U ovom postu vas čeka recept za nešto neodoljivo! Divni brzinski keksići koji pucaju od zdravlja - sadrže pahuljice, orašaste plodove, suvo voće, začine, a uz to su veoma prilagodljivi (postoji i posna verzija), skoro pa nezaslađeni, obožavaju da budu spakovani i da posluže kao zasita užina u parku i trenutno su moj favorit među svim keksima! Možda postanu i vaš! ;)

Zdravi keks sa pahuljicama, orašastim plodovima i suvim voćem

Nekad naiđu dani kad umjesto da radite hiljadu i jednu stvar koju biste morali da radite, vi sve to ostavite, zatvorite se u kuhinju i pravite keks! I to pravite svakog dana novu turu! Ne znam kako kod vas stoje stvari, ali mene kuvanje spašava od raznoraznih situacija, loših misli, lošeg raspoloženja ili prosto od onih neproduktivnih i nekreativnih trenutaka. Djeluje terapeutski. :)

Recept je preuzet iz jedne zanimljive i nezasluženo zapostavljene knjige koja već duže od godinu dana stoji usamljena na polici. Plan da isprobam ovaj zdravi keks je postojao još od kad, jer je mali žuti papirić za obilježavanje stranica "od važnosti" bio uredno nalijepljen tu.

Keks nas je oborio s nogu prvi put kad sam ga napravila! Toliko da sam odmah narednog dana (a zatim još nekoliko sledećih) pravila nove ture sa ciljem usavršavanja recepta, ali zapravo radilo se samo o mojoj potrebi da zaprljam ruke, jer je recept od samog početka bio skoro pa savršen.

Zdravi granola keks

Odabir namirnica utiče na ukus, naravno! Shvatila sam da nam se keks više dopada sa lješnicima i bademima nego sa indijskim orasima, da suve kajsije ipak više prijaju od suvih šljiva (iako su mi ove favorit onako obično za jelo), da je cimet neizostavan...

Sva sreća, zamrzivač je obično spreman da primi sve ono što naši stomaci ne mogu i tako sačuva i nešto da se zasladimo kad prođu dani keksomanije.

Sastojci za zdravi keks sa sušenim voćem

Ukratko, radi se o tipu keksa koji je prebogat raznim ukusnim i zdravim namirnicama. Kao da jedete granolu/musli u obliku keksa, sa tom razlikom što dodajemo veoma malu količinu brašna (heljdino, pirovo, integralno ražano ili pšenično) i bjelanca koja služe kao odlično vezivo. Moglo bi se reći da su keksići skoro, pa bez šećera, ali vidjećete u napomenama recepta da ta količina (meda!) varira u zavisnosti od vaših navika i da kažem prvog isprobavanja. Nakon toga ćete utvrditi koja je vaša "mjera" slatkoće.

Keksići su idealni za doručak uz šolju čaja ili kafe. Sadrže sve što jedan hranljiv sladak doručak treba da sadrži - pahuljice, orašaste plodove, suvo voće i začine! Nedostaje im samo svježe voće, ali dok ne smislimo neki bolji način, voćku pojedite prije keksa. :)

Brzi zdravi keks sa pahuljicama i suvim voćem

Koristila sam kokosovo ulje, obično ga koristim za sve slične slatkiše, ali ukoliko ne možete doći do njega ili je previše skupo (što znam da jeste), onda možete koristiti puter ili neko drugo biljno ulje. Isprobala sam obje verzije, sa puterom se za nijansu lakše radi sa "tijestom" (kao sa kokosovim uljem), dok se sa uljem malo teže oblikuju keksići (koristila sam kikirikijevo), ali je veoma izvodljivo.

Keks je zaista veoma ukusan, ali je i zasitiji od uobičajenih keksića kojih obično možemo pojesti mnogo, a da ne trepnemo. Meni je najčešće dovoljan jedan, ali da kažemo da su dva već fina užina!

Recept

Zdravi keksići za doručak

prilagođen recept iz knige Blueberry, Urlika Holm
Zdravi keks sa ovsenim i ražanim pahuljicama, suvim voćem i orašastim plodovima Brzinski i nadasve neodoljiv keks - ukusan, mekan (a opet mrvljiv taman koliko treba), prepun raznih zdravih divotica, veoma zasit... Ma, predivno potpun i zadovoljavajući doručak ili užina! Eto...
  • vrijeme pripreme: 20'
  • vrijeme pečenja: 20'
  • ukupno vrijeme: 40'
  • količina za 13-15 keksa

Sastojci

suvi sastojci
  • 100g pahuljica (ovsene + ražane, ili po izboru)*
  • 30g kokosa
  • 40g heljdinog brašna (ili po izboru: pirovo, ražano, integralno pšenično...)
  • puna kašika lanenih ili chia sjemenki
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 2 mala prstohvata soli
  • 120g krupno sjeckanih orašastih plodova (lješnici + bademi)
  • 50g suvih brusnica ili grožđica
  • 70g nasjeckanih suvih kajsija ili šljiva
  • 1.5 kašičica začina za medenjake ili po pola kašičice cimeta, đumbira i kardamoma
mokri sastojci
  • 2 bjelanca*
  • 80g kokosovog ulja (ili ga zamijenite puterom ili običnim uljem - oko 90ml)
  • 50ml vode ili soka od cijeđene narandže
  • od 2 kašičice do 3 kašike meda*

Postupak

Formiranje "tijesta"
  1. Zagrijte pećnicu na 180°C. Veliki pleh obložite papirom za pečenje.
  2. U velikoj činiji spojite sve suve sastojke. Heljdino brašno je dobar izbor - zdravo je, prijatnog ukusa i odlično u ovoj kombinaciji, a uz to i bez glutena. Ukoliko ga nemate ili ne volite, možete koristiti ono koje želite, ali pokušajte da makar bude integralno. Lješnike i bademe nasjeckajte na krupno nožem ili ih izlomite oklagijom preko kese.
  3. U šerpici spojite kokosovo ulje, med i vodu i zagrijavajte na veoma tihoj vatri dok se ulje ne istopi.
  4. U posebnoj činiji malo ručnom mutilicom umutite bjelanca. Dodajte tečnost uz stalno miješanje, a zatim sve to spojite sa suvim sastojcima.
  5. Kašikom ili silikonskom spatulom izmiješajte dok se svi sastojci ne sjedine. Zbog svih krupno sječenih namirnica, nećete dobiti pravo tijesto, već više nešto kao krtu smjesu koja će, ipak, biti dovoljno vlažna da se mogu formirati keksići.
Oblikovanje i pečenje
  1. Najčešće koristim manju zahvatku za sladoled da bi svi keksi bili manje-više iste veličine. Možete odvajati smjesu i velikom kašikom, oblikovati rukama lopticu, a zatim u plehu malo pritisnite prstima da se formiraju pljosnati keksići. Prilikom pečenja neće narasti, samo će se malo zaobliti, a neće se ni razliti i splasnuti, jer se ne radi o uobičajenom tipu keksa od brašna, putera i šećera. Dakle, oblik će se manje-više zadržati, pa bolje da ih na vrijeme dotjerate. Dobićete oko 13-15 ne tako malih keksa.
  2. Pecite ih oko 15-20 minuta, dok ne porumene sa krajeva i dok se ne počne širiti divan slatkast miris iz pećnice.
  3. Čuvajte ih u zatvorenoj kutiji i ukoliko možete da se kontrolišite, počastite sebe jednim keksićem uz jutarnju kafu ili čaj. Dobro, može dva! Ipak je ovo zdrava poslastica! :)

Napomene

  • Med - u originalnom receptu navode da je potrebno tri kašike meda. Međutim, pošto je suvo voće slatko, a kokos i orašasti plodove takođe nose dozu slatkoće, smanjila sam tu količinu. Došla sam do zaključka da je jedna kašičica za nas sasvim dovoljna, ali je ukus puniji sa dvije, a sve preko toga je nepotrebno i za nas suvišno. Sa druge strane, oduvijek smanjujem količinu šećera u poslasticama jer mi je tako prijatnije, a poslednjih mjeseci sam se dodatno odvikla od šećera, tako da se vi ipak oslonite na svoja čula i prilagodite količinu sebi. Uzgred, dok su kolačići još topli (ako ne možete da podnesete miris :)), djelovaće nedovoljno izraženog ukusa i nedovoljno slatki, ali kad se ohlade... ma vidjećete već, sasvim druga priča! :)
  • Da bi keksi bili bez glutena, vodite računa o izboru brašna, ali i o izboru pahuljica. Prisutan je u pšenici, raži, ječmu i u malim količinama u ovsu, pa ukoliko koristite ovsene pahuljice, tražite one na kojima piše da su gluten-free. Osim toga, trebalo bi da i na prašku za pecivo stoji ta oznaka, da biste bili sasvim sigurni. Mislim da ovo osobe koje su veoma osjetljive na gluten (ili boluju od celijakije) već znaju, ali za svaki slučaj sam željela da pomenem, iako za najveći broj nas ove informacije nisu od važnosti.

  • Pošto sam više puta dobila pitanje da li bi se ovaj keks mogao praviti bez jaja, malo sam se igrala i zaključila da itekako može! :) Za posnu verziju potrebno je bjelanca, koja služe kao vezivo, zamijeniti namirnicom biljnog porijekla koja je dovoljno vlažna, ali istovremeno i želatinasta i gusta. Pošto keks nije kompaktan jer su mnogi sastojci krupno nasjeckani, onda sam iskoristila zrelu bananu i još lanene sjemenke potopljene u vodi. Kad krenete da pravite keks, kašiku mljevenih lanenih sjemenki (oko 10g) izmiješajte sa 30ml vode i ostavite da nabubre i postanu želatinaste. Osim toga, potrebna vam je i jedna zrela manja banana (oko 100g), koju ćete sasvim ispasirati viljuškom i izmiješati sa otopljnim kokosovim uljem, medom, preostalom vodom ili narandžinim sokom (samo još 20ml) i nabubrelim lanenim sjemenkama. Sastavite sve sastojke, oblikujte i pecite keksiće. Ovog puta sam ih pekla 5 minuta duže, jer su djelovali nekako vlažnije, ali vodite se mirisom iz pećnice i njihovom bojom. Inače, vjerujem da bananu možete zamijeniti sosom od jabuka, a sasvim sigurno lanene možete zamijeniti chia sjemenkama. Imajte na umu da je banana slatka, tako da će i keksići biti malo slađi nego kad koristite bjelanca, pa prilagodite ukus.
Kako napraviti domaći zdravi granola keks

Ukoliko želite još neku ideju za sličan tip keksa, pogledajte i neki od tri ranije objavljena recepta za ovsene kekse. Osim toga, pomenula sam da su ovi keksi nešto kao granola u drugom obliku, pa možda vam posluži i recept za nju!