Šesti u nizu članaka o domaćim puterima i namazima od orašastih plodova. U njima ste mogli pročitati neke opšte karakteristike ovih namirnica, detaljnije informacije o kikirikiju, bademima, lješnicima i orasima, kao i recepte za osnovne putere. Osim toga, tu su i dva recepta za sjajne slatke namaze koje ćete, nadam se, obožavati. Ovo je jedan od njih! ;)

Vjerujem da će mnogima koji čitaju moj blog biti neobičan naziv ovog namaza, uzimajući u obzir da ja obično bacam drvlje i kamenje na industrijske proizvode poput grickalica, slatkiša, instant hrane i slično. :) No, Nutellu volim (ili sam je makar voljela), a ovaj namaz dobrim dijelom podsjeća na nju! Nutella kao gotovi čokoladno-lješnikasti namaz, imala je svoje stalno mjesto u kuhinji dok smo živjeli u Italiji i prilično sam uživala u njoj. Voljela sam njenu savršenu mazivost, ukus lješnika i mliječne čokolade.

Od tad je prošlo nekoliko godina, mnogo toga se promijenilo u mojoj ishrani i stavovima, tako da ona više apsolutno nije sastavni dio polica u kuhinji, ali i dalje imam neko pozitivno sjećanje na nju - što bi se vjerovatno promijenilo ako bih ponovila degustaciju, tako da ću to izbjeći. :)

Domaća Nutella, zdravi čoko-lešnik namaz

No, voljela bih, ipak, da vas ubijedim da isprobate i domaću verziju - fantastičnog je ukusa, lješnikasta, fino maziva iako nije savršeno kremasta (ili ako želite da bude, morate imati veoma jak multipraktik, mada ni tada neće biti kao kupovna), a uz sve to je zdrava, sa čitavim bogatstvom odličnih sastojaka i ako vam to nešto znači i veganska je, odnosno odlična za period posta. Jesam li vas ubijedila?! :)

Divni prepečeni lješnici su glavni sastojak ovog namaza! Da budem preciznija, govorimo o nekoj vrsti putera od lješnika koji je obogaćen zaslađivačem i kakao prahom koji daje taj čokoladni ukus. Kao zaslađivač koristim urme/hurme/datule/datulje, ne znam više ni kako ih sve zovemo, ali znate već da se radi o fantastičnoj namirnici koja je prirodno veoma slatka i savršena je zamjena za šećer u nekim receptima. Osim ovih osnovnih sastojaka, tu je prstohvat soli koji fino intenzivira čokoladni ukus kakao praha, malo vanile i veoma malo ulja. Sve to fino izmiksate i imate savršen užitak za doručak, užinu, ili zaslađivanje.

Mislim da će klinci biti oduševljeni ili se makar nadam da hoće. :)

Kupovna Nutella je po sastavu nešto bolja od ostalih kremova koji se mogu naći kod nas (makar po onome što sam uspjela da pronađem), ali je i dalje neuporedivo nekvalitetnija od domaće verzije. Naime, lješnici čine svega 13% sastava. Na prvom mjestu je šećer! Zatim palmino ulje dobijeno od plodova palme, koje je djelimično zasićeno (djelimično čvrsto na niskim temperaturama) i samim tim omogućava kremastu teksturu namaza, a da se pri tom izbjegava hidrogenizacija (hidrogenizovane biljne masti se nalaze u margarinu, izvor su trans-masti štetnih po zdravlje, a inače su sastavni dio većine ostalih kremova, kao i industrijskih grickalica i slatkiša). Zatim se navodi mlijeko u prahu, pa tek onda lješnici!, kakao, i dodaci poput lecitina koji potiče iz soje i suncokreta (navode da nije GMO) i vanilin (što je aroma vanile, a ne ekstrakt ili zrnca iz šipke vanile).

Pečeni lešnici potrebni za domaću Nutellu

Ne znam šta ste vi zaključili, ali što se mene tiče, čak iako nema margarina i nerazumljivih naziva sastojaka, sasvim sam sigurna da to ne želim! Vjerujem da je bolje da sami biramo namirnice koje ćemo ubaciti u svoje "mućkalice", da kontrolišemo kvalitet, da stavimo više onoga što volimo pa čak i ako je to bijeli šećer ili bilo šta drugo - radi se o našoj odluci, a ne o pukom pristajanju da nas proizvođači pridobiju ogromnom količinom masti, šećera i soli u mnogim proizvodima, na šta smo po prirodi slabi.

Ako su vaša djeca navikla na gotove čokoladne ili mliječne kremove, razumljivo je ako im domaći namazi ovog tipa ne budu sasvim privlačni - ne sadrže arome, pojačivače ukusa, više šećera i masti i samim tim nemaju ukus na koji su navikli. No, dajte im šansu, budite uporni! Napravite sitne izmjene koje će ih učiniti zanimljivijim vašoj djeci, služite sa palačinkama ako njih vole ili kao punjenje za peciva i vjerujem da ta borba neće dugo trajati! :)

Ako mislite da će vam se ovaj dopasti, pogledajte i drugu verziju slatkog namaza sa bademima, cimetom i morskom solju! Sa mukom, ali ipak priznajem da je to moj favorit, pa čak i u odnosu na ovu čokoladno-lješnikastu divoticu. :)

Recept

Čokoladni namaz sa lješnicima

Domaća Nutella u zdravoj verziji Kremast i ukusan zdravi čokoladni namaz sa lješnicima, donekle sličan Nuteli i kremovima tog tipa. Intenzivnog je ukusa, hranljiv i savršen za doručak, ili brzinsku užinu uz parčence hljeba!
  • vrijeme pripreme: 10'
  • vrijeme pečenja lješnika: 15'
  • ukupno vrijeme: 25'
  • količina za jednu teglu (oko 600g)

Sastojci

  • 250g lješnika (ili lješnika i badema)*
  • 250g svježih urmi/datula (oko 230g očišćenih)
  • 25-30g kakao praha*
  • veći prstohvat morske soli
  • 1/2 kašičice ekstrakta vanile ili vanile u prahu
  • 15ml istopljenog kokosovog ili drugog neutralnog ulja*
  • 60-90ml vode (ili običnog ili biljnog mlijeka)*

Postupak

  1. Sirove lješnike (ili lješnike i bademe) prepecite u pećnici oko 15 minuta na 160°C ili nešto kraće dok ne počnu da mirišu i tanka kožica sa njih ne popuca (ovo se neće dogoditi sa bademima, ali njih ostavite neoljuštene). Pustite ih da se malko prohlade, samo toliko da ih možete rukama ili krpom protrljati da bi kožica spala.
  2. Operite urme, sklonite im košticu i po želji ih oljuštite (pod tankim mlazom vode i kožica će praktično sama spasti), ali ovo nije neophodno. Ako koristite sušene urme, onda ih ostavite u vodi oko pola sata ili dok ne omekšaju.
  3. Stavite orašaste plodove u multipraktik ili neku jaču sjeckalicu i na kratko izblendirajte da se usitne. Zatim dodajte kokosovo ulje i blendirajte sve zajedno dok se ne pretvore u jednoličnu smjesu, praktično dok ne napravite puter. Ulje dodajemo u ovom stadijumu jer će ubrzati proces pretvaranja orašastih plodova u puter i na kraju će biti kremastije.
  4. Dodajte urme, kakao prah (molim vas, koristite gorki kakao, a nikako onaj koji se koristi za pravljenje čokoladnih napitaka), prstohvat soli i vanilu i nešto oko 40ml vode. Blendirajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu, koja će vjerovatno biti malo čvršća nego što biste očekivali. Dok blendirate dodajte još malo vode i povremeno otvorite da vidite da li ste postigli željenu gustinu. *Ukoliko se dogodi u procesu da se sve izmiksa i skupi u veliku čokoladnu loptu i masnoća počne da se odvaja, samo nastavite da mutite i dodavajte tečnost dok se sve ne vrati u normalno stanje. Ovo se dogodi jer je smjesa topla i kad se dodaju vlažni sastojci, vjerovatno zbog reakcije vode i masnoće, ulje počne da se izdvaja i izgleda kao da se nikad neće popraviti. Dodatak tečnosti, možda čak i veće količine će popraviti stvari. Obećavam! :)
  5. Prespite namaz u staklenu teglu, malo uživajte, stavite poklopac i čuvajte u frižideru nedelju-dvije dana. "Nutella" je najbolja kad je pustite da malčice odstoji na sobnoj temperaturi (uostalom, kao i sve poslastice i slični namazi), ali sasvim je maziva i mekana i iz frižidera.
Služenje
  1. Mislim da bi najpoštenije bilo da vas ubjeđujem da ne treba da je jedete kašikom direktno iz tegle, jer tako, sasvim neprimijetno, unesete mnogo kalorija (doduše, manji broj i kvalitetnijih od onih iz "prave")! Znam da bi bilo pošteno, ali razumjeću vas savršeno ako ne odolite! :)
  2. Dalje, pošto su palačinke i Nutella par iz snova, to isto važi i u slučaju ove domaće. Savršena je namazana preko krekera, svježeg ili prepečenog hljeba. Za trenutak ću zaboraviti na zdrave principe i reći da je najbolje uparena sa bijelim hljebom, recimo bagetom (ups, izgovorila sam to!), ili nekim koji je polu-integralni, ali nije napravljen sa brašnom jakog ukusa, poput heljdinog. Doduše, to ne važi za integralne hljebove od tamnog ražanog brašna, raž i čokolada se prosto obožavaju. No, i u tom slučaju će sam krem biti malo zasjenjen. Uzgred, ako nekim slučajem imate neslane pistaće, savršeni su dodatak jelu sa ovim namazom, onako samo krupno nasjeckani - ima nešto zanimljivo i upotpunjujuće u ukusu i doživljaju, pa probajte nekad.
  3. Osim toga, odlična je za punjenje peciva od dizanog tijesta, poput slatkih kiflica, buhtli i drugih peciva ili kao fil za spajanje keksića. Ako vam još nešto padne na pamet, javite. :)

Napomene

  • Tostirani, odnosno prepečeni lješnici su tipičan sastojak Nutele. Međutim, često jedan manji dio zamijenim bademima (recimo 170g lješnika, 80g badema ili slično), iako ne bi smetalo da koristite i pola-pola. Osim toga, sa ovaj namaz možete koristiti i gotov puter od lješnika ili samo izmiksati lješnike dok ne postanu glatka pasta. Krem će tada biti sasvim gladak i više nalik originalu. U tom slučaju, već unaprijed viljuškom ili blenderom pretvorite urme u pastu i dodajte kakao prah, vanilu i ulje. Sve zajedno ubacite u posudu i miksajte, dodajući po malo vode dok ne dobijete željenu gustinu. Ako koristite već gotov puter, i ako vam urme nisu pri ruci, možete ga samo izmiješati sa javorovim ili agavinim sirupom (med obično zasjeni ukus lješnika) i kakao prahom. I takav namaz će biti sjajan i za nijansu brži za napraviti, jer čak možete sve ručno umiješati.
  • Količinu kakao praha prilagodite svom ukusu. Ja volim da "baca na čokoladu", tako da obično idem na 30g ili više, ali ako ne volite baš kakao ili želite da se jače osjeti lješnik, krenite sa 20g, pa popravljajte.
  • Najbolje je koristiti neko ulje neutralnog ukusa ili kokosovo, neutralno ili sa ukusom i mirisom kokosa - ono daje veoma zanimljivu i prijatnu notu čitavom namazu. Već neko vrijeme isprobavam razne recepte za domaću Nutellu i naišla sam na odlične verzije, ali sam shvatila da je veliki problem mazivost. U tim receptima se obično navodi veća količina kokosovog ulja ili kakao maslaca, ukus bude odličan, kao i mazivost, ali samo dok jednom ne završi u frižideru. Tada zbog prirode masnoće koju sadrže (radi se o zasićenim masnim kiselinama koje su na niskim temperaturama u čvrstom stanju), namaz postaje čvrst (i dalje super ukusan) i nemaziv. Čak ni stajanjem na sobnoj temperaturi ne uspije da se sasvim opusti. Po onome što sam zaključila, možete ići do 40g kokosovog ulja, sve ostaje kako treba, i ukus i skoro ista tekstura, ali ne bih išla sa više. Ukus takve masnije varijante je za jedva primjetnu nijansu bolji, ali pošto namaz već sadrži lješnike, onda ne bih bespotrebno povećavala količinu masti, a samim tim i kalorijsku vrijednost.
  • Izbor tečnost - donedavno sam koristila isključivo vodu, ali sam onda shvatila da je ukus puniji ako stavim bademovo ili lješnikovo "mlijeko", a posebno obično kravlje, po mogućnosti punomasno.
  • Nutritivne vrijednosti koje sam navela se odnose na namaz koji je napravljen samo od lješnika (ako dio zamijenite bademima, biće malo manje kaloričan jer oni sadrže manje masnoća od lješnika), sa u receptu navedenom količinom kokosovog ulja i 25g kakao praha, jer sam razmišljala da će većina ljudi ići na tu varijantu. Količina vode (ili druge tečnosti) koju dodate će malčice uticati na brojke, zbog toga što će količina namaza biti za nijansu veća ili manja, ali mislim da se tako sitnim brojevima ne moramo zamarati. :) Uzgred, ako vam ove brojke izledaju zastašujuće, za kupovnu Nutellu će vam izgledati još više - da ne pominjemo razliku u kvalitetu tih kalorija i tih grama masti i ugljenih hidrata!

Nutritivne vrijednosti

    na 100g karamel namaza
  • energetska vrijednost: ~411kcal
  • proteini: 8g
  • ukupno masti: 29g
  • ukupno ugljenih hidrata: 40g

Ako već niste, pročitajte i uvodni članak u ovu seriju postova gdje ćete pronaći razne korisne i zanimljive informacije koje se odnose na sve recepte. Ovim postom zaokružujem priču o zdravim ukusnim namazima, a ako u budućnosti budem objavljivala neke nove zanimljive ideje, uvezivaću ih da biste lakše došli do njih. Uživajte!

  1. Kako napraviti puter od orašastih plodova?
  2. Puter od kikirikija
  3. Puter od badema
  4. Karamel namaz sa bademima i morskom solju (šećer dolazi isključivo od voća)
  5. Puter od lješnika
  6. Domaća zdrava Nutella (šećer dolazi isključivo od voća)
  7. Puter od oraha