Burek napravljen od gotovih kora za pitu je dobro rešenje za večeru na brzinu ili vikend-doručak. Možete praviti jednostavnu verziju sa sirom, klasičnu sa nadjevom od mesa, ili možda ukombinovati sir sa povrćem ili napraviti burek sa pečurkama. Postupak pravljenja je uvijek isti, a nadjev je već stvar izbora.

Burek sa sirom

Moja verzija je sa bijelim, kiselkastim i slanim sirom, poput naše fete, a ako imate priliku, zamijenite je grčkom (od ovčijeg ili kombinacije ovčijeg i kozjeg mlijeka). Vjerujem da možete koristiti i neki mlađi sir ako imate, burek će biti blažeg ukusa, ali sigurno veoma ukusan.

Osim tog osnovnog recepta za burek sa sirom, često pravim i "zelenu verziju", sa dodatkom sitno nasjeckanog spanaća ili po ugledu na moju grčku pitu sa razvlačenim korama, dodam i malo praziluka i mirođije. Ne znam baš da li bi se to i dalje smatralo burekom, ali kod nas u kući jeste. Uzgred, od čitalaca sam saznala da se u Bosni samo verzija sa mesom može nazvati burekom, sve ostalo su pite, kao sirnica, zeljanica i slično.

Recept sam, sasvim nesvjesno, preuzela od Maje, sa sjajnog bloga Cooks and Bakes, a njena verzija je sa roštiljskom kobasicom. Zapravo, u našoj porodici se već neko vrijeme vrti ovaj način pravljenja brzinskog bureka od gotovih kora. Prije objave posta, iz čiste radoznalosti sam je pitala mamu odakle nam uopšte recept i saznala sam da je "sa bloga". Sva sreća da moja mama ne čita mnogo blogova, pa sam znala gdje da tražim. :)

Ako želite isti tip bureka sa nadjevom od mesa, pogledajte recept kod Jelena na blogu FoodForThought.

Možete koristiti kore za pitu koje imate. Kod mene nema debljih, tako da koristim obične tanke i njih bude dosta u pakovanju, obično preko 20. Bez obzira na to za šta se odlučite, važno je da odvojite kore za oblaganje tepsije i preostale podijelite na tri dijela. Sir se stavlja na dva mjesta, između slojeva nagužvanih kora, a potrebno je utrošiti čitavu količinu vode i ulja koju ste odvojili, pa vodite računa o tome od početka. Znam da može izgledati nekad previše, ali neće biti, ne brinite. Time se osiguramo da nećemo dobiti suve kore u unutrašnjosti, a spoljašnjost će biti hrskava.

Još jedna napomena se tiče izbora tepsije. Najbolje je koristiti one starinske metalne tepsije, ali ako imate samo kalup za tortu ili vatrostalnu činiju, i to može poslužiti. Tepsije sa pomjerljivim obodom obavezno obložite al folijom, da tečnost ne bi curila po pećnici - zadimićete stan, a da ne pominjemo čišćenje.

Druga stvar je da burek obično morate izvući iz kalupa pri kraju pečenja (kad je dobro pečen odozgo) i okrenuti naopačke na neki pleh i vratiti da se zapeče odozgo. U suprotnom, donja strana ostane bijela, vjerovatno zbog tipa materijala od kojih su ovi kalupi napravljeni.

Burek sa sirom sa gotovim korama

Burek sa sirom najljepše izgleda kad je okrugao i reže se kao torta, ali ako vam više odgovara, možete ga praviti i u četvrtastoj tepsiji - sječe se na kocke, a samim tim se bolje složi u kutije ako pravite za kasnije. Možda ne zvuči sjajno, ali jeste! Burek podgrijte u pećnici ili na tihoj vatri u tiganju i biće kao tek pečen, možda i bolji! ;)

Recept

Burek sa sirom od gotovih kora

Burek od sira sa gotovim korama Jednostavan i ukusan burek od gotovih kora sa punjenjem od sira, koje možete zamijeniti dinstanim mesom, pečurkama ili nadjevom po izboru. Baš kao iz pekare!
  • vrijeme pripreme: 20'
  • vrijeme pečenja: 40'
  • ukupno vrijeme: 1h
  • količina za 3-4 osobe

Sastojci

  • pola kg kora za pitu
  • 250ml mlake vode
  • kašičica soli
  • 50ml ulja
  • 350g sira

Postupak

  1. Zagrijte rernu na 250°C.
  2. U 250ml mlake vode dodajte kašičicu soli, a u posebnoj šoljici uspite ulje.
  3. Ostavite sa strane tri kore za oblaganje tepsije (ja sam odvojila četiri, jer su veoma tanke), a ostale podijelite na tri dijela.
  4. Ovlaš premažite uljem dno i ivice tepsije, a zatim je obložite onim izdvojenim korama, tako da se jednim njihovim dijelom prekriju dno i ivice, a ostalo će ostati izvan tepsije. Tim "krajevima" ćete kasnije "zatvoriti" burek.
  5. Premažite malo uljem (ja koristim četkicu za premazivanje) i vodom.
  6. Prvu trećinu kora, iscjepkajte na trake i gužvajte ih i slažite u tepsiju. Dobro ih natopite uljem i vodom. Za vodu koristite kašiku. Stavite preko polovinu izmrvljenog sira.
  7. Isto to uradite sa drugom trećinom kora. Stavite preostali sir i na kraju, nagužvajte poslednji dio kora i natopite.
  8. Preklopite onim krajevima koji su ostali izvan tepsije, premažite uljem i pospite vodom.
  9. Važno je da utrošite svu tečnost i ulje, pa o tome vodite računa od početka.
  10. Burek pecite oko 10min na visokoj temperaturi (250°C), a zatim je smanjite na 200°C i pecite još 25-30min.