Jedna slatka i obimna kolekcija pažljivo odabranih recepata za sitne kolače i keksiće! Sigurna sam da će vas natjerati da nekoliko odmah napravite i da ih uvrstite u prazničnu trpezu! Recepti su sa mog i drugih domaćih blogova koje cijenim.

Kolekcija recepata za keks i sitne kolače

Po meni, ovo je idealan tip blog posta za sam kraj godine - gdje ste vidjeli praznike bez sitnih kolačića i keksa. Ovdje ima mnogo inspiracije na jednom mjestu. Priznajem, možda sam malo okasnila za ovu godinu - neki praznici su već prošli, za druge vjerovatno već uveliko pravite spiskove i planove. No, kad vidite čega sve ima, čvrsto vjerujem da će se nešto od ovih divotica ipak naći na vašoj prazničnoj trpezi. ;)

Sama najčešće pravim nepečene bombice i pločice koje su na bazi orašastih plodova i suvog voća, za čas su gotove, hranljive su i ukusne. Osim njih, u ovoj kolekciji ćete pronaći i moje recepte za klasičnije kolače i kekse iz starijih dana bloga, kao i neke koje sam probala sa drugih blogova ili koji su mi izgledali zanimljivo, sa dobro napisanim receptima i od kvalitetnijih sastojaka. U svakom slučaju, i tuđi recepti su iz probranih izvora, tako da očekujem samo dobre utiske. Pored naziva recepta sam navela izvor u slučaju da nije sa "Na tanjiru".

Ovdje nisam uvrstila kolače koji uključuju gotove proizvode, poput keksa, punjenih čokolada, pudinga, raznoraznih gotovih kremova i slično, pa to nemojte ni očekivati. Sve je od kvalitetnih ili makar prihvatljivih sastojaka, poput brašna i bijelog šećera (nije idealno, ali mnogo bolje od gotovih proizvoda).

Moj savjet je da ovu kolekciju odmah negdje sačuvate i imate pri ruci kad zatreba. :) Počinjemo nepečenim poslasticama (kad imate najmanje vremena), pa prelazimo na neke sitne kolačiće i na kraju na keks - mnogo vrsta keksa, što prazničnih, što onih svakodnevnih. Do recepata dolazite klikom na naziv poslastice, a pisaću ih redom koji odgovara njihovom prikazu na zajedničkim fotografijama.

Nepečeni kolačići

Nepečeni kolačići poput bombica, pločica ili korpica od orašastih plodova i suvog voća su idealno rešenje za veća okupljanja, slave i slično - potrebno je minimalno vremena da ih napravite, možete ih lijepo posložiti i poslužiti, mogu stajati dugo na toplom da ne mijenjaju izgled i da se ne tope, a obično se svima dopadaju. Ono što je sjajno je što su za čas gotove, ne zahtijevaju dugo planiranje i mogu se jesti odmah, a u frižideru se dugo održavaju u istom stanju.

Zdrave bombice i energetske pločice

Za njih vam je potrebna neka jača sjeckalica ili multipraktik, pošto im je osnova orašasti plodovi + suvo voće, a onda je sve stvar kreativnosti i stanja u ostavi. Vidjećete da se urme koriste u najvećem broju ovih recepata, jer predstavljaju zaslađivač, a ujedno i odlično vezivo.

Svi ovi kolačići su hranljivi, od odličnih sastojaka, bez dodatog šećera, bez glutena i mogu biti sirovi, ukoliko koristite takve namirnice (sertifikovano sirove).

Ove tri vrste bombica su moj spas u poslednji čas. Od njih, omiljene su mi prve, od oraha, urmi/datula i kakao praha. Osim sa orasima, možete ih praviti i sa drugim vrstama orašastih plodova, a pečeni lješnici su moj novi favorit.

Tri vrste bombica od orašastih plodova i suvog voća, sa kakao prahom, rogačem ili cimetom
  1. Čokoladne bombice od 3 sastojka - originalno su sa orasima, ali ih možete praviti i od drugih orašastih plodova. Ukoliko su za veća okupljanja, bolje da ih obložite mljevenim orasima ili kokosom, jer su mekane i mogu uprljati prste.
  2. Kuglice sa smokvama i orasima - sa dodatkom limunove korice i cimeta, aromatične i nekako zimske.
  3. Bombice sa rogačem - sa dodatkom banane i orašastih plodova.

Na fotografiji ispod vidite četiri vrste pločica, dvije sa prelivom (1. i 3. link) i dvije bez (2. i 4. link). Ove bez preliva se mogu oblikovati i kao bombice, a ja to često i radim kad su okupljanja u pitanju, dok ove druge često ostavim da budu deblje i izdijelim ih da budu kao neki minjoni ili uže štanglice.

Energetske pločice od suvog voća, orašastih plodova i kokosa
  1. Energetske pločice sa kokosom i prelivom od čokolade - ako baš želite, i njih možete oblikovati kao loptice (ako se rasipaju, povećajte količinu ulja - zavisi uglavnom od kokosa) i zasebno obložiti čokoladom.
  2. Pločice sa brusnicama, lješnicima i bademima - možete koristiti samo jednu vrstu orašastih plodova po želji.
  3. Energetske pločice sa konopljom i prelivom od rogača - one su moj vječiti favorit među svim pločicama koje sam probala i pravila, ali sadrže više egzotičnih sastojaka od ostalih (goji bobice, konoplja, kokosovo ulje...).
  4. Pločice sa grožđicama i rogačem - takođe ih možete oblikovati kao kuglice.

Zanimljivi klasici

Upravo ove Majine rafaelo kuglice su bile povod da ovaj post bude kombinacija mojih i tuđih recepata. Predivno izgledaju, i sasvim su drugačije od onih koje se obično prave, od manje kvalitetnih sastojaka, a ona je sve to fino objasnila u tekstu.

Rafaelo kuglice i punjene suve šljive sa čokoladnim prelivom
  1. Rafaelo kuglice sa bloga "Provereni recepti - Cooks and Bakes". Sastojci su mliječna pavlaka, šećer, kvalitetna bijela čokolada. Pročitaćete već tamo sve.
  2. Šljivke sa bloga "Mimi's Kingdom". Radi se o suvim šljivama koje su natopljene viskijem ili drugim alkoholom, a zatim nafilovane čokoladnim kremom i na kraju obložene čokoladnim prelivom. Zvuči divno!

Sitni kolači

U ovoj kategoriji su poslastice koje podrazumijevaju suve kolačiće slične keksima, ali su mekaniji i prhkiji, poput kiflica ili štrudlica. Osim njih, tu sam ubacila i poslastice poput orasnica i ružica sa orasima koje se prelivaju sirupom, djeluju praznično i mogu se napraviti tako da budu baš malene.

Prhke kiflice i mekani kolačići sa bademima
  1. Vanil kiflice sa bloga "Marina kuharica za male i velike"- od onih starinskih puterastih i prhkih, koje svi vole.
  2. Kokos kiflice sa bloga "Kuhinja zaposlene žene" - klasične kiflice sa kokosom (onim rendanim, dehidriranim), na slici su to ove sa prah šećerom.
  3. Sicilijanski kolačići sa bademima - sasvim jednostavni za pripremu, veoma bademasti, spolja blago hrskavi, a divno mekani iznutra.

Dvije vrste štrudlica, jedne naizgled klasične, ali od veoma neobičnog tijesta, sa kiselom pavlakom i mašću, a druge u zdravijoj verziji sa integralnim brašnima i zaslađene medom.

Dvije vrste štrudlica sa džemom
  1. Mini štrudle sa džemom od smokava sa bloga "Ave dulcis" - manje su klasične, napravljene od heljdinog i ječmenog brašna, uz dodatak oraha i zaslađene muskovado šećerom ili medom.
  2. Prhke štrudlice sa džemom sa bloga "Kuhinja zaposlene žene" - sa kiselom pavlakom i mašću. Vjerujem da se može koristiti i puter, ali očekujem da će štrudlice biti manje prhke.

I dva recepta za ljubitelje oraha! Svi znate vjerovatno šta su orasnice (i koliko su skupocjene), a možda ću nekima od vas otkriti i ovu prezanimljivu grčku poslasticu.

Kolaćići sa orasima, saragli i orasnice
  1. Saragli, nešto poput umotane baklave - klasičan grčki kolač sa šečernim prelivom i divnim pozadinskim ukusom putera, upotpunjen mirisom cimeta i limuna.
  2. Orasnice sa bloga "Prstohvat soli". Ako ste nekad probali prave orasnice, prebogatog ukusa, krhke i kao neke pahulje, sigurno znate o čemu pričam. One su kraljevski kolač, po meni nešto kao Peraška torta, starinskog tipa, prebogata i aromatična (istina, ne pripada ovoj kategoriji poslastica, pa je preskačemo).

Keks

Izdvojila sam mnogo vrsta keksa, neki su oni zdravijeg tipa, od integralnog brašna, sa pahuljicama, orašastim plodovima i sjemenkama, drugi su oni najjednostavniji od putera, šećera i bijelog brašna, neki su divno iscrtani, drugi bez ukrasa, sa raznim dodacima i različitih oblika. Sigurna sam da će biti ponešto za svakog.

Počinjemo keksima koji su možda malo neobičniji i zdravijeg tipa. Napravljeni su od brašna od cijelih žitarica, sadrže raznorazne hranljive dodatke, a ovaj čokoladni za osnovu čak ima pasulj (nemojte da vas to odbije, molim vas).

Zdravi keksi od integralnog brašna
  1. Domaći granola keks - sa pahuljicama, sjemenkama, suvim voćem i začinima. U dijelu sa napomenama postoji i recept za posnu verziju gdje se kao osnovno vezivo koristi zrela banana.
  2. Zimski spelta keksići sa bloga "Hleb i lale", ovi lijepi na tirkiznoj podlozi. Više su kao neke male pitice sa punjenjem od oraha i džema.
  3. Čokoladni keks sa pasuljem - znam da zvuči neprivlačno, ali vjerujte mi na riječ da zaslužuje isprobavanje. Sočan, mekan i divno čokoladog ukusa.

Kad kažete keks, sigurno uvijek pomislite na one svijetle, hrskave, prhke, što mirišu na puter i mogu stajati dugo dugo. E, ovi su takvi.

Prhki puterasti keksići
  1. Danski keks sa puterom - za njih vam je potreban špric, ali ih možete i malo čvršće umijesiti i vaditi modlicama.
  2. Lincer keks sa bloga "Provereni recepti. Cooks and Bakes - najljepši su ovi koji su kao cvjetići sa džemom, zar ne?
  3. Skandinavski prutići sa bademima sa bloga "Cukar" - jednostavni za napraviti, nešto kao prutići posuti bademima.

Praznični predivni šareni keksi! U oba slučaja imate recept za tijesto i instrukcije za ukrašavanje. Sigurno je potrebno dosta vremena, ali čini mi se da vrijedi.

Ukrašeni praznični keks
  1. Božićni čipkani medenjaci sa bloga "COOKam i guštam" - vidjećete tu i recept za royal icing, odnosno bijelu smjesu na bazi bjelanaca i šećera u prahu kojom se ukrašavaju keksi.
  2. Šareni keksi od kokosa i limuna sa bloga "Like chocolate" - mnogo simpatičnih ideja za ukrašavanje, a ima i video.

Ovi sledeći su takođe veoma praznični, ne baš iscrtani, ali sigurno divan dodatak prazničnom stolu.

Zvijezdice sa čokoladom, mekani čokoladni keks i puterasti keks sa džemom
  1. Zvijezdice sa cimetom i bijelom čokoladom sa bloga "Cukar" - simpatičan keksić sa mljevenim lješnicima i začinima i prelivom od bijele čokolade.
  2. Midnight crackles ili raspuknuti veoma čokoladni keksi sa bloga "Prstohvat soli" - pravila sam ih i koliko me sjećanje služi, to je najčokoladniji keks ovog tipa, divno mekan i ukusan.
  3. "Thumbprint" keksi sa kokosom, džemom i bijelom čokoladom sa bloga "Like chocolate" - zanimljivi keks sa dodatkom džema i lijepo našaran čokoladom.

Još jedan keksić sa pahuljicama, integralnim brašnom i raznoraznim dodacima. Osim njega, tu je i jedan u obliku simpatičnih spiralica ili rolnica, po meni takođe idealan za slatki praznični sto.

Ovseni keks sa lješnicima i spiralni keks sa čokoladom i bademom
  1. Integralni ovseni keks sa lješnicima - od onih brzinskih za pripremu, hrskav i dugo može stajati.
  2. Spiralni keksići sa čokoladom i bademima sa bloga "Knjiški moljac u špajzu" - potrebno je napraviti dva tijesta koja se razvuku, zatim naslože jedan na drugi, urolaju kao rolat i narežu na uske kekse.

Za sam kraj, tu su svima voljeni chocolate chip cookies iliti keksi sa komadićima čokolade. Ovdje imate četiri recepta, svaki na svoj način poseban, sa raznoraznim dodacima i vjerujem da ćete teško odlučiti od čega da krenete.

Keks sa komadićima čokolade - chocolate chip cookies
  1. Heljdini keksići sa čoko kapljicama sa bloga "Ave dulcis" - prvi na fotografiji s lijeva, bez glutena.
  2. Keks sa čokoladom, narandžom i lješnicima - pomorandža daje posebno zanimljiv ukus i aromu, a znate već da se odlično slaže sa čokoladom.
  3. Rendžer keksići sa bloga "Mimi's Kingdom", tamo gdje je samo jedan na slici. Karakteriše ga dodatak oraha, kokosa i ovsenih pahuljica.
  4. Ovseno pirinčani kolačići sa čokoladom sa bloga "Provereni recepti - Cooks and Bakes"- skoro kao klasičan keks ovog tipa, ali sa pirinčanim brašnom i pahuljicama i na mojoj je listi za isprobavanje.

Nadam se da ste uživali u čitanju ovih receptića, da ste otkrili neke zanimljive recepte, da ste ih zabilježili i spremili da zamirišu u vašoj kuhinji.


Kraj godine nas obično navede da porazmislimo o životu, o onome što je bilo i o onome što želimo za ubuduće. Ova godina je za mene bila pomalo neradna kad je blog u pitanju, ali je bila prepuna životnih odluka i promjena. Od naredne želim da bude radna i kreativna na blogu, a stabilna i mirna u životu. :)

Vama svima želim mnogo ljubavi i zdravlja, mnogo lijepih i ispunjenih dana, ispunjene snove, spokoj i pronalaženje zadovoljstva u malim i naizgled nebitnim stvarima (a znamo već da one život znače).

Ajde, da vam ova godina bude slatka i lijepa kao ovaj šareniš koji ste upravo pregledali!
Voli vas i grli vaša Milica

Slične kolekcije recepata na blogu: