Peti u nizu članaka o domaćim puterima i namazima od orašastih plodova. Tu možete pronaći instrukcije za njihovo pripremanje, zanimljive ideje za kombinovanje i služenje, kao i korisne informacije o samim namirnicama i njihovim nutritivnim vrijednostima.

Mislim da lješnike ne treba posebno opisivati ili bilo koga ubjeđivati da ih uvede u ishranu. Ima li uopšte onih koji ne vole pečene lješnike, ili možda čokoladu sa njima ili da li možda ima onih koji nemaju (ili nisu imali) svoj omiljeni čoko-lješnik namaz! Pa recite?! :)

Predlog za doručak za puterom od lješnika

Na orašaste plodove često gledamo samo kao na dio poslastica. Međutim, u mojoj kuhinji, dio fioke koji je predviđen za njih, skoro da nikad ne ostaje prazan - koristim ih svakodnevno, a nije da pravim kolače baš svakog dana. Lješnike možete iskoristiti na bezbroj ukusnih i hrskavih načina, treba biti umjeren, ali i uživati u njima i iskoristiti sve te divne sastojke koje sadrže. Za početak, uvrstite ih u ishranu tako što ćete količinu koja stane u šaku jesti za užinu - bolje ako su lješnici prepečeni, mnogo su ukusniji!

Osim toga mogu biti dio mnogih jela - recimo, granola ili musli bez lješnika skoro da ne postoji za mene, poslednjih mjeseci često u frižideru imam svoj čoko-lješnik namaz u zdravoj i mljacmljac verziji, a divno upotpunjuju ukus poslastica sa jabukama ili kruškama (recimo u ovom kramblu ili ovoj prhkoj piti). Takođe, fantastičan su dodatak u skoro svim keksima (čokoladnim, ovsenim, zdravim i manje zdravim), a da ne pominjem odličnu ulogu u odličnim sirovim poslasticama. Lješnike preferiram u slatkim varijantama, ali svakako su sjajan dodatak salatama ili pečenom povrću, naročito karfiolu.

Od njih možete napraviti divno biljno "mlijeko", kao i još divniji "puter", u kojem možete uživati na nebrojeno mnogo načina. Nadam se da ste spremni da ih otkrijete!

Lešnici

Kao i većina orašastih plodova, i lješnici su izuzetno zdravi. Veoma su bogati mononezasićenim masnim kiselinama, onim dobrim koje želimo. Ipak, oko 60-65% njihovog sastava čine masti pa ih moramo umjereno konzumirati, što uostalom i važi za sve namirnice ovog tipa.

Odličan su izvor minerala poput gvožđa, magnezijuma, cinka, kao i mnogih vitamina, poput vitamina E i nekih iz kompleksa vitamina B. U tabeli ispod ćete pronaći sve nutritivne vrijednosti, pa nadam se da ćete porazmisliti o njihovom uvođenju u svakodnevnu ishranu u osnovnom ili možda u obliku putera. Tostiranjem će se u manjoj mjeri izmijeniti stanje vitamina i minerala u odnosu na sirove lješnike, ali će se olakšati varenje i apsorpcija hranljivih materija iz njih, o čemu sam već pisala u uvodnom članku za ovu seriju postova.

Lješnik, sirov, nutritivne vrijednosti na 100g
Energetska vrijednost 628kcal
Proteini 15g
Ukupno masnoća 61g
Zasićene masne kiseline 4.5g
Mononezasićene m.k. 45.5g
Polinezasićene m.k. 8g
Ukupno ugljenih hidrata 17g
Vlakna 10g
Šećeri 4.5g
Minerali
Kalcijum (Ca) 114mg 11%
Gvožđe (Fe) 4.7mg 26%
Magnezijum (Mg) 163mg 41%
Fosfor (P) 290mg 29%
Kalijum (K) 680mg 19%
Natrijum (Na) 0mg 0%
Cink (Zn) 2.5mg 16%
Vitamini
Vitamin C 6.3mg 10%
Tiamin, B1 0.6mg 43%
Riboflavin, B2 0.1mg 7%
Niacin, B3 1.8mg 9%
Vitamin B6 0.6mg 28%
Folna kiselina, B9 113µg 28%
Vitamin B12 0µg 0%
Vitamin A 1µg 0%
Vitamin E 15mg 56%
Vitamin D 0µg 0%
Vitamin K 14µg 18%
* Vrijednosti u procentima predstavljaju postotak preporučenog dnevnog unosa, zasnovan na dijeti od 2000kcal.
Izvor: USDA

Kao što sam više puta pomenula, postupak pravljenja osnovnih putera je veoma jednostavan, a potreban vam je jedan sastojak, prstohvat soli i dovoljno jaka sjeckalica ili multipraktik koji će uspjeti da od orašastih plodova napravi pastu koja je tečna ili polu-tečna. Za puter od lješnika nemam ništa posebno da dodam. Možete ga praviti od sirovih, ali moram reći da ja preferiram ukus putera od tostiranih lješnika. Intenzivira se ukus, lješnici postaju manje onako bezlično slatkasti i dobijaju jaču, samo njima svojstvenu aromu i temperamentniji ukus. Ne znam jesam li to dobro objasnila, ali prepečeni lješnici su recimo nešto poput gotovog proizvoda, dok su sirovi kao sirovina za njega.

Pošto su prirodno dosta masni, za dobijanje putera obično nije potrebno dodavati ulje. Ako imate nešto slabiju sjeckalicu i shvatite da je potrebno, dodavajte po kašičicu odjednom i pustite da se blendira, pa ponovite po potrebi. Uzgred, lakše će se blendirati ako radite sa većom količinom, makar do polovine posude za mućenje.

Po potrebi, možete ukus "upotpuniti" nekim zaslađivačem, začinima, kakao prahom ili već čime želite, ali predložila bih vam da se, makar prvi put, držite osnovne verzije i zaista osjetite ono lješnikasto u njemu. Malo više sam pisala o osnovnim ukusima u dijelu ispod recepta, pa pogledajte i recite mi kako ih vi doživljavate.

U postupku pripreme sam pokušala riječima da opišem način pripreme putera od lješnika, ali u kombinaciji sa fotkicama, vjerujem da će vam sve biti jasno.

Kako napraviti puter od lešnika Kako se pravi maslac od lješnika
Priprema putera od lešnika Priprema maslaca od lješnika

Uživajte!

Recept

Domaći puter od lješnika

Domaći puter od lešnika Osnovni recept za puter od lješnika za koji vam je potreban jedan sastojak, prstohvat soli i bolja sjeckalica. To je sve, a dobićete veoma hranljiv i ukusan namaz koji možete poslužiti i iskoristiti na mnoogo načina!
  • vrijeme pripreme: 10'
  • vrijeme pečenja lješnika: 15'
  • ukupno vrijeme: 25'
  • količina za jednu teglicu

Sastojci

za puter
  • 300g lješnika, sirovih
  • prstohvat morske soli
  • kašičica neutralnog ulja (kikirikijevo, suncokretovo, kokosovo bez mirisa), po potrebi
proizvoljni dodaci
  • med, javorov sirup
  • cimet, đumbir ili neka kombinacija začina
  • kakao prah

Postupak

  1. Lješnike prepecite u pećnici na 160°C, oko 15 minuta ili samo dok ne počnu da mirišu i tanka kora popuca (pećnice se razlikuju, pa može biti dovoljno i 10 minuta). Nemojte ih prepeći jer će puter biti gorkast i ne tako ukusan. Ostavite da se malčice prohlade, a zatim ih rukama protrljajte da se skloni najveći dio kožice ili za to iskoristite suvu pamučnu krpu.
  2. Ubacite lješnike u multipraktik ili neku jaču sjeckalicu i dodajte prstohvat morske soli. Miksajte najjačom snagom koju spravica koju koristite dozvoljava, sve dok se ne pretvori u pastu ili postane tečan. Kod mene to traje oko 5-7 minuta uz pauze da silikonskom spatulom pokupim ono što se nakupilo po ivicama posude, ali nemojte odustati i ako potraje. :)
  3. Na fotografijama iznad, možete vidjeti faze kroz koje prolaze lješnici dok se ne pretvore u mazivu pastu. Lješnici moraju proći kroz sve te faze (brže ili sporije), pa nemojte odustati do kraja. Ako je sjeckalica slabija, napravite nekoliko puta pauzu da se ohladi. Dakle, lješnici će se najprije samljeti, pa još više se usitniti, a zatim će uslijediti faza u kojoj će izgledati kao da se ništa ne mijenja. Onda ćete primijetiti da su postali vlažni i da se počinju lijepiti za dno. Zatim obično nailazi trenutak kad se čitava smjesa nekako skupi u loptu i počne brzo kružiti posudom - pustite da prođe, ne otvarate i ne miješajte. U jednom trenutku će se praktično "razliti" po posudi i to je prva faza u kojoj smo dobili nešto naizgled mazivo i puterasto. :) Nastavite dok puter ne postane gladak, mekan i djelimično tečan.
  4. Ukoliko nakon nekog vremena shvatite (recimo 5 minuta), da se skoro ništa ne dešava osim što su lješnici sitno samljeveni, to vjerovatno znači da sjeckalica nije dovoljno jaka i dodajte kašičicu nekog neutralnog ulja (ili više, po potrebi).
  5. Provjerite ukus i po potrebi dodajte još malo soli. Ako pravite prvi put, predlažem da sebi date šansu da osjetite pravi lješnikast ukus ovog namaza i da mu ništa ne dodajete, ali ako ne želite ni da probate tako, onda dodajte malo meda ili javorovog sirupa i neki začin po želji.
  6. Prespite u čistu staklenu teglu i uživajte! Čuvajte u frižideru nedelju-dvije dana (obično kažu nedelju, ali meni stoji i duže i u savršenom je stanju).
Služenje
  1. Ako volite lješnike, a naročito ako volite pečene lješnike, vjerujem da vam je savršeno jasno da je ovaj namaz sam sebi dovoljan. :) Odnosno, dovoljan je za vaš potpun užitak, čak i uz samo parčence (ili više njih) svježeg ili još bolje, prepečenog hljeba! Ovaj puter je prepun ukusa, potpun, aromatičan, savršeno ljepljiv i ostavlja prijatan osjećaj svuda po ustima. Naravno, preko namazanog hljeba ili nekog peciva, možete poslagati svježe voće - jabuke, banane, kruške, trešnje, kajsije, a ako ste u onim danima kad želite da se pretjerano razmazite, istopite malo tamne čokolade i prelijte preko. :) Osim toga, možete samo posuti cimetom ili nekom kombinacijom začina koju volite, nakapajte par kapljica javorovog sirupa ili meda (med zna malo da zasjeni ukus lješnika) i eto vam još jedna odlična doručak ideja.
  2. Kašičicu lješnikovog putera možete dodati raznim tipovima napitaka (smoothie, topla čokolada) ili kremastih poslastica (puding, slatke kaše, čokoladni kremovi, chia puding...) i time im poboljšati ukus i doprinijeti hranljivosti samog jela. Da ne zaboravimo da su se lješnik i čokolada oduvijek voljeli, tako vjerovatno većina nas ima svoj omiljeni čoko-lješnik namaz (nutella, lino lada, eurokrem, cipiripi...), a u sledećem postu ću objaviti recept za jednu zdravu verziju istog, pa birajte! :)
  3. Da ne bih ponavljala, i ovaj puter uglavnom možete koristiti na sve one načine koje sam pomenula u uvodnom postu za ovu seriju, mada bih možda izostavila pravljenje preliva za salate sa njim i više ga koristila u "slatke svrhe". To sam već pisala kad sam vam govorila o bademovom puteru, ali pomenuću i ovdje da su ova dva putera zapravo savršena kao punjenje za slatka peciva od dizanog tijesta, poput buhtli, rolnica, kiflica i slično. Recimo u slučaju nekih rolnica, umjesto šećera i putera, možemo koristiti neki od ova dva namaza, zatim cimet ili kockice čokolade, ili čak neko voće poput narendanih jabuka ili sosa od jabuka.

Napomene

  • Ako želite zrnastiji puter sa komadićima, odvojite dio lješnika koje ste ubacili u multipraktik i samo na kratko pustili da se usitne. Dodajte kad je puter već gotov i izmiksajte dodatno na svega a par sekundi.
  • Od određene količine orašastih plodova, dobićete isto toliko putera, ukoliko uspijete da savršeno sklonite sve sa ivica sjeckalice. :) Odmah da znate da se to neće tako lako izvesti, ali kad računate nutritivne vrijednosti, možete zapravo računati kao da ste jeli same plodove.

Nutritivne vrijednosti

    na 100g sirovih lješnika (100g putera)
  • energetska vrijednost: 628kcal
  • proteini: 15g
  • ukupno masti: 61g
  • ukupno ugljenih hidrata: 17g

Osnovni recept za maslac od orašastih plodova ili sjemenki je uvijek isti - jedan sastojak, prstohvat soli i po potrebi, mala količina ulja. Potrebna vam je jača sjeckalica, malo strpljenja i volja da uvijek izmišljate nove i sve kreativnije načine kako da ih iskoristite. Ovi puteri su ujedno i nekako osnovnog ukusa, naizgled prosti, ali ako im posvetite trenutak pažnje, shvatićete da to "prosto" daje veoma zamršen doživljaj - punoću, slatkast ukus, slanoću koja se osjeti kad namaz ostane dovoljno dugo u ustima i divno se prepliće sa onim slatkastim, a istovremeno i blago gorkastim ukusom karakterističnim za orašaste plodove, naročito ako su istostirani.

U svakom slučaju, želim da vas inspirišem da namirnicama date šansu u njihovom osnovnom obliku (back to basics!). Od toliko gotovih proizvoda na koje smo se navikli godinama, od pretjeranih zaslađivača, nepotrebnih dodatnih masti koje čine da nam ta hrana bude tako neodoljiva, od svih vještačkih aroma i pojačivača ukusa, prosto smo zaboravili ukus čistog voća, povrća, žitarica... - razmislite da li biste kad pomislite na lješnike, bademe, kikiriki, sjemenke suncokreta ili bundeve, mogli odmah da se sjetite šta karakteriše svaku od njih i šta ih razlikuje od ostalih - možda različit stepen tvrdoće, specifična aroma, možda su različito slatki, masni, gorki?! Ako ne možete da se sjetite, vrijeme je da se vratite! :)

Pošto sam izgleda danas namjerila da mijenjam svijet i navike svih nas, bolje da ne nastavljam jer ću vas sve rastjerati. :) U svakom slučaju, približavamo se kraju ove serije postova (za sad!), a u sledećem postu vas očekuje recept za jedan divan namaz koji će, nadam se, makar donekle uspjeti da zamijeni kupovne čokoladne namaze i inspiriše vas da eksperimentišete i napravite svoj novi omiljeni "krem"! Ostanite tu! ;)


Ako već niste, pročitajte i uvodni članak u ovu seriju postova gdje ćete pronaći razne korisne i zanimljive informacije koje se odnose na sve recepte koje ću ovdje objaviti. Ostale članke ću uvezivati kako budu ugledali svjetlo dana. :) Uživajte!

  1. Kako napraviti puter od orašastih plodova?
  2. Puter od kikirikija
  3. Puter od badema
  4. Karamel namaz sa bademima i morskom solju (šećer dolazi isključivo od voća)
  5. Puter od lješnika
  6. Domaća zdrava Nutella (šećer dolazi isključivo od voća)
  7. Puter od oraha