Vichyssoise ili kremasta hladna čorba veoma zanimljivog ukusa i šik naziva je izuzetno jednostavna za pripremu, a po ukusu (dobro sad, i imenu) izgledaće kao da ste se dobro pomučili! :)

Vjerujem da je mnogima već poznato da je ovog mjeseca tema kulinarske igrice Ajme, koliko nas je! praziluk, a moj blog je ovomjesečni domaćin igrice. Već sam vidjela da se razna zanimljiva jela sa ovom namirnicom zakuvavaju, pa sam tako i ja htjela da priložim ovu hladnu čorbicu kao doprinos.

Vichyssoise - hladna čorba od praziluka i krompira

Jeste malo neobično što sam u ovim zimskim danima, kad nam je potrebno nešto da nas ugrije, odlučila da napravim hladnu čorbu, ali makar će nam poslužiti kao podsjetnik na ljeto. Do tad je možete jesti i toplu. :)

Po nazivu bismo rekli da se radi o nekom šik francuskom jelu, koje će zadiviti goste, a vaš učiniti zvijezdom večeri. Hm, od toga je tačno da nekako jeste šik, i da, da će vas vjerovatno učiniti zvijezdom.

Međutim, govorimo o najjednostavnijoj kremastoj čorbi od praziluka i krompira, sa dodatkom mliječnog ukusa, koju je potrebno služiti hladnu i ukrašenu svježim biljem. I ne, nije francuska!

O porijeklu Vichyssoise supe se dosta nagađa, ali najveći broj izvora kaže da je nastala u Americi, tačnije u Njujorku. Poznati francuski kuvar Louis Diat , koji je u to doba radio u hotelu Ritz-Carlton u ovom američkom gradu, 1917. godine je po prvi put napravio ovu čorbu, inspirisan kuhinjom svoje majke. Nazvao je po francuskom gradu Viši ( Vichy) koji se nalazi u blizini njegovog rodnog mjesta.

Čorba od praziluka i krompira

Kada je kasnije govorio o tome, tvrdio je da se prisjetio kremaste čorbe od praziluka i krompira koju je njegova majka često spremala, a kojoj su njegov brat i on, u vrelim ljetnjim danima, dodavali hladno mlijeko da bi je rashladili, a tako bi postala vrlo osvježavajuća i ukusna. I eto, tako je nastala jedna od najpoznatijih supa, odnosno čorbi američke kuhinje. Čak i Džulija Čajld ( Julia Child) to tvrdi, a znamo šta njena riječ znači!

Juha od praziluka i krompira

Što se tiče samog recepta, mislim da nemam na šta da vas upozorim. Prilagodite gustinu svom ukusu, a sa fotografija možete vidjeti da je moja veoma gusta. Takvu je volim, ali ukoliko želite tečniju, nakon što izmiksate skuvano povrće, dodajte onoliko tečnosti koliko želite. Tradicionalno se pravi sa pilećim bujonom, ali možete ga zamijeniti povrtnim ili običnom vodom.

Takođe prema originalnom receptu, ova jelo je mnogo kaloričnije i masnije, jer je količina pavlake skoro jednaka količini supe. Ja se, ipak, odlučujem za ovu laganiju verziju!

Ukoliko želite vegan varijantu, predložila bih da koristite povrtni bujon i da pavlaku u potpunosti izostavite ili zamijenite sojinim ili nekim sličnim mlijekom.

Kremasta čorba od praziluka i krompira

Recept

Hladna čorba od praziluka i krompira

prilagođeno sa bloga  Simply Recipes
Čorba od praziluka i krompira koja se služi hladna Vichyssoise ili kremasta, hladna čorba od praziluka i krompira, izuzetno je jednostavna za pripremu, a predstavlja pravo osvježenje u toplim ljetnjim danima.
  • vrijeme pripreme: 15'
  • vrijeme kuvanja: 55'
  • ukupno vrijeme: 1h10'
  • količina za 4 osobe

Sastojci

  • 2 kašike putera
  • 2 velika praziluka
  • manji crni luk
  • 3 krompira (oko 400g)
  • 7-8dl vode, pileće supe ili povrtne supe*
  • so
  • 1dl kisele pavlake
  • 1dl pavlake za kuvanje
  • svježi vlašac ili timijan za dekoraciju*

Postupak

  1. Pripremite povrće za čorbu. Crni luk oljuštite i sitno nasjeckajte. Od praziluka iskoristite samo bijeli i svijetlozeleni dio (dakle, odstranite listove i ostavite ih za kajganu). Presijecite po sredini stabljike praziluka, dobro ih operite pod mlazom hladne vode i nasjeckajte.
  2. Oljuštite krompir i nasjeckajte ga na kockice (oko 1cm).
  3. U šerpu sa debljim dnom stavite dvije kašike putera. Na jačoj srednjoj vatri istopite puter i sačekajte dok najprije zapjeni, a zatim počne lagano da dobija braonkastu boju.
  4. Ubacite crni luk i praziluk i miješajte dok povrće ne bude obloženo puterom. Malo smanjite vatru, poklopite i propržite povrće. Povremeno promiješajte i tako dinstajte dok ne nestane voda koju ispusti praziluk.
  5. Dodajte isjeckan krompir i promiješajte. Zatim, dodajte supu i kašičicu morske soli. Poklopite i pojačajte vatru dok ne proključa. Zatim je opet smanjite, djelimično poklopite i ostavite da se kuva oko 30-40 minuta, dok krompir dobro ne omekne. Sklonite sa vatre.
  6. Štapnim mikserom ili blenderom izmiksirajte čorbu.
  7. Sačekajte da se malo ohladi i umiješajte kiselu i neutralnu pavlaku za kuvanje. Provjerite slanoću i dodajte još soli po potrebi.
  8. Ostavite je na sobnoj temperaturi dok se ne ohladi, a zatim je rashladite i ostavite do služenja u frižideru.
  9. Ovu čorbu možete jesti i toplu, ali je u pravom izdanju služi hladna. Najbolje je da je izvučete iz frižidera unaprijed i služite na temperaturi malo nižoj od sobne. Ukoliko je previše hladna, mnogi ukusi neće biti dovoljno izraženi. Može se održati u frižideru dva-tri dana.
  10. Čorbu u svakoj činijici ukrasite sjeckanim vlašcem ili listićima timijana.

Napomene

  • Po originalnom receptu, ova čorba se pravi sa pilećom supom, ali možete je zamijeniti povrtnom ili čak, samo vodom. Najbolje bi bilo odvojiti čitav litar za ovu količinu povrća, pa ukoliko budete željeli da bude tečnija, kad se skuva i izmiksate je, možete dodati tečnost u zavisnosti od željene gustine.