Recept za zdraviju verziju skandinavskih rolnica sa cimetom! Napravljene su od integralnog pšeničnog ili pirovog brašna, bez rafinisanog šećera i uz uvijek sjajan dodatak orašastih plodova. Možete pronaći dvije verzije nadjeva, odaberite onu koja vam zanimljivije zvuči i uživajte u ovoj pravoj zimskoj poslastici, koja će pri tom zagrijati i umirisati kuću!

Ako pratite blog preko društvenih mreža, naročito preko Fejsbuka, onda ste sigurno već čuli da obožavam cimet rolnice, da na blogu postoji recept za njih, a čak sam neke od vas i inspirisala da ih sami napravite (hvala još jednom što mi javite utiske!). Elem, iako su ova peciva u Švedskoj veoma popularna i moguće ih je kupiti u svako doba, rolnice sa cimetom imaju svoj dan - kanelbullens dag. Naravno, tada je sasvim nezamislivo da preskočimo zaslađivanje ovim divoticama (makar mi koji poštujemo sve praznike koji slave hranu!). :)

Integralna peciva sa cimetom i orašastim plodovima

Od perioda kad sam objavila recept za njih, promijenilo se mnogo toga u mojoj ishrani. Skoro da uopšte ne pravim poslastice sa rafinisanim šećerom i još više nego ranije se trudim da sve bude integralno, što zdravije, sa što manje sastojaka i jednostavno.

Ove godine sam bila inspirisana tim "danom rolnica sa cimetom" (4. oktobar), shvatila da želim da imam jednu zdraviju verziju u rukavu, odnosno u mojoj virtuelnoj svesci sa receptima. U tom periodu su uslijedila raznorazna isprobavanja, zapisivanje, dotjerivanje, dodavanje i oduzimanje.

Kao rezultat svega toga je još tad nastao ovaj recept, sad opet isproban, zapisan sa svim sitnim detaljima i evo ga! Spremni smo da sledeći praznik dočekamo i klasičnom i integralnom verzijom sa malčice drugačijim (da kažem, neobičnijim) nadjevima!

Vidjećete da sam napisala recept za tijesto i dva tipa nadjeva. Naravno, vi birate jedan!

Cimet rolnice od integralnog brašna sa urmama i lešnicima

Oba su bez rafinisanog šećera, prvi zaslađen urmama (datulama), drugi medom - po mogućnosti nekim dobrim domaćim koji ima pravi ukus meda. Peciva u verziji sa urmama će biti nešto teža zbog vlažnosti nadjeva, ali su manje kalorična (imaju manje masnoće) i imaju pomalo karamel ukus koji je karakterističan za urme kad se ukombinuju sa cimetom i morskom solju (kao u slučaju mog karamel namaza sa bademima).

Nadjev sa medom je uglavnom smišljen za one koji izbjegavaju ili ne vole urme (mada one nemaju nikakav karakterističan ukus kao drugo suvo voće, a daju slatkoću i vlažnost koja nam je potrebna). Doduše, znam da to nije tako uobičajena namirnica u većina domova kod nas. Med jeste i to vam omogućava da ova peciva napravite kad god ih poželite.

Integralne rolnice sa cimetom, medom i orasima

Nisam ih nazvala "rolnice ili pužići" jer sam ih umotavala kao neke smotuljke ili čvoriće, za šta bih na engleskom iskoristila riječ "bun" ili na švedskom "kanelbulle". Kod nas ne mogu da nađem riječ koja bi mi privlačno zvučala, tako da sam se zadržala na ovoj generalnoj.

U dijelu sa receptom sam opisala kako da umotate peciva na dva načina - za jedan ćete vidjeti moje fotkice, a za drugi, koji nisam uspjela sama da fotografišem, preuzela sam gif (niz povezanih fotografija) od Izy Hossack koja piše blog Top With Cinnamon. Ovaj recept je radila za Džejmijev sajt, pa je odatle i preuzeto. Svakako, veoma je jednostavno, ali ako ne volite mnogo da prljate ruke, tijesto razvucite, premažite nadjevom i pospite orašastim plodovima, urolajte u čvrst rolat i narežite na šnite debljine 2cm, tako da dobijete klasične rolnice.

Umotavanje rolnica sa cimetom Umotavanje rolnica sa cimetom
Umotavanje rolnica sa cimetom Umotavanje rolnica sa cimetom

Dakle, najprije razvučete tijesto, izrežete i napravite spirale. Za prvi način motanja, krenite od jednog kraja koji će biti centar, i motajte okolo dok ne ostane samo drugi kraj izvan. Podvucite taj djelić tijesta ispod i prenesite pužić na pleh.

Kako umotati cimet pužiće Kako umotati pužiće sa cimetom
Kako umotati pužiće sa cimetom Kako umotati pužiće sa cimetom

Za drugi način motanja, potrebno je spiralu umotavati oko prstiju, a zatim kraj prebaciti preko obmotanog tijesta i podvući ispod - komplikovano je objasniti, ali kao što možete vidjeti, jednostavno je. Vodite računa samo da ne pustite tijesto da dugo nadolazi na radnoj površini (recimo da razvučete, a onda odete da uradite nešto drugo), jer se u tom slučaju spirala kida i ne mogu se napraviti lijepi oblici.

Niz fotografija koje objašnjavaju kako da umotate pužiće sa cimetom

Preuzeto sa sajta www.jamieoliver.com

Možda će zvučati neobično što sam odlučila da stavim za nijansu više integralnog brašna u odnosu na obično, ali peciva su zaista i dalje rastresita i mekana. Neće biti teška i ulijepljena, ali ako niste sigurni iz nekog razloga, zamijenite tako da bude više svijetlog.

Koristite orašaste plodove koje imate i volite. Po meni je verzija sa medom najbolja sa orasima ili pekanima, a verzija sa urmama sa lješnicima ili bademima.

Integralna peciva sa cimetom i dvije vrste nadjeva, bez rafinisanog šećera

Peciva su, naravno, najfinija prvog dana, ali uz malo podgrijavanje, biće odlična i naredna dva. Ove koje vidite na fotografijama su od sledećeg dana, tako da izgledaju za nijansu lošije nego kad su tek ispečena. Dan je sve kraći, a ja nikako da se naviknem na to i da kao čovjek počnem dobro da planiram fotografisanje. No, znam da mi nećete zamjeriti! ;) I ne zaboravite da mi javite utiske!

Recept

Peciva sa cimetom i orašastim plodovima od integralnog brašna

Integralna peciva sa cimetom, medom i orasima Zdravija verzija klasičnih cimet rolnica sa integralnim pirovim ili pšeničnim brašnom i dodatkom orašastih plodova. Možete odabrati nadjev od ukuvanih urmi ili malo jednostavniji sa medom i puterom, ali posipanje lješnicima, bademima ili orasima je obavezno! :)
  • vrijeme pripreme: 30' + (50' + 25')
  • vrijeme pečenja: 10'
  • ukupno vrijeme: 1h55'
  • količina za 16-18 komada

Sastojci

za tijesto
  • 25g svježeg kvasca (ili 10g suvog)
  • 250ml toplog mlijeka
  • 100g jogurta ili kefira
  • 60g putera
  • 60g meda ili javorovog sirupa
  • 300g integralnog pirovog ili pšeničnog brašna
  • 200g svijetlog pirovog ili pšeničnog brašna (još 30-60g za miješenje i posipanje)
  • pola ravne kašičice soli
  • kašičica kardamoma
za nadjev sa urmama
  • 200g očišćenih svježih urmi/datula (oko 230g neočišćenih)*
  • 150ml vode
  • 2 pune kašičice cimeta
  • 20g putera
  • veći prstohvat morske soli
  • 100g sitno sjeckanih lješnika (ili orašastih plodova po izboru)
za nadjev sa medom
  • 100g putera
  • 90g meda
  • 2 pune kašičice cimeta
  • 100g sitno sjeckanih oraha (ili orašastih plodova po izboru)
za premazivanje
  • 1 jaje
  • kašičica vode

Postupak

Tijesto
  1. Zagrijte blago mlijeko, a zatim 1dl prespite u šolju, dodajte svježi kvasac, kapljicu meda i prstohvat brašna. Razmutite kvasac, poklopite i ostavite dok ne pripremite ostale sastojke.
  2. Puter i med zagrijte na tihoj vatri, tek toliko da se otope. Prosijte brašno (ili izmiješajte ručnom mutilicom da "ubacite" malo vazduha), dodajte so i kardamom (ukoliko koristite suvi kvasac, i njega). Izmiješajte sve i odvojite jednu trećinu te suve smjese koju ćete kasnije postepeno dodavati.
  3. Spojite sve mokre sastojke (otopljen puter, preostalo mlijeko, jogurt i kvasac). Dodajte ih brašnu i varjačom dobro izmiješajte. Iz dva-tri puta dodajte i preostalo brašno. Trebalo bi da tijesto i dalje bude dovoljno vlažno da se može varjačom miješati - radite to 1 minut što energičnije. Radnu površinu bogato pospite brašnom i istresite tijesto (znam da je najvjerovatnije veoma ljepljivo, ali to je ok), pospite brašnom ruke i mijesite lagano, posipajući brašnom samo onoliko koliko morate da se ne bi lijepilo (recimo po veći prstohvat odjednom). Mijesite 3-4 minuta da tijesto bude elastično i lijepo za rad, ali i dalje mekano i da se pomalo lijepi za podlogu.
  4. Oblikujte loptu, stavite u čistu činiju, prekrijte njen obod plastičnom folijom, pokrijte krpom i ostavite da tijesto nadolazi oko 45-60 minuta, dok se ne udvostruči.
Nadjev sa urmama
  1. Očistite urme od koštice i ukoliko koristite svježe, sklonite kožu pod mlazom vode. Ako koristite suve, ostavite ih u vodi 15-ak minuta da omeknu. Urme i vodu stavite u šerpicu i na srednjoj vatri kuvajte oko 15-20 minuta, uz povremeno miješanje varjačom ili silikonskom spatulom. Dok miješate, pritiskajte urme kako bi se pretvorile u pastu i bolje sjedinile sa vodom. Potrebno je da kuvate dok se smjesa ne pretvori u gustu tamnu pastu - na početku će biti vodnjikava i svijetla, pa će tečnost malo po malo ispariti, neće je biti na dnu kad zahvatite varjačom i neće biti mjehurića vode, samo dosta gusta smjesa. Dodajte cimet i pustite da se malko prohladi.
  2. Dodajte puter i veliki prstohvat soli. Masnoće će učiniti da nadjev bude punijeg ukusa (ali možete je i izostaviti), a so daje fin kontrast slatkoći urmi i time čak i intenzivira njihov karamelast ukus.
  3. Da bi nadjev bio gladak i bez onih tankih vlakana koja urme imaju (i mogu izgledati kao tanke dlačice), ja obično sve izblendiram u multipraktiku na čas, ali ako vam to ne smeta, onda ne prljajte sudove bezveze. :)
  4. Lješnike, bademe, orahe ili šta već koristite sitno nasjeckajte ili usitnite u sjeckalici ili oklagijom izlupajte preko kese.
Nadjev sa medom i orasima
  1. Puter otopite djelimično, a zatim izmiješajte da postane jednoličan, veoma mekan, ali ne sasvim tečan (ako ste pretjerali, pustite da se prohladi ili ako žurite, ubacite u frižider ili zamrzivač na par minuta) - time izbjegavamo da curi prilikom umotavanja. Dodajte med i cimet i sve izmiješajte.
  2. Orahe ili druge orašaste plodove sitno nasjeckajte, ili usitnite u nekoj sjeckalici.
Oblikovanje i pečenje
  1. Nadošlo tijesto samo lagano premijesite. Na brašnom posutoj radnoj ploči, rastanjite oklagijom da bude pravougaonog oblika i tanko, svega oko 2-3mm. Premažite nadjevom i pospite orašastim plodovima, koje ćete kašikom malo pritisnuti da bi se "utopili" u nadjev. Po kraćoj strani, preklopite jednu trećinu tijesta preko središnjeg dijela, a zatim preklopite još jednom - dobićete uzak pravougaonik širine jedne trećine kraće strane. Po želji, možete preklopiti samo na pola. Malo prstima popravite oblik i još malo oklagijom rastanjite tijesto da bude šire.
  2. Nožem podijelite razvučeno tijesto na trake širine oko 3cm, a zatim svaku od njih malo izdužite prstima, a zatim prerežite na pola po dužini, ostavljajući ucijelo oko 2cm pri vrhu. Unakrsno preklapajte ta dva kraka, da dobijete nešto kao pletenicu, a zatim je dodatno urolajte kao spiralu. Postoji mnogo načina da oblikujete peciva, pomenuću dva, ali kad su tako šarene, šta god da uradite, kad se ispeku, lijepo će izgledati.
  3. Možete oblikovati pužiće tako što spiralu koju ste dobili umotavate kružno ka spolja i sam kraj podvučete ispod (ovaj postupak možete vidjeti na fotografijama). Drugi način je da oblikujete nešto kao smotuljke, tako što namotavate tijesto oko prstiju. Naime, jedan kraj spirale uzmite između palca i kažiprsta. Zatim je ka spolja obmotajte oko tri srednja prsta, pa nastavite do palca i opet obmotajte do domalog prsta. Zatim uzmite kraj i prebacite ga odozgo između kažiprsta i srednjeg prsta. Izvucite prste i smotuljak složite na pleh obložen papirom za pečenje. Drugi način zvuči veoma komplikovano, ali se zapravo radi o svega dva pokreta koja ćete brzo uvještiti, a pošto nisam uspjela sama da fotografišem postupak, pogledajte gif koji sam ostavila iznad recepta za lakše snalaženje. Naravno, ukoliko vam je sve ovo komplikovano, samo rastanjite tijesto, premažite, umotajte u rolat i isjecite pužiće oko 2cm debljine, kao u slučaju mojih klasičnih švedskih rolnica sa cimetom.
  4. Pokrijte čistom krpom i ostavite da nadolaze u plehu oko 20-30 minuta. Uključite pećnicu da se zagrije na 220°C. Premažite ih ovlaš umućenim jajetom kojem ste dodali kašičicu vode. Pecite na 200°C sa ventilatorom oko 8-12 minuta (kod mene obično 10 minuta) ili na 225°C bez ventilatora, ali u tom slučaju zagrijte pećnicu na 240 (pošto će se ohladiti prilikom otvaranja).
  5. Pečena peciva pustite da se prohlade koliko možete izdržati i uživajte! Ostaće se svježa i narednog dana, a ako ste napravili više, kad se ohlade, ali dok su još uvijek svježa, zamrznite ih i prije jela ih samo otopite u mikrotalasnoj ili u pećnici ili ih ostavite na sobnoj temperaturi da se odlede i samo ih na čas zagrijte. Biće kao tek ispečena, savršena kao doručak ili poslastica uz neku popodnevnu kafu kad želite da se razmazite. ;)

Napomene

  • Probala sam više verzija i djeluje mi da su rolnice sa jogurtom nekako mekše i sočnije, ali možete koristiti i samo obično mlijeko.
  • Izbor brašna prilagodite stanju u ostavi i vašem ukusu. Ako imam, za ovakav tip peciva najčešće odaberem integralno pirovo i ukombinujem sa bijelim pšeničnim ili pirovim. Možete koristiti i pšenično integralno, a vjerovatno i dio zamijeniti sitno mljevenim ražanim. U zavisnosti od tipa, brašno će upiti manje ili više tečnosti, pa sam zbog toga navela da jednu trećinu odvojite i postepeno dodajete. Ako na kraju završite na skoro već čvrsto tijesto, budite pažljivi sa dodavanjem prilikom miješenja. Sa druge strane, ako tijesto bude veoma vlažno, samo dobro pobrašnjavite ploču i postepeno dodavajte dok mijesite.
  • Nutritivne vrijednosti sam računala za oba tipa rolnica, u prvom slučaju sam koristila lješnike i pirovo brašno, u drugom pšenično brašno i orahe. Napisala sam vrijednosti na 100g, kao i po komadu. One sa urmama su za nijansu teže zbog prirode nadjeva.

Nutritivne vrijednosti (verzija sa urmama)

    na 100g
  • energetska vrijednost: 318kcal
  • proteini: 8.7g
  • ukupno masti: 11.1g
  • ukupno ugljenih hidrata: 47.4g
    po komadu (~75g)
  • energetska vrijednost: 239kcal
  • proteini: 7g
  • ukupno masti: 8g
  • ukupno ugljenih hidrata: 36g

Nutritivne vrijednosti (verzija sa medom)

    na 100g
  • energetska vrijednost: 384kcal
  • proteini: 8.7g
  • ukupno masti: 18.8g
  • ukupno ugljenih hidrata: 49.1g
    po komadu (~65g)
  • energetska vrijednost: 250kcal
  • proteini: 6g
  • ukupno masti: 12g
  • ukupno ugljenih hidrata: 32g

Stigli su nam hladni zimski dani, a nema ničeg boljeg da zagrijemo kuću i srce, od toplih slatkih peciva od dizanog tijesta. Na blogu možete pronaći nekoliko recepata - bacite pogled, možda vas inspirišu! ;)