Recept za mekane i rastresite projice od kukuruznog brašna ili palente. Veoma jednostavne i brzo gotove, prošarane sremušem i komadićima sira i sjajne kao doručak ili užina u toku dana! Ako ne znate šta biste sa sremušem ili još uvijek niste probali ovu sjajnu biljku, moj predlog je da upoznavanje započnete ovim receptom.

U prethodnom postu sam vam obećala da ću pisati o doručku i nekim predlozima kako i šta da spremate kad vam baš i nije do kuvanja. Međutim, sezona je sremuša i bila bi prava šteta da ne podijelim sa vama nekoliko ideja za njegovo korišćenje dok ga ima na pijacama. Sremuš, divlji ili medveđi luk je jedna sjajna samonikla biljka koja ukusom i mirisom podsjeća na bijeli luk, ali je značajno blaži i veoma je zdrav.

Kukuruzne projice sa sremušem i sirom

Ove godine sam imala sreće i od dragih ljudi dobila punu kesu svježe ubranih listića ove sjajne biljke. Bilo je dovoljno i za eksperimentisanje i za testiranje recepata. Iz toga je proizašlo ponešto zanimljivo, a dio ćete pročitati na blogu.

Za početak, projice!

Radi se o prilagođenoj, odnosno donekle izmijenjenoj verziji jednog od najpopularnijih recepata na blogu - recepta za kukuruzne projice sa sirom. Objavljen je negdje na samom početku postojanja bloga, a radi se o klasičnom receptu za proju u mojoj porodici. Tamo je sve zapisano u kašikama i šoljama, a ovdje u gramima i mililitrima, u malo izmijenjenim količinama. Sremuš je glavni dodatak, a on zaista cijelom pecivu daje karakter i posebno lijep i zanimljiv ukus.

Same projice možete prilagoditi i dodati neko drugo povrće i začinske biljke, suve začine, kockice slanine... Za čas se umute, a onih navedenih 25 minuta je tu samo zbog vremena potrebnog da se opere, osuši i nasjecka sremuš. Sve ostalo je brzo gotovo. Spojite tečne i posebno suve sastojke, sve to umiješate i dodate sir i sremuš. Prelijete u kalupe za mafine ili u tepsiju i pečete.

Proja sa sremušem i sirom od kukuruznog brašna

Ukoliko nemate kalup za mafine, iskoristite bilo kakvu tepsiju ili vatrostalnu činiju za pečenje. Proja će biti tanja ili deblja, manje ili više zapečena, manje ili više zanimljivog oblika, ali ukoliko malo obratite pažnju na vrijeme pečenja, sigurna sam da će biti odlična, mekana iznutra i hrskava spolja.

Navela sam u receptu da koristite sitniju palentu ili krupnije kukuruzno brašno, jer daje najljepšu i pomalo vazdušastu teksturu iznutra i specifičnu hrskavost spolja. Ukoliko imate samo krupnu palentu, onda polovinu količine možete zamijeniti kukuruznim brašnom. Takođe, možete koristiti i samo kukuruzno brašno, ali je moj utisak da su projice zgusnutije teksture i samim tim, manje mekane.

Projice sa divljim lukom ili sremušem i sirom

Ako vam nije dovoljno sremuša, napravite i ovaj mliječni namaz sa krem sirom i poslužite uz njih. Ne znam, možda je to previše i sremuša i mliječnih proizvoda u jednom obroku, ali vam garantujem da je ukus i kombinacija savršena. :)

Recept

Projice sa sremušem i sirom

Kukuruzne projice sa sremušem i sirom Mekane i rastresite projice od kukuruznog brašna sa dodatkom svježeg sremuša i sira po izboru. Najbolje su istog dana, ali mogu dugo ostati svježe i sjajne su za doručak ili laganu večeru.
  • vrijeme pripreme: 25'
  • vrijeme pečenja: 25'
  • ukupno vrijeme: 50'
  • količina za 12 projica

Sastojci

  • 3 veća jaja
  • 250ml jogurta
  • 80ml maslinovog ulja (oko 70g)
  • 2 kašike kisele pavlake/vrhnja ili milerama (60-70g)
  • 100g pšeničnog brašna (50g integralnog + 50g bijelog)
  • 100g sitne palente ili krupnijeg kukuruznog brašna
  • kašičica i po praška za pecivo (10g)
  • 2/3 kašičice soli (oko 3g)*
  • biber po želji
  • 140-150g sira tipa kravlje fete ili sira po želji
  • 80g nasjeckanog sremuša (ili više po želji)

Postupak

  1. Zagrijte pećnicu na 200°, a kalup za mafine tek ovlaš premažite uljem (ja obično koristim papirni ubrus za to). Ukoliko nemate kalup, možete proju peći u tepsiji ili vatrostalnoj činiji veličine oko 20x30cm. Ako pečete izjedna, možete tepsiju obložiti papirom za pečenje.
  2. U činiju za mućenje prospite jaja i ovlaš ih umutite ručnom mutilicom. Dodajte jogurt, ulje i pavlaku, pa sve samo izmiješajte.
  3. Posebno spojite sve tri vrste brašna (mada možete i koristiti samo bijelo ako želite), so, prašak za pecivo i biber.
  4. Fetu izmrvite viljuškom ili prstima, a ukoliko koristite drugi sir, tipa domaćeg, onda ga nasjeckajte na kockice. Sremuš operite, osušite i nasjeckajte na kraće trakice.
  5. Tečnoj smjesi dodajte najprije brašno i izmiješajte, a zatim i sir i sremuš. Sve sjedinite i podijelite u kalupe za mafine ili prespite u tepsiju.
  6. Pecite oko 25 minuta, ali počnite da ih provjeravate čim zamirišu. U zavisnosti od pećnice, nekad je dovoljno 20 minuta, a nekad morate produžiti pečenje za još malo ili pri kraju uključiti ventilator da bi dobile zlatnu boju. Pecite dok se fino ne zarumene i ako želite da budete sigurni, provucite čačkalicu i kad izađe suva, gotovi su.
  7. Projice su najbolje prvog dana i to dok su još tople, ali sjajno će se održati i par dana u frižideru, samo podgrijane u mikrotalasnoj ili u pećnici. Takođe, odlične su za doručak s nogu, pa ih možete ispeći uveče i za ujutro su već gotove, a i dalje veoma svježe i mekane.

Napomene

  • Za ove projice nema potrebe da koristite papirne korpice jer se neće zalijepiti za kalup, ali naravno, neće smetati i ako ih koristite. Ovo je količina za 12 standardnih mafina, ali možete smjesu podijeliti i na dva dijela i puniti kalupe samo do 1/3 visine. Biće više kao neke pogačice, ali se divno zapeku, imaju dosta korice i možda je zgodnije ako pravite za neko okupljanje.
  • Ova količina soli je odgovarajuća ukoliko koristite bijeli kravlji sir, poput naše fete (odnosno danskog sira). On je prilično slan, pa ako ćete koristiti neki blažeg ukusa, malko povećajte količinu soli. Biber je potpuno neobavezan, ali ja volim i uvijek stavljam.

Nutritivne vrijednosti

    na 100g
  • energetska vrijednost: 285kcal
  • proteini: 9.5g
  • ukupno masti: 17.5g
  • ukupno ugljenih hidrata: 23.4g

    po mafinu (oko 65g)
  • energetska vrijednost: 185kcal
  • proteini: 6g
  • ukupno masti: 11g
  • ukupno ugljenih hidrata: 15g

Ako ste u potrazi za idejama sa sremušem, obavezno bacite pogled na ovaj mliječni namaz koji je predivno kremast i ukusan i savršen uz blago prepečen hljeb i komadiće paradajza (mada može i bez njih). Na blogu postoji još nekoliko recepata za proje, od kojih su dva slična ovim klasičnim sa kukuruznim brašnom. Treći je za projice sa povrćem, od kukuruznog i heljdinog brašna.