Marinirani tofu sa paprikama, šargarepom i kupusom, uz dodatak tostiranog susama. Jednostavan, zanimljiv i hranljiv obrok. Savršen za dane posta.

Moram priznati da je tofu relativno nov u našoj kuhinji, a kao što često i biva sa ovom namirnicom, i kod nas je na početku naišla na neodobravanje. Ima prilično neizražen ukus, da tako kažem, a ukoliko je pokušate pripremiti kao neke namirnice sa izraženijom ličnošću :), vrlo vjerovatno ćete ostati razočarani.

Tofu sa povrćem, susamom i basmati pirinčem

Međutim, postoji nekoliko načina na koji mu možete probuditi (ili dodati) ukus, a tada je ova namirnica već nešto sasvim drugačije!

Tofu ili sir od soje, je veoma hranljiva namirnica, bogata proteinima i raznim vitaminima (A, D, E, vitamini B kompleksa) i mineralima (Ca, Mg, Fe). Može zamijeniti sir ili čak meso u veganskoj ili vegetarijanskoj ishrani, a naravno, odličan je za one koji praktikuju post.

Taj naziv "sir od soje" potiče otuda što je sama tehnika proizvodnje dijelom slična onoj za pripremu mliječnog sira. Dobija se koagulacijom proteina iz sojinog mlijeka. Umjesto sirišta kad se radi o pravom siru, za pripremu tofua se koristi nigari (magnezijum hlorid) ili limunov sok.

Tofu sir sa povrćem, susamom i pirinčem

Tofu se može pripremiti na mnogo načina: može se pržiti, dinstati, peći u rerni, grilovati ili koristiti kao dodatak čorbama i raznim varivima. Sam po sebi ima veoma blag ukus i zbog toga ga je dobro marinirati, obložiti začinima ili koristiti uz razne umake.

Ukoliko imate mogućnost, i ako do sad niste probali tofu, preporučujem vam da kupite dimljeni ili sa dodatkom sjemenki i povrća, ima znatno izraženiji i zanimljiviji ukus.

Inače, moguće je napraviti ga kod kuće, a sam postupak je prilično jednostavan. Na dnu posta ću ostaviti linkove za veoma zanimljive članke o soji, tofuu i receptima za domaću pripremu.

Marinirani tofu sir sa povrćem i susamom

Za ovo jelo možete koristiti povrće koje imate u kući, a po želji, susam zamijenite istostiranim sjemenkama suncokreta ili indijskim orasima ili kikirikijem.

Recept

Marinirani tofu sa povrćem i pirinčem

Tofu sir sa pirinčem, povrćem i susamom Marinirani tofu sa proprženim paprikama, šargarepom i kupusom, uz dodatak tostiranog susama i posluženo uz kuvani pirinač dugog zrna.
  • vrijeme pripreme: 25'
  • vrijeme kuvanja: 20'
  • ukupno vrijeme: 45'
  • za 3-4 osobe

Sastojci

za mariniranje tofu sira
  • 250g tofua
  • 2-3 kašike soja sosa
  • 2 kašike susamovog ili maslinovog ulja
  • nekoliko kapljica limunovog soka
povrće i začini
  • crveni ili crni luk
  • 2 šargarepe
  • 3 paprike
  • 1/3 manje glavice kupusa
  • pola čili papričice
  • komadić svježeg đumbira (proizvoljno)
  • 2-3 kašike susama
  • so, biber
  • kari prah
pirinač
  • 3dl pirinča dugog zrna (basmati, jasmin)
  • krupna morska so

Postupak

Priprema tofu sira
  1. Napravite marinadu od soja sosa, ulja i limunovog soka. Prelijte njome na kockice sjeckan tofu i ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi dok pripremite i isjeckate povrće.
  2. Tostirajte susam u suvom tiganju na srednjoj vatri. Kad dobije zlatnu boju prespite ga u činiju ili tanjir da ne bi izgoreo i postao gorkast.
  3. U tom tiganju propržite kockice tofua. Dodajte i marinadu. Kad se uhvati korica sa donje strane, okrenite i još nekoliko minuta pržite. Kad bude gotov, poklopite poklopcem ili aluminijskom folijom da se ne bi ohladio.
Povrće
  1. Luk nasjeckajte na polumjesece, a svježi đumbir i papričicu na sitne kockice.
  2. Šargarepu narežite na žilijen ili tanke prutiće (pogledajte video kako da to uradite). To ponovite i sa paprikama, a zanimljivije je ako koristite raznobojne paprike.
  3. U većem teflonskom tiganju ili voku (wok) propržite luk na malo susamovog ili maslinovog* ulja. Dodajte čili papričicu, đumbir i šargarepu i posolite sa malo krupne soli. Poklopite i pržite uz povremeno miješanje nekih 5 minuta. Prespite povrće u dublji tanjir.
  4. U tiganj stavite nasjeckanu papriku, i nju malo posolite i poklopite. Ako je potrebno, dodajte još kašičicu ulja i miješajte povremeno. Posle otprilike 4-5 minuta, vratite šargarepu i luk u tiganj, izmiješajte.
  5. Dodajte sjeckan kupus, i još nekoliko minuta sve zajedno pržite i miješajte povremeno.
  6. Začinite soja sosom (1-2 kašike), biberom, karijem u prahu (po ukusu) i provjerite slanoću na kraju.
  7. Dodajte tofu i tostirani susam i služite uz topao pirinač.
Uputstvo za kuvanje pirinča
  1. Za ovaj tip jela koristim obično pirinač dugog zrna, po mogućnosti basmati (basmati rice) ili jasmin (jasmine rice). Nekoliko puta ga isperite pod mlazom hladne vode.
  2. U šerpu stavite pirinač, dodajte kašičicu soli i nalijte hladnu vodu. U ovom slučaju ne važi pravilo da na jednu mjeru pirinča stavimo dvije mjere vode, pa tako nalijte makar tri-četiri puta više vode nego pirinča. Poklopite i stavite da se kuva na srednjoj temperaturi. Povremeno promiješajte viljuškom. Kad voda proključa, ostavite da se kuva još 3-4 minuta i provjerite da li je dovoljno slan i da li je skuvan.
  3. Dobro iscijedite pirinač. Ako želite više ukusa, možete dodati komadić putera ili kašiku maslinovog ulja. Služite ga uz toplo povrće i tofu.

Napomene

  • Ukoliko koristite vok za prženje, onda bih preporučila korišćenje kikirikijevog ili suncokretovog ulja. Vok je takvog oblika da omogućava brzo zagrijavanje do visoke temperature, a maslinovo ulje će za kratko vrijeme početi da gori.

Ukoliko želite da saznate nešto više o soji, sojinim proizvodima i tofu siru, pogledajte neki od ispod navedenih linkova.

Tofu sa povrćem i pirinčem

Soja i proizvodi od soje

Prijateljiživotinja.hr i Vegantletika - recepti za pripremu mlijeka od soje i tofua kod kuće.

Tofu company - zvaničan sajt kompanije koja se bavi proizvodnjom soje i njenih derivata, na kome ćete pronaći razne zanimljive informacije i recepte.

Je li soja loša za vaše zdravlje?


27. januar 2014.

Ovaj recept šaljem Nataši sa bloga Moja slatka kuhinja kao ulaznicu za januarski krug kulinarske igrice Ajme, koliko nas je!. Kao temu igrice, izabrala je susam, a osim ovog, kao ulaznicu ću poslati i recept za krekere sa susamom , koje možete praviti u verziji sa integralnim pšeničnim ili pirovim brašnom, ili u bezglutenskoj verziji sa heljdinim i pirinčanim brašnom.