Recept za jedan donekle neobičan, ali veoma zdrav, jednostavan i ukusan doručak. Potrebno je potopiti simpatična zrnca heljde u vodu, ostaviti ih preko noći i izjutra izmiksati sa svježim voćem i zanimljivim dodacima. Izuzetno brzo, a zaista vrijedi! Biće malo riječi i o ovoj odličnoj žitarici!

Znam da zvuči previše zdravo, a samim tim možda i neprivlačno... Ipak, dajte mi priliku da vas ubijedim da ovo stvarno želite da probate! Moguće da vas skup riječi "sirova-kaša-heljda" tjera da pomislite: "pa ne-moram-baš-toliko-zdravo-da-se-hranim"... No, iako smo često skloni da pomislimo da je ovakva hrana bezukusna, ovdje to prosto ne važi! Stvari stoje mnogo ukusnije nego što ste pomislili! ;)

Sirova kaša od heljde sa malinama

"Sirovo" u ovom kontekstu znači da nekuvano, ali znači i da može biti baš sirovo - da su namirnice sertifikovane kao takve.

Da biste pripremili ovaj obrok, potrebno je da se sjetite uveče da potopite zrnca heljde u vodu, a zatim da ih ujutro isperete i izmiksate sa voćem, nekom tečnošću, začinima, orašastim plodovima ili već... onim što vam padne na pamet i što vam prija tog dana. To je to!

Naime, ovo bi trebalo da vam posluži kao ideja za brzinski doručak koji puca od zdravlja, veoma je prilagodljiv i nakon prvog šoka neprivlačnosti nazivom, mislim da ćete se uporno čuditi kako to da ovu divotu niste otkrili ranije. Kod nas je postala pravi hit poslednjih mjeseci i uvijek je pravo uživanje.

Zdrava jutarnja kaša od sirove heljde sa bobičastim voćem

Za koncept sirove kaše znam već neko vrijeme, a čak sam nekoliko njih i isprobala. Sve prije ove su me ostavljale sa utiskom "možda zdravo, ali pomalo besmisleno i nezadovoljavajuće". Jeste odlično za moj organizam i sigurno se bakterijice u crijevima slade, ali... ima toliko toga što želim da isprobam, da prosto odbijam da ponavljam nešto što mi nije predstavljalo pravi užitak ili makar neobičan izazov. No, Sara sa bloga My New Roots me uvijek zainteresuje, pa čak i kad se radi o receptima koji ranije nisu izgledali tako privlačno. U ovom slučaju, veoma mi je drago što je tako!

Sirova heljdina kaša sa voćem

Heljda

Heljda je jedna sjajna biljka. Iako njen naziv na engleskom (buckwheat) opisuje da se radi o žitarici, ova piramidasta zrnca su zapravo sjemenke plodova biljke koja pripada istoj porodici kao rabarbara i kiseljak (ovu drugu nisam nikad probala i prvi put sam čula za nju). Pošto već nije žitarica, veoma je pogodna za ishranu bez glutena. U prirodnom stanju, ova zrna su žuta ili blijedo-zelene boje, a prodaju se i već istostirana koja su tamnija i poznata pod imenom "kasha".

Heljda je veoma zdrava, ima prilično nizak glikemijski indeks, bogata je vlaknima i značajan je izvor proteina biljnog porijekla, tako da se preporučuje za ishranu vegana.

Možemo je koristiti u zrnima za pripremu sirove ili kuvane kaše, za pripremu granole, kuvanu kao dodatak jelima ili salatama umjesto pirinča, bulgura i slično, a takođe je i hranljiv i ukusan dodatak čorbama.

Heljda

Osim u ovom obliku, koristi se samljevena, kao brašno, koje po meni ima značajno izraženiji "heljdast" ukus nego zrnca. Ne prija mi baš uvijek, ali to uglavnom zavisi od tipa brašna koje kupim. Nekad su peciva sa njim slatkasta, orašasta i veoma prijatnog ukusa, a nekad ne osjećam ništa drugo do tog izraženog ukusa koji dugo ostaje u ustima. U svakom slučaju, nemoguće je ne prepoznati, zaista ima jak karakter :), tako da ovo brašno ili volite ili ne volite.

Biljka heljde ima veoma mirisne i lijepe cvjetove koji privlače vrijedne pčelice koje proizvode med tamne boje, veoma kvalitetan i jakog ukusa.

U par navrata sam pominjala da je potapanje orašastih plodova u vodi preko noći izuzetno korisno, jer time postaju lakši za probavu i uz to hranljiviji. Slično se dešava i sa žitaricama, tako da osim toga što zrna heljde postaju jestiva i tako sirova, odličan su izvor nutrijenata.

Heljdina kaša sa voćem koja se ne kuva

Nama se kaša zaista jako dopada, pravim je u hiljadu i jednoj kombinaciji - važno je manje-više pridržavati se odnosa sastojaka, a sve ostalo je stvar igre i raspoloženja. Dodatna prednost je vrijeme. Vjerujem da ne stignete baš uvijek da spremite potpun doručak, sjednete i uz šolju mirisne kafe i novine divno započnete dan. To mi zvuči previše filmski! No, vjerujem da ćete, ipak, imati vremena da smutite kašu, prespete je u teglicu i uzmete sa sobom za doručak na poslu. Ili još bolje, za doručak na klupi u parku pored kojeg prolazite dok idete na posao, a baš ste krenuli 10 minuta ranije! I to zvuči filmski, ali uz dovoljno planiranja, možda može i da se izvede! :)

Recept

Sirova heljdina kaša sa malinama i jagodama

prilagođeno sa bloga  My New Roots
Sirova heljdina kaša sa bobičastim voćem Zdrava i veoma ukusna kaša od heljdinih zrna odstajalih u vodi i izmiksanih sa voćem, mlijekom i proizvoljnim dodacima. Brz, hranljiv i... savršen doručak! :)
  • vrijeme pripreme: 10'
  • ukupno vrijeme: 10'
  • količina za 2 osobe

Sastojci

za kašu
  • 120g heljde (oko 1.5dl)
  • kašika limunovog soka ili jabukovog sirćeta za pripremu heljde
  • kašika lanenih ili chia sjemenki
  • polovina veće ili jedna mala (mrznuta) banana (oko 120g)*
  • kašika limunovog soka
  • 100ml tečnosti(mlijeko, voda ili biljno mlijeko)
  • mali prstohvat soli
  • na vrh kašičice mljevenog kardamoma (proizvoljno)*
  • malo ekstrakta vanile ili sjemenke od polovine šipke vanile (proizvoljno)
za voćni dio
  • 150g bobičastog voća (maline, jagode, borovnice...)
  • 1 kašičica meda ili javorovog sirupa (proizvoljno)
proizvoljan dodatak
  • svježe voće
  • orašasti plodovi, nasjeckani i blago tostirani
  • sjemenke, polen, kakao zrnca...

Postupak

Priprema heljde
  1. Za ovaj recept su vam potrebna zrnca heljde piramidastog oblika, bež-zelenkaste boje koja će stajanjem u vodi postati savršeno jestiva i značajno poboljšanih probavnih svojstava.
  2. Najbolje je da još uveče sve pripremite, ali manje-više, potrebno je nekih 7-8 sati za to. Dakle, stavite heljdu u činiju, prelijte vodom i dodajte nepunu kašiku limunovog soka ili jabukovog sirćeta. Prekrijte gazom ili čistom krpom i ostavite. I ne brinite, nećete osjećati ukus sirćeta u kaši! ;)
Priprema i služenje kaše
  1. Heljdu procijedite i dobro isperite hladnom vodom. Malo otresite da otkapa višak vode.
  2. U multipraktik ili neku jaču sjeckalicu, ubacite bobičasto voće i ako nije slatko, dodajte med ili javorov sirup. U originalnom receptu, koriste se samo maline, a ja sam ovog puta koristila pola-pola: mrznute maline i svježe jagode. Izmiksajte voće.
  3. Par kašika odvojite sa strane za služenje, a ostalo ostavite u mašini i dodajte ostale sastojke: ispranu i ocijeđenu heljdu, lanene ili chia sjemenke, bananu, limunov sok, mali prstohvat soli, začine i tečnost. Ako volite da kaša bude svilenkasta i glatka, miksajte dok prestanu da budu vidljivi komadići heljde, oko 30-40 sekundi. U suprotnom, blendirajte kraće i ostavite da se neki komadići heljde mogu osjetiti pod zubima, što će dati hrskavost i zanimljiviju teksturu. Meni se više dopada kad je skoro sasvim glatka.
  4. Probajte i dodjerajte ukus. Podijelite u dvije-tri činije, prelijte miksanim voćem i po želji, pospite nekim dodacima da biste dobili zanimljiv kontrast tekstura i ukusa - preporučujem istostirane bademe, lješnike, sjemenke...
  5. Kašu je najbolje jesti odmah, jer stajanjem u frižideru malo promijeni boju, što je vjerovatno zbog prisustva banane.

Napomene

  • U postovima kako da kod kuće napravite dobar smoothie i kako da napravite voćni zdravi sladoled, ukratko sam opisala proces zamrzavanja voća i za šta ga sve možete iskoristiti. Ovdje će mrznuta banana dati osvježavajuću notu, ali možete koristiti i običnu zrelu voćku, jer je njena najvažnija funkcija da da slatkoću i kremastu teksturu. Po želji, bananu možete izostaviti i koristiti urme ili med za zaslađivanje.
  • Možete koristiti bilo koje bobičasto voće, i po želji ga kombinovati sa slatkom jabukom, kruškom, mangom, urmama i slično, a takođe, možete mijenjati i izbor začina. Zapravo, meni ova kaša i dalje služi kao vodilja za to šta mi je manje-više potrebno da bude dobre gustine, slatkoće i slično, ali u poslednje vrijeme često izostavim bobičasto voće, i koristim samo jabuke, kruške, bananu, smokve... i kombinujem sa orašastim plodovima koje, takođe, ostavim preko noći u vodi... No, to su samo ideje, a kako vrijeme bude odmicalo, vjerujem da će se na blogu naći još po koji recept za ovaj tip zdravog i ukusnog doručka.
  • Po kašiku miksanog voća možete staviti i kad uspete manje-više pola smjese, a zatim čačkalicom pokretima gore-dolje, povlačite pri samoj ivici posude i tako ćete dobiti efekat koji sam se ja (ne baš uspješno) igrala, a kako to stvarno treba da izgleda, pogledajte u postu koji mi je poslužio kao inspiracija.
Jutarnja sirova kaša od heljde

Za dodatne ideje za brz, ukusan i hranljiv doručak, predlažem da pogledate i sledeće postove: