Recept za moje omiljene energetske pločice! Kokosaste su, čokoladne, limunaste, pomalo orašaste što dolazi od dodatka konoplje i prosto vas tjeraju da ih volite! I da, možda baš nemate sastojke za njih u ostavi! Da probam da vas ubijedim da ih nabavite! ;)

Kao što se već mjesecima dvoumim da li da objavim ovaj recept, tako sam se i sad premišljala kako da započnem tekst. Da li da kažem da vam danas predstavljam najbolje energetske pločice na svijetu ili da krenem sa pravdanjem zašto dijelim recept za poslasticu koju će mali broj vas isprobati, jer najvjerovatnije nemate sve sastojke (ili ih makar nemate još uvijek).

Energetske pločice sa konopljom i rogačem

Čini mi se da ima više od godinu kako su ove pločice ušle u naš kućni "repertoar" i tu su veoma često. Svi koji su ih probali su se oduševili (uključujući i one skeptične prema zdravoj hrani), a ja ih i dalje smatram najboljim energetskim pločicama koje sam ikad napravila, kupila ili jela vani!

Zbog svega toga, zaista smatram da zaslužuju da se nađu ovdje, u baš ovom obliku, bez zamjena i ideja za prilagođavanje.

Istina, rizikujem da ćete reći da sam pretjerala, da ćete se možda i ljutiti ili osjećati da sam vas iznevjerila. Iako su mnogi od tih "izvikanih" sastojaka dio mojih svakodnevnih obroka, trudim se da ih svedem na minimum u receptima ili da ih makar postepeno uvodim.

Svjesna sam toga da kod nas dolaze sa zakašnjenjem i da su u tom početnom periodu preskupi. A opet, nikad nisam željela da ovaj blog bude od onih "zanimljivo i zdravo, ali nedoplativo ili prestilizovano". Nadam se da uglavnom uspjevam u toj namjeri, a onda ovaj recept, ako ništa drugo, sačuvajte za kasnije. :)

Energetske pločice sa konopljom, kokosom i prelivom od rogača

Namirnice za koje mislim da su neobične su konoplja (ovdje koristim oljuštene sjemenke i konopljin protein u prahu), chia sjemenke (koje se već sad dosta i kod nas koriste), kakao puter, goji bobice i rogač. Sve njih možete kupiti kod nas u radnjama zdrave hrane, ali znam da još uvijek nisu u široj upotrebi. Ne mogu da odredim šta je zaslužno za dobar ukus, ali mislim da svi ovi sastojci, zajedno sa kokosom i urmama, čine da budu tako neodoljive da čitavu pločicu progutate za pet sekundi. Za mnoge od ovih sastojaka bih mogla odmah da vam kažem šta da čime mijenjate, ali sam odlučila da to ovog puta preskočim - pokušaću da napravim nešto približno dobrog ukusa i teksture, pa ako uspijem, uskoro ćete imati novi recept.

U originalnom receptu, Eleonor ih naziva proteinskim pločicama i predlaže da su savršene kao obrok nakon sportske aktivnosti - podizanja tegova, trčanja, joge, planinarenja i slično. Iako su veoma veoma hranljive, pa iako sadrže konoplju i čak konopljin protein (bjelančevine), one su i prilično masne, što ih ne čini dobrim izborom za obrok nakon treninga (post-workout snack). Rekla bih da su odlične u toku dugih šetnji, planinarenja, skijanja ili aktivnosti kad vam je potrebna energija da vas održi, ali ako želite mišiće - želite obrok bez masnoća odmah nakon treninga, jer one usporavaju apsorpciju ugljenih hidrata i proteina koji su vam potrebni. Jesu odličan izvor proteina, ali ne tvrdim da su zamjena za one kupovne proteinske pločice koje su prepune kojekakvih teško izgovorljivih sastojaka (ako ih jedete, nisu baš sjajne - pa pokušajte da to bude ponekad).

Energetske štanglice sa kokosom, konopljom i prelivom od rogača

Pošto je konoplja veoma važan sastojak ove poslastice, daje boju i sjajan hranljiv doprinos, ukratko ću vam reći nešto o njoj u dijelu ispod recepta, a sad da se pozabavimo sastojcima i instrukcijama za pravljenje.

Kao svi slatkiši ovog tipa, i ove pločice je sasvim jednostavno napraviti. Potrebna vam je sjeckalica i malo strpljenja da ne smažete sve dok ne odstoje u frižideru i očvrsnu. Veoma su hranljive, prilično zasite i savršeno zadovoljavaju potrebu za slatkim.

Recept

Energetske pločice sa konopljom i rogačem

prilagođeno sa bloga Earthsprout
Energetske pločice sa konopljom i čokoladnim prelivom Nepečena energetske pločice koje kao osnovu imaju kokos i ovsene pahuljice, zaslađene su urmama, zamirisane limunomovom koricom i kakao puterom. Sve to savršeno izbalansirano gorkastim prelivom od rogača.
  • vrijeme pripreme: 40'
  • ukupno vrijeme: 40'
  • količina za 14-16 pločica

Sastojci

za osnovnu smjesu
  • 125g ovsenih pahuljica
  • 100g kokosa (sitno narendan, poznato i kao kokosovo brašno)
  • 230g svježih urmi/datula (oko 210g očišćenih)
  • 60g konopljinog proteina
  • 35g chia sjemenki
  • 1/4 kašičice soli
  • kašičica vanile (u prahu ili ekstrakt)
  • 35g kakao putera (ili kokosovog ulja)
  • 30g goji bobica
za posip
  • 20g oljuštenog sjemena konoplje
  • narendana korica 2 limuna
za preliv
  • 20g rogača u prahu (ili 20g kakao praha + kašika javorovog sirupa)*
  • 35g kokosovog ulja
  • pola kašičice vanile

Postupak

  1. Staviti ovsene pahuljice i kokos u multipraktik ili neku sjeckalicu i blendirajte dok se ne usitne, ali da se ne pretvore u brašno.
  2. Urmama sklonite košticu i po želji, pod tankim mlazom vode, sklonite i kožicu. Dodajte ih "brašnu", a zatim dodajte i konopljin protein u prahu, chia sjemenke, so, vanilu i istopljen kakao puter (istopite na veoma tihoj vatri ili samo stavite činiju iznad šerpice sa vrućom vodom). Sve mutite dok smjesa ne postane jednolična. Vidjećete da će ostati prilično suva, ali bi trebalo da zadržava oblik kad dio smjese pritisnete prstima - to je ono što tražimo. Ako je suvlje, dodajte još malo ulja ili vode, ali nemojte pretjerati, jer će pločice biti mekane.
  3. Na kraju, dodajte i goji bobice i malo izmiksajte da se samo rasporede po smjesi.
  4. Kalup veličine 20x30cm ili nešto manji, obložite providnom folijom (preduplajte je da bude jača) i prespite smjesu. Dobro je utapkajte prstima da napravite što ravniju površinu.
  5. Narendajte na sitnoj rendi koricu od dva limuna. Prije toga ih dobro operite, i ako imate vremena, malo ostavite u vodi sa sodom bikarbonom - pokušajte da koristite organski limun ili ako imate mogućnost domaći neprskani.
  6. Spojite koricu sa oljuštenim konopljinim sjemenkama i pospite time gotovu poslasticu. Utapkajte prstima dobro i ostavite u frižideru na 15-ak minuta i dok ne napravite preliv.
  7. Za preliv je potrebno prosijati rogač i dodati kokosovo ulje i vanilu. Na ringli, na najslabijoj vatri miješati dok ne dobijete jednoličan gladak preliv. Ukoliko koristite kakao prah, moraćete dodati malu količinu zaslađivača, najbolje tečnog poput javorovog ili agavinog sirupa, mada će se i smeđi ili kokosov šećer otopiti. Tako tečan preliv lagano prelivajte i pljosnatim nožem ili kašikom raspoređujte da bude ravnomjerno - znam da će izgledati kao da nije dovoljno preliva, ali biće ok. I ako se dogodi da probate preliv, vidjećete da je gorak, ali nemojte doći u iskušenje da zaslađujete. Baš tako će se dobro uklopiti sa ostatkom i biće savršeno izbalansirano.
  8. Ostavite u frižideru na najmanje sat, ali je idealno preko noći. Pustite da se na kratko opusti da biste ga lakše izvukli iz kalupa. Povlačite foliju sa svih strana i pažljivo podvucite nož ili nešto tako da biste oslobodili kolač iz kalupa. Sklonite foliju i narežite na pločice željene veličine. Ja ih podijelim na pločice veličine 10x4cm i dobijem 14.5-15 komada.
  9. Najbolje su kad nisu sasvim hladne, ali su i tada dovoljno izraženog i punog ukusa. Čuvajte ih u zatvorenoj kutiji u frižideru i održaće se odlično i desetak dana. Naravno, možete ih zamrznuti i vaditi po potrebi.

Napomene

  • Gledajući nutritivne vrijednosti, možda ćete pomisliti da su pločice pretjerano "jake" i masne. No, ako samo pokušate da ih uporedite sa kupovnim energetskim pločicama, ove, iako možda nisu manje kalorične, sigurno su bolji izbor. Napravljene su od sjajnih sastojaka, prepune su vlakana (12g na 100g), proteina, vitamina i minerala, zasite su i kvalitetno su zaslađivanje.

Nutritivne vrijednosti

    po pločici (44-46g)
  • energetska vrijednost: 203kcal
  • proteini: 5g
  • ukupno masti: 11g
  • ukupno ugljenih hidrata: 23g

    na 100g
  • energetska vrijednost: 451kcal
  • proteini: 11.2g
  • ukupno masti: 25.5g
  • ukupno ugljenih hidrata: 51g

Konoplja je jedan od najstarijih usjeva na svijetu, a već vjekovima se koristi u industrijske, medicinske i da kažem, uživalačke svrhe. Cannabis Indica, kanabis ili marihuana se gaji zbog njenog opojnog dejstva koji dolazi od psihoaktivnog sastojka THC, koji se nalazi u cvjetovima i to u količini 20-30%. Industrijska konoplja koju koristimo u ishrani (Cannabis Sativa) sadrži čak manje od 0.03% THC, tako da nema brige, nije isto i slobodno je koristite. :)

Konopljine sjemenke i protein u prahu

Nevjerovatno je hranljiva, a možemo je koristiti u obliku cijelih ili oljuštenih sjemenki, izolovanog konopljinog proteina u prahu ili u obliku ulja. Odličan je izvor bjelančevina biljnog porijekla, esencijalnih masnih kiselina (ima savršen odnos omega-3 i omega-6 masnih kiselina, 1:3), vitamina (A, nekih iz kompleksa B vitamina, D i E) i minerala (gvožđe, magnezijum), kao i rastvorljivih i nerastvorljivih vlakana.

Konopljin protein je obično oko 50% protein, koji je pri tom kompletan (sadrži svih 20 amino kiselina, uključujući i 9 esencijalnih), što je rijetkost u biljnom svijetu. Sjajan je za smoothie, šejkove ili hladne kaše, naravno, to možete pretvoriti u odličan obrok nakon treninga. Veoma je probavljiv i lako se apsorbuje. Negativna strana je što ima dosta izražen ukus i jaku zelenu boju, tako da ga obično koristim kad pravim neki zeleni smoothie (sa dodatkom lisnatog povrća), pošto u ostalim slučajevima uvijek dobijete neku neprivlačnu boju.

Oljuštene sjemenke (hemp hearts) imaju pomalo orašast ukus, ili možda podsjećaju na one orahe koji nisu suvi (lični doživljaj). Možete ih posuti preko jogurta, kaša, napitaka, dodati salatama ili preko hljeba namazanog nekim puterom od orašastih plodova - to su sve moje verzije korišćenja.

Konoplja - oljuštene i neoljuštene semenke i konopljin protein

Ove braonkaste sjemenke na fotografiji su cijela, neoljuštena zrna. Ona su, zbog kore, savršen izvor vlakana, hrskave su i zanimljivog ukusa, ali nisam uspjela da iskoristim jednu kesu sjemenki koju sam kupila. Pokušala sam da nađem primjenu, ali ništa od toga mi se do sad nije dovoljno dopalo.

Dakle, vidjeli ste koliko je ova namirnica hranljiva i možda biste joj mogli dati šansu. Ne znam tačno kakve su cijene kod nas, ali vodite se i time da nećete cijelo pakovanje potrošiti odjednom. 200-300g oljuštenih sjemenki praktično traje toliko da zaboravite kad ste ih kupili, čak i ako ih svakodnevno koristite. Isti slučaj je i sa chia sjemenkama, a zaista su pravo blago.

I onda, kad sve to nabavite, ne zaboravite da napravite ove pločice! Morate! ;)

Pločice sa kokosom, ovsenim pahuljicama, konopljom i prelivom od rogača

Ostali recepti na blogu za energetske pločice i bombice: