše. :) Uz domaći guacamole (avokado, crveni luk, paradajz, limeta ili limun, maslinovo ulje, so) i neko pićence po želji... Ma gdje ćete bolje predjelo! :)

Jednostavni kukuruzni krekeri sa susamom, suncokretovim i lanenim semenkama

Nadam se da sam vas onim silnim "naj" ubijedila i natjerala da budete manje sumnjičavi od mene! Javite mi utiske! ;)

Recept

Kukuruzni krekeri sa sjemenkama

Brzi kukuruzni krekeri sa semenkama Najjednostavniji, veoma hrskavi i ukusni krekeri od kukuruznog brašna, lanenih i suncokretovih sjemenki, susama i maslinovog ulja. Za čas gotovi i fantastični kao predjelo uz guacamole ili kao zdrava gricalica!
  • vrijeme pripreme: 15'
  • vrijeme pečenja: 30'
  • ukupno vrijeme: 45'
  • količina za 2 velika pleha

Sastojci

  • 2dl (130g) kukuruznog brašna za palentu*
  • 1/2dl (30g) lanenih sjemenki
  • 1/2dl (35g) susama
  • 3/4dl (50g) sjemenki suncokreta
  • 50ml maslinovog ulja
  • 250ml proključale vode
  • morska so za posipanje

Postupak

  1. Zagrijte pećnicu na 150°C. Prinesite dva najveća pleha koja imate da budu pri ruci.
  2. Sve suve sastojke ubacite u činiju. Za mjerenje je najbolje da koristite mjerice od 1/2dl i od 1dl ukoliko ih imate, jer je tako brže, a i mjere ne moraju biti baš tako precizne. Dodajte maslinovo ulje, a zatim malo varjačom izmiješajte da se sve spoji.
  3. Uspite vodu koja je tek proključala i varjačom izmiješate. Izgledaće poput palente i na početku će djelovati pomalo tečno, ali dok pripremite papir za rastanjivanje tijesta, oklagiju i ostalo, smjesa će se malčice stegnuti. Dakle, ne očekujte teksturu tijesta, ne može se mijesiti rukama i da, vjerujte mi da će se razvući u tanki list bez problema! :)
  4. Na radnu površinu stavite list papira za pečenje koji bi trebalo manje-više da bude veličine pleha. Na sredinu prenesite polovinu smjese i prekrijte drugim papirom. Rukama ovlaš pritisnite da se formira disk, a zatim oklagijom preko gornjeg papira rastanjite tijesto najviše što možete. Malo po malo, vidjećete da se fino i lako rastanjuje tako da prekrije čitav list.
  5. Sklonite gornji papir (iskoristite ga za naredno razvijanje) i prenesite sve zajedno u pleh podvlačeći ruke ispod papira (ukoliko nemate još par ruku da pripomogne). Ne brinite što ćete već vidjeti pukotine na rastanjenom tijestu, ono će ionako kasnije popucati. Pospite solju i ostavite sa strane.
  6. Ponovite sa drugim dijelom tijesta. Stavite plehove u zagrijanu pećnicu i pecite ih oko 25-30 minuta uz uključen ventilator. Na pola pečenja zamijenite mjesto plehovima. Počnite da provjeravate da li su pečeni već nakon 20 minuta, jer se jačine pećnica značajno razlikuju. Znaćete da su gotovi najprije po mirisu, a zatim i po boji (biće blago rumeni) i biće suvi. Ako ne želite da ih pečete zajedno, jer vaša pećnica nema ventilator ili iz bilo kog razloga, pecite ih zasebno na 150°C oko 40-45 minuta.
  7. Izvucite iz rerne, ostavite da se malčice prohlade i onda baš da vidim ko će vas zaustaviti da ne smažete makar polovinu onih iz prvog pleha! ;)

Napomene

  • U receptu koji sam dobila piše samo kukuruzno brašno, međutim kako sam uspjela samo da pronađem nekoliko vrsta brašna za palentu, to sam i koristila. Dakle, ne radi se o instant palenti, već baš brašnu koje je potrebno kuvati dugo da bi se dobila palenta. Isprobala sam i sa domaćim, krupno mljevenim kukuruznim brašnom i bili su odlični, ali ako neko proba sa običnim sitno mljevenim, molim vas, javite utiske! :)
  • Nemojte koristiti previše krupnu so, jer se ona neće zadržati. Ja kombinujem sitnu kojom ovlaš pospem rastanjeno tijesto, a zatim dodam i po malo pahuljica soli jer daju specifičan i prijatno slan ukus, ali se dobro ne zadržavaju, tako da bi krekeri bili neslani samo sa njom.
  • Da biste napravili trouglaste krekere, nalik tortilja čipsu (nachos), najbolje je da razvučete tijesto malo deblje (dakle, ne od ivice do ivice papira). Oštrim nožem, ovlaš zasijecite oblike - najprije široke pruge, pa onda njih izdijelite na trouglove i pecite kao obično, možda malo duže. Kad budu gotovi, samo ih izdijelite na trouglove, ali neće svi biti idealnog oblika - makar ne oni koji su se prirodno prelomili prilikom prenošenja.

Ako volite ovakav tip zdravih grickalica, na blogu možete pronaći još nekoliko recepata za veoma zanimljive krekere sa sjemenkama!

Tanki krekeri poput čipsa od kukuruznog brašna

Želim vam ugodno grickanje!