Dodatni članak u okviru serije postova o puterima i namazima od orašastih plodova, a u centru pažnje su orasi! Osim detaljnog recepta kako da napravite puter od ove sjajne namirnice, tu su i ideje za kombinovanje i služenje, kao i korisne informacije o samim orasima i njihovim hranljivim vrijednostima.

Domaći maslac od oraha

Sasvim sigurno, orasima nije potrebno predstavljanje! Vjerujem da je to najprisutniji tip orašastih plodova u domovima kod nas, kao i da se najčešće koristi kao dio poslastica. I to onih starinskih, poput baklave, orasnica i slično. :) Osim toga što nas često podsjete na omiljene kolače iz djetinjstva, orasi su izuzetno hranljivi i bilo bi veoma pametno uključiti ih u svakodnevnu ishranu!

Odličan su dodatak salatama ili pečenom povrću - daju hrskavost, obogaćuju ih zdravim masnoćama i prave zanimljiv kontrast ukusa. Dobra su zamjena za pinjole kad pravite pesto sa bosiljkom ili neki sličan, a razlika u cijeni je velika. U Grčkoj sam naučila da je kombinacija oraha, meda i gustog jogurta najbolja na svijetu, a ne moram ni pominjati da su sjajan posip za razne vrste tople i hladne kaše od žitarica i voća.

Kad pravite neki voćno/povrćni napitak možete dodati šaku oraha kako bi bio hranljiviji i duže vas držao sitim. Jedan takav primjer je ovaj smoothie sa jagodama i orasima.

Kao što je slučaj i sa ostalim orašastim plodovima, puter od oraha je veoma jednostavno napraviti. Zapravo, potrebno je same plodove blendirati dok ne postanu jednolična, skoro tečna smjesa, a za to vam je neophodna jaka sjeckalica ili multipraktik (na engleskom food processor). Orasi su veoma mekani, pa će sam proces kraće trajati nego sa lješnicima ili bademima i nema potrebe dodavati ulje jer veliki dio njihove težine čine masnoće.

Ako volite same orahe, nemoguće je da nećete uživati u ovoj mackalici. Blagog, a opet intenzivno orašastog ukusa, fantastična je kao namaz za palačinke ili neki prepečen hljeb, uz mali dodatak meda ili javorovog sirupa. To je moja omiljena kombinacija, morate provjeriti zašto! ;)

Potražila sam na internetu šta se kod nas može pronaći i htjela sam da uporedim koliko je isplativije praviti domaći u odnosu na kupovni puter. Nema mnogo izbora, ali je razlika u cijeni značajna. Ako uporedimo cijenu po kilogramu, gotovi proizvod je dva do tri i po puta skuplji od samih oraha. Ukoliko tome dodate i činjenicu da je domaću verziju veoma lako napraviti i da dodatno, možete kontrolisati koliko ćete prepeći orahe, da li ćete dodati neki začin i slično, gotovi puter mi ne zvuči privlačno. Po onome što sam našla, postoje svega dva-tri proizvođača kod nas, sastav samih namaza je odličan, a neki su čak i organski, pa ako baš hoćete... :)

Nutritivni profil oraha

Orasi su sjajna namirnica, izuzetno hranljiva zahvaljujući velikoj količini polinezasićenih masnoća, minerala i vitamina.

Jedan su od najvažnijih biljnih izvora esencijalnih omega-3 masnih kiselina. Neophodne su za funkcionisanje našeg organizma, ali ih ne pravi sam, već ih moramo unositi iz hrane. Povezane su sa smanjenim rizikom od kardiovaskularnih oboljenja, neophodne su za ispravan razvoj i rast mišića i tkiva, za dobro funkcionisanje očiju, zglobova, efikasnost metabolizma i očuvanje kože. Postoje dva glavna tipa ovih kiselina, one koje dobijamo iz masne ribe i morskih algi (EPA i DHA) i drugi tip, alfa-linolenska kiselina (ALA), prisutna u lanenim i chia sjemenkama, kao i u orasima. Oba tipa su neophodna našem organizmu i važno je ove namirnice uključiti u svakodnevnu ishranu.

Orasi sadrže značajnu količinu antioksidanata, uglavnom smještenih u tankoj braonkastoj opni. Bogati su magnezijumom, manganom, fosforom, cinkom i u manjoj mjeri drugim mineralima, zatim vitaminima B i specifičnim tipom vitamina E (gamma- tocopherol).

Oko 65% njihovog sastava čine masnoće, što ih svrstava u visoko-kaloričnu hranu. Dakle, iako su veoma zdravi i preporučeni za ishranu, orahe bi trebalo pažljivo konzumirati. Recimo, ako biste dnevno uzimali po 50g, važno je zapamtiti da je to oko 320kcal, što je jedna jaka užina ili laganiji obrok.

Orah, sirov, nutritivne vrijednosti na 100g
Energetska vrijednost 654kcal
Proteini 15.2g
Ukupno masnoća 65.2g
Zasićene masne kiseline 6.1g
Mononezasićene m.k. 8.9g
Polinezasićene m.k. 47.2g
Ukupno ugljenih hidrata 13.7g
Vlakna 6.7g
Šećeri 2.6g
Minerali
Kalcijum (Ca) 98mg 10%
Gvožđe (Fe) 2.9mg 16%
Magnezijum (Mg) 158mg 40%
Fosfor (P) 346mg 35%
Kalijum (K) 441mg 13%
Natrijum (Na) 2mg 0%
Cink (Zn) 3.1mg 21%
Vitamini
Vitamin C 1.3mg 2%
Tiamin, B1 0.3mg 20%
Riboflavin, B2 0.2mg 12%
Niacin, B3 1.1mg 6%
Vitamin B6 0.5mg 25%
Folna kiselina, B9 98µg 25%
Vitamin B12 0µg 0%
Vitamin A 1µg 0%
Vitamin E 0.7mg 5%
Vitamin D 0µg 0%
Vitamin K 2.7µg 3%
* Vrijednosti u procentima predstavljaju postotak preporučenog dnevnog unosa, zasnovan na dijeti od 2000kcal.
Izvor: USDA

Zbog specifičnog tipa masnoća koji sadrže, orasi su veoma kvarljivi i važno ih je čuvati na hladnom i tamnom mjestu. Kad pravite puter, uzimajući u obzir da su oni jedini sastojak (+ prstohvat soli), potrudite se da budu što svježiji i odbacite one koji su tamni, osušeni i mirišu na užeglo.

Postupak pravljenja putera od oraha u fotografijama Postupak pravljenja putera od oraha u fotografijama
Postupak pravljenja putera od oraha u fotografijama Postupak pravljenja putera od oraha u fotografijama
Postupak pravljenja putera od oraha u fotografijama Postupak pravljenja putera od oraha u fotografijama

Napomene kako da lakše i brže napravite puter od oraha

Pošto sam nailazila na različite rezultate prilikom pravljenja baš ovog namaza, mislim da je važno da napomenem neke detalje koji prave razliku. Tako je, makar, u mom slučaju, sa multipraktikom i orasima koje sam do sad koristila.

Moje iskustvo je da kad blendiram sirove, nepečene orahe, puter bude zrnaste teksture, gnjecav i ne tako maziv. Vjerujem da se radi o reakciji ulja i vode iz samih oraha, jer podsjeća na teksturu koju dobijemo ako dodamo malu količinu tečnosti (ili tečni zaslađivač) dok mutimo bilo koji puter od sjemenki ili orašastih plodova. Kad ih prepečem tako da samo budu djelimično isušeni i tek blago promijene boju, onda sve ide kako treba. Puter se lako i brzo umuti i bude sasvim gladak i tečan. Osim po boji, možete orahe i blago protrljati među prstima i ako osjetite da je kožica suvkasta i da se na nekim mjestima ljušti, znaćete da su gotovi.

  1. Pažjivo pregledajte orahe kako biste sklonili nečistoće i plodove koji su promijenili boju ili su promijenili miris i ukus usled stajanja.
  2. Prepecite ih tek toliko da počnu da mirišu pomalo i da se isuše. Ne treba da dobiju tamnu boju. (Više detalja u dijelu sa receptom)
  3. Vodite računa da je posuda za mućenje suva i ukoliko koristite zaslađivač, izbjegavajte tečne verzije.
  4. Blendirajte još tople orahe.

Recept

Domaći puter od oraha

Puter od oraha Osnovni recept za puter od oraha za koji vam je potreban jedan sastojak, prstohvat soli i sjeckalica. Dobićete veoma hranljiv i ukusan namaz blagog ukusa koji je njami sa palačinkama! ;)
  • vrijeme pripreme: 15'
  • vrijeme pečenja oraha: 10'
  • ukupno vrijeme: 25'
  • količina za jednu manju teglu

Sastojci

za puter
  • 350g oraha*
  • prstohvat morske soli
proizvoljni dodaci
  • zrna iz šipke vanile ili vanila u prahu, cimet
  • zaslađivač: kokosov ili smeđi nerafinisani šećer, stevija

Postupak

  1. Zagrijte pećnicu na 150°C, a u međuvremenu pažljivo pregledajte i očistite orahe. Zbog tipa masnoće koji sadrže, lako su kvarljivi i dobiju neprijatan, užegao ukus. Pošto su zapravo, jedini sastojak ovdje, važno je da budu svježi i dobrog kvaliteta. Odbacite sve "sumnjive" primjerke.
  2. Stavite ih na pleh obložen papirom za pečenje i pecite 10-12 minuta, uz povremeno miješanje. Orahe peći dok ne počnu blago da mirišu i kad ih malo protrljate među pristima, da osjetite da je tanka kožica suva i da bi se uz malo napora mogla skloniti. Važno je da ostanu svijetli, a ovim postupkom prije svega želimo da ih isušimo i da im blago intenziviramo ukus.
  3. Još tople orahe stavite u multipraktik ili neku jaču sjeckalicu, dodajte prstohvat soli i počnite da blendirate najjačom snagom koju mašina dozvoljava. Povremeno otvorite da pokupite spatulom ono što se nakupilo po ivicama, i nastavite da blendirate dok se ne pretvore u jednoličnu kremu. U zavisnosti od jačine sjeckalice, ovo će trajati od 4-5 do 15 minuta.
  4. Na fotografijama iznad, možete vidjeti faze kroz koje prolaze orasi dok se ne pretvore u mazivu pastu. Moraju proći kroz sve te faze (brže ili sporije), pa nemojte odustati do kraja. Ako je sjeckalica slabija, napravite nekoliko puta pauzu da se ohladi. Orasi će se najprije usitniti, pa se sasvim samljeti i postati vlažniji i početi da se pomalo lijepe za dno posude uz same ivice. Zatim obično naiđe trenutak gdje se smjesa postane veoma gusta i gnjecava, i djeluje neko vrijeme kao da se ništa ne dešava. Polako, dolazite do faze gdje se dobije nešto relativno mazivo, ali i dalje čvrsto i veoma zrnasto. Tada već možete probati i dotjerati ukus, ili dodati ostale sastojke ako ih koristite. Nastavite sa blendiranjem dok ne dobijete gladak i djelimično tečan puter.
  5. Provjerite ukus i po potrebi dodajte još malo soli. Orasi su sami po sebi masni, pa dodatak ulja nije potreban. Ako želite da obogatite ukus, dodajte začine po želji i/ili zaslađivač. Iako smatram da se orasi najbolje slažu sa medom ili javorovim sirupom, stekla sam utisak da tečni zaslađivači doprinose zrnastoj i ljepljivoj teksturi (kad kad orasi sami nisu isušeni ili je posuda za mućenje mokra). Zbog toga sam predložila neki zrnast zaslađivač ili steviju ukoliko vam ne smeta njen specifičan ukus.
  6. Prespite u čistu staklenu teglu, čuvajte u frižideru do dvije nedelje i služite na sobnoj temperaturi. Ako pravite palačinke ili znate da će se pojesti za nekoliko dana, namaz možete ostaviti i na sobnoj temperaturi, na tamnom mjestu.
Služenje
  1. U uvodnom tekstu o pravljenju orašastih plodova, pomenula sam više načina na koje ove divotice možete iskoristiti. Kao i za ostale, sve te ideje važe i za puter od oraha, ali ako mene pitate, koristite ga samo tamo gdje nema sastojaka intenzivnog ukusa. Puter od oraha je predivnog, istovremeno blagog i izraženog ukusa, fantastično se uklapa us veoma neutralna tijesta poput palačinki gdje briljira, a opet njegov ukus sasvim nestane ako dodate bananu ili neko slično voće.
  2. Moj je omiljeni namaz za ove ovsene tanke palačinke (ili obične koje pravite) i uz to nakapam samo malo domaćeg meda ili javorovog sirupa. Ako ne želite zaslađivač, samo pospite malo cimeta ili vanile u prahu. Još jedan predlog je da pospete malo nasjeckane tamne čokolade preko nafilovanih toplih palačinki - odlično se upotpunjuje, a sve ostaje relativno blago i prijatno. Osim tankih, ovaj puter je odličan i sa malim palačinkama sa bananom i ovsenim pahuljicama, ali tu obično ne koristim zaslađivač.
  3. Prepečen hljeb sa puterom u tiganju ili u tosteru i poslužen uz ovaj puter i malo meda je sjajan doručak. Ovdje se lijepo uklapaju sjemenke konoplje. Takođe odlično uz neke puteraste pogačice poput klasičnih skonsa ili američkih biscuits - dugujem vam dva recepta za to! :)

Napomene

  • Količinu orašastih plodova prilagodite svojoj posudi. Najbolje je da bude nešto više od polovine visine posude da bi se dobro umutilo. Ako ste stavili nedovoljno u odnosu na veličinu posude, orasi će se razletjeti sa strana i moraćete mnogo puta da otvarate i sklanjate ono nakupljeno uz ivice.
  • Nutritivne vrijednosti su skoro identične kao za same orahe. Dobićete istu gramažu putera kao što ste stavili oraha, samo što nećete uspjeti sve savršeno da sklonite iz posude. Količina dodate soli se razlikuje, a i zanemarljivo je mala i na čitavu količinu, a naročito za služenje.

Nutritivne vrijednosti

    na 100g
  • energetska vrijednost: 654kcal
  • proteini: 15.2g
  • ukupno masti: 65.2g
  • ukupno ugljenih hidrata: 13.7g
Kako napraviti domaći puter od oraha?

Ako već propustili seriju članaka o puterima i namazima od orašastih plodova, obavezno bacite pogled i pronađite svoju omiljenu verziji nekog od osnovnih namaza. Osim toga, tu su i recepti za dva slatka, jedan čokoladni, a drugi izraženo karamelastog ukusa sa bademima i urmama. U uvodnom članku sam navela neke opšte smjernice za odabir, pravljenje i korišćenje namaza, pa najbolje da krenete od njega!

  1. Kako napraviti puter od orašastih plodova?
  2. Puter od kikirikija
  3. Puter od badema
  4. Karamel namaz sa bademima i morskom solju (šećer dolazi isključivo od voća)
  5. Puter od lješnika
  6. Domaća zdrava Nutella (šećer dolazi isključivo od voća)