Treći u nizu članaka o domaćim puterima od orašastih plodova. Tu možete pronaći instrukcije za njihovo pripremanje, zanimljive ideje za kombinovanje i služenje, kao i korisne informacije o samim namirnicama i njihovim nutritivnim vrijednostima.

Ako iole pratite ovaj blog, vjerovatno već znate da je badem jedna od mojih omiljenih namirnica. Bacite pogled na recepte sa bademima i shvatićete o čemu vam govorim! :) Koristim ih za sve i svašta, ima ih u slatkim i u slanim jelima, zdravim i manje zdravim, a osim toga odlični su za grickanje (sirovi ili prepečeni sa maslinovim uljem, morskom solju i začinima), krupno nasjeckani pa dodati salatama, pečenom povrću, kao hrskavi dodatak čorbama, kao dio granole ili muslija. Možete ih dodati i voćnim salatama, posuti preko tople ili hladne kaše, preko nekih pudinga i... Da ne zaboravim, od badema se pravi marcipan! Divna hrana, slažete se?!

Domaći puter od badema

Osim te "osnovne" primjene ovih orašastih plodova (tačnije, sjemenki ploda bademovog drveta, koje je srodno breskvi, šljivi i kajsiji), od njih možemo napraviti bademovo mlijeko i puter, koji imaju široku upotrebu. Da napomenem, i mlijeko i puter su odlični sami za sebe, ali mogu i iskoristiti na raznorazne ukusne načine.

Ovdje ću pisati o puteru koji u svom osnovnom obliku ima neutralniji ukus od većine drugih, ali je savršeno bademast i meni sasvim neodoljiv! Možda i vama postane! ;)

Bademi su fantastična namirnica. Veoma zdravi zahvaljujući svojim hranljivim svojstvima, a povezuju ga sa regulisanjem nivoa holesterola, sa smanjivanjem rizika od kardiovaskularnih oboljenja zahvaljujući bogatstvu mononezasićenih masnih kiselina, antioksidanata (u vidu vitamina E), obilja minerala i vlakana.

Takođe im se pripisuje i uticaj na smanjenje rizika od gojaznost, dijabesa i drugih bolesti, ali sa takvim informacijama moramo biti veoma pažljivi i ne smijemo zaboraviti da namirnice obično nisu čudotvorne i teško mogu izliječiti ili spriječiti bolesti.

Naravno, što više unosimo zdravih i svježih namirnica koje su bogate vitaminima, mineralima, dobrim masnoćama i vlaknima, to će umnogome doprinijeti našem zdravlju i ne može biti loše! No, ako recimo unesemo 100g badema, time ćemo više nego zadovoljiti našu dnevnu potrebnu za vitaminom E, ali isto tako unijećemo oko 50g masti (dobrih, ali ipak), što je najveći dio onoga što bi trebalo da unesemo za dan. Dakle, treba voditi računa.

Da napomenem i to da je badem veoma bogat proteinima biljnog porijekla, pa da je on, zajedno sa kikirikijem, dobar izbor ako želite orašaste plodove sa manje masti, a više proteina.

Hladno cijeđeno bademovo ulje je fantastično za kožu lica i tijela, naročito korisno ako je veoma suva i osjetljiva - govori vam jedna koja je posjeduje! Često se koristi i kao ulje za masažu.

Da vas ne bih dalje gnjavila informacijama o njenovim nutritivnim svojstvima, najbolje je da pogledate tabelu ispod i ubijedite se da ovu divotu morate uvesti u ishranu ako već niste! :) Tostiranjem će se u manjoj mjeri izmijeniti stanje vitamina i minerala u odnosu na sirovi badem, ali će se olakšati varenje i apsorpcija hranljivih materija iz njih, o čemu sam već pisala u uvodnom članku za ovu seriju postova.

Badem, sirov, nutritivne vrijednosti na 100g
Energetska vrijednost 579kcal
Proteini 21g
Ukupno masnoća 50g
Zasićene masne kiseline 4g
Mononezasićene m.k. 31.5g
Polinezasićene m.k. 12.5g
Ukupno ugljenih hidrata 21.5g
Vlakna 12.5g
Šećeri 4g
Minerali
Kalcijum (Ca) 269mg 27%
Gvožđe (Fe) 4mg 22%
Magnezijum (Mg) 270mg 67%
Fosfor (P) 481mg 48%
Kalijum (K) 733mg 21%
Natrijum (Na) 1mg 0%
Cink (Zn) 3mg 20%
Vitamini
Vitamin C 0mg 0%
Tiamin, B1 0.2mg 14%
Riboflavin, B2 1.1mg 67%
Niacin, B3 3.6mg 18%
Vitamin B6 0.14mg 7%
Folna kiselina, B9 44µg 11%
Vitamin B12 0µg 0%
Vitamin A 0µg 0%
Vitamin E 26mg 129%
Vitamin D 0µg 0%
Vitamin K 0µg 0%
* Vrijednosti u procentima predstavljaju postotak preporučenog dnevnog unosa, zasnovan na dijeti od 2000kcal.
Izvor: USDA

Bademov puter! Kao i za kikirijev, potreban vam je jedan sastojak i multipraktik ili neka sjeckalica. Ono što je razlika je to da je badem prilično tvrd (ovo se odnosi na neoljušteni) i za njegovo pretvaranje u pastu će najvjerovatnije biti potreban dodatak ulja. Kažu da bi najbolje bilo bademovo, ali čini mi se da ćemo se sa bilo kojim neutralnog ukusa odlično snaći. Naravno, puter možete praviti od sirovih badema, ali moram napomenuti da je sa blago prepečenim značajno ukusniji. Da biste sačuvali što više korisnih sastojaka, koristite neoljuštene bademe, ali ako želite svijetao puter ili biste da izbjegnete teže blendiranje, onda se bacite na blanširane.

Pokušala sam malo na internetu da provjerim da li se kod nas može pronaći bademov puter, kakav i koliko skup u odnosu na same bademe i evo šta sam shvatila. Za početak, ovi orašasti plodovi su sami po sebi skupi, tako da je i razlika u cijeni između putera i samih badema značajno manja nego kad se radi o kikirikiju (koji je prilično jeftin, a kvalitetni puteri su skoro tri-četiri puta skuplji). Vidjela sam da postoje neki namazi koji imaju dodatke potput zaslađivača, dodatnih masnoća, sojin lecitin i slično, ali je mnogo bolja situacija nego sa kikirikijevim. Naravno, da biste ga kupili, mislim da morate ići u radnje sa zdravom hranom, a svakako gledajte da kupite samo onaj koji je 100% badem ili uz dodatak male količine ulja i soli.

Po onome što sam vidjela, puter je skuplji za pola ili jednu trećinu cijene badema, što mi se i dalje čini dovoljnim da se usudite da pravite svoj! Da ne ponavljam istu priču kao iz uvodnog posta, ali ukratko, tako ćete sami kontrolisati kvalitet, ukus i donekle cijenu. :)

Kako napraviti puter od badema Priprema bademovog putera

U dijelu sa receptom sa pokušala riječima da opišem način pripreme putera od badema, ali u kombinaciji sa fotkicama, vjerujem da će vam sve biti jasno.

Maslac od badema Priprema domaćeg bademovog putera

Takođe, u donjem dijelu možete pročitati i predloge za služenje, kao i nekoliko ideja za šta vam sve može poslužiti puter i koje su to moje omiljene verzije.

Priprema domaćeg maslaca od badema Kako se pravi puter od badema

Šta kažete, pokušaćete?! :)

Recept

Domaći puter od badema

Bademov puter Osnovni recept za puter od badema koji jednostavno možete napraviti kod kuće - od jednog sastojka uz pomoć sjeckalice! Veoma zdrav, prijatnog ukusa i mirisa i neograničenih mogućnosti za služenje i korišćenje!
  • vrijeme pripreme: 10'
  • vrijeme pečenja badema: 15'
  • ukupno vrijeme: 25'
  • količina za jednu teglicu

Sastojci

za puter
  • 300g badema, oljuštenih ili neoljuštenih
  • prstohvat morske soli
  • kašičica-dvije neutralnog ulja (kikirikijevo, suncokretovo, kokosovo bez mirisa)
proizvoljni dodaci
  • med, javorov sirup
  • kakao prah ili mljeveni rogač
  • cimet ili drugi začin po želji

Postupak

  1. Sirove bademe prepecite u pećnici oko 15 minuta na 160°C ili nešto kraće dok ne počnu blago da mirišu. Ukoliko koristite blanširane (one oljuštene bademe), to vrijeme će biti nešto kraće, pa se vodite time da treba blago da požute. Nemojte pretjerati, jer će puter biti gorkast. Ostavite da se samo na kratko prohlade. Mnogo je bolje da ostanu topli kad pravite puter, jer se mnogo brže umute i pretvore u tečnu smjesu. Naročito to imajte na umu ako nemate jaku sjeckalicu
  2. Počnite sa blendiranjem badema u multipraktiku ili nekoj jačoj sjeckalici i dodajte prstohvat morske soli. Miksajte najjačom snagom, sve dok se ne pretvori u pastu ili postane tečan. U ovom slučaju, to će trajati vjerovatno oko 10 minuta pa naviše, u zavisnosti od jačine sjeckalice. Vjerovatno će biti potrebno dodati malo ulja, ukoliko su bademi neoljušteni, zbog toga što su dosta tvrdi. Ako koristite one blanširane, možda neće biti potrebno, vidjećete već.
  3. Badem će proći kroz nekoliko faza dok ne postane gladak i maziv puter. Možete to vidjeti i na fotografijama iznad, ali kod ovog putera možda malo potraje, pa nemojte odustati. Svakako, mora proći kroz sve faze. Najprije će se samljeti, pa zatim sitnije i onda će se tako neko vrijeme vrtjeti. Ako nakon 5 minuta vidite da se ne mijenja, dodajte kašičicu ulja i pustite ponovo, a po potrebi dodajte još jednu. Ta faza dok ne postane vlažan i ne počne da se lijepi za dno i ivice posude je ona najduža. Onda obično nailazi trenutak kad se sva smjesa skupi u loptu i počne brzo da kruži posudom - sačekajte da to prođe i onda dolazimo do prvog što donekle liči na puter. :) Odjednom će se praktično "razliti" po posudi, i dalje zrnast i gust, ali samo nastavite i postaće lijep i gladak. Povremeno otvorite posudu i silikonskom spatulom pokupite ono što se zalijepi po ivicama da bi se sve ravnomjerno izblendiralo.
  4. Probajte i eventualno dodajte još malčice soli ako želite, i nešto od ostalih dodataka ako mislite da vam se u osnovnoj verziji neće dopasti. Možete dodati malo javorovog ili agavinog sirupa ili meda, začine i čak kakao ili rogač prah. Ipak, molim vas, dajte osnovnoj varijanti makar jednu šansu.
  5. Prespite u čistu staklenu teglu i uživajte! Kažu da se u frižideru može održati oko nedelju dana, mada se to kod mene produži i na dvije (kad ih napravim previše odjednom).
Služenje
  1. Bademov puter je vjerovatno najneutralnijeg ukusa od svih koje sam pravila. Pošto je badem prepečen i dalje je intenzivan, ali manje nego kikirikijev ili lješnikov. To znači da ga savršeno možete iskoristiti tamo gdje ne želite da bude dominantan, a da opet da svoj doprinos u vidu masnoće, hranljivih sastojaka, pozadinske orašaste arome i da posluži kao vezivo. Dakle, odličan za smoothie, kao dodatak samim toplim ili hladnim kašama (savršen za ovu jutarnju heljdinu kašu sa voćem), ali i kao dio "dekoracije" zajedno sa svježim voćem, kad uživate u činijici žitarica, granole, kaše i slično. Osim toga, kad pravite neke sirove poslastice poput energetskih pločica ili bombica, može poslužiti kao divno vezivo.
  2. Iako je značajno neutralniji od kikiriki putera, njega baš volim samo onako namazanog na prepečen hljeb! Doživljaj je sasvim potpun ako nakapam malo javorovog sirupa ili stavim kašičicu nekog manje slatkog džema - poput onih instant, koje možete napraviti tako što samo na kratko prokuvate mrznuto bobičasto voće i kašičicu meda ili u sirovoj verziji kad izmiješate svježe bobičasto voće sa chia sjemenkama i ostavite da smjesa postigne želatinastu teksturu. Takođe, možete ovaj puter kombinovati sa bananom (kao kikirikijev), ali još je bolje kad preko parčeta prepečenog hljeba premazanog bademovim puterom, poslažete tanke kriške jabuke i pospete cimetom.
  3. Osim ovih pomenutih načina, ovaj puter možete koristiti na sve one načine koje sam pomenula već u uvodnom postu u ovu seriju. Pomenuću još samo da je zajedno sa lješnikovim puterom, moj favorit za punjenje dizanog tijesta - recimo nešto poput rolnica sa cimetom koje umjesto kombinacije šećera, putera i cimeta, možete filovati ovim orašastim puterima, cimetom i još ako hoćete da se onesvijestite od divote, dodajte nasjeckanu čokoladu ili sos od jabuka!

Napomene

  • Puter možete praviti od oljuštenih (blanširanih) ili neoljuštenih badema, ali svakako od nepečenih i neslanih. Obično koristim ove sa korom jer se tako iskoriste vlakna i ostali korisni sastojci, ali ako preferirate svijetao puter, onda koristite ove druge. Još jedna napomena, bademi moraju biti sasvim suvi za blendiranje, jer ako su vlažni teže će se umutiti - zapravo, umutiće se, ali zbog dodatka vode koju masnoća iz orašastih plodova nikako ne voli, puter neće biti kremast i jednoličan. Ako ne možete pronaći da kupite gotove, pogledajte moj detaljan članak o tome kako da sami oljuštite bademe, a zatim ih dobro isušite i tek tada mutite. Osim toga, bademe uopšte ne morate peći prije mućenja, ali meni se više dopada sa tim intenziviranim orašastim ukusom.
  • Ako želite zrnastiji puter sa komadićima, odvojite dio badema koji ste ubacili u multipraktik i samo na kratko pustili da se usitne. Dodajte kad je puter već gotov i samo na par sekundi izmiksajte.
  • Od određene količine orašastih plodova, dobićete isto toliko putera, ukoliko uspijete da savršeno sklonite sve sa ivica sjeckalice. :) Odmah da znate da se to neće tako lako izvesti, ali kad računate nutritivne vrijednosti, možete zapravo računati kao da ste jeli same plodove.

Nutritivne vrijednosti

    na 100g sirovog badema (100g putera)
  • energetska vrijednost: 579kcal
  • proteini: 21g
  • ukupno masti: 50g
  • ukupno ugljenih hidrata: 21.5g

Shvatili ste da za sve osnovne putere od orašastih plodova (i sjemenki) važi isto pravilo: jedan sastojak, so, evenutalno malo ulja i sjeckalica! No, ako volite slatke kremaste namaze, one koje želite da smažete onako kašičicom direktno iz tegle (ne, ne, ne! :)), onda nemojte propustiti sledeći post sa receptom za najdivniji na svijetu karamel-badem-cimet-morska so namaz! :) Uz sve to što zvuči tako privlačno, zdrav je, ne aktivira pretjerano grižu savjest, a ako ste poput mene, zadovoljstvo je veće nego kad jedemo svimanamdobropoznati italijanski čoko-lješnik namaz! :)


Ako već niste, pročitajte i uvodni članak u ovu seriju postova gdje ćete pronaći razne korisne i zanimljive informacije koje se odnose na sve recepte koje ću ovdje objaviti. Ostale članke ću uvezivati kako budu ugledali svjetlo dana. :) Uživajte!

  1. Kako napraviti puter od orašastih plodova?
  2. Puter od kikirikija
  3. Puter od badema
  4. Karamel namaz sa bademima i morskom solju (šećer dolazi isključivo od voća)
  5. Puter od lješnika
  6. Domaća zdrava Nutella (šećer dolazi isključivo od voća)
  7. Puter od oraha