Odaberite omiljenu vrstu kratke tjestenine, uzmite crni ili bijeli luk ili oba, paradajz, konzervu tunjevine i ručak je skoro spreman!

Ako se neko malo duže zadrži na mom blogu, koji doduše, još uvijek nije tako bogat, zapaziće da gajim ogromnu ljubav prema italijanskoj kuhinji . Osim toga što su jako voljene, paste su i veoma brzo rešenje za ručak ili večeru.

Testenina sa tunjevinom i paradajzom

Ne znam kako kod vas, ali kod nas uvijek vlada oduševljenje kad spremim tjesteninu sa nekim od brojnih jednostavnih soseva. A nije da nisu veoma često na kućnom jelovniku!

Ovdje se radi samo o varijaciji osnovnog recepta za tjesteninu sa svježim paradajzom , kojem je dodata tunjevina iz konzerve, a bosiljak je zamijenjen svježim peršunom.

U ovom slučaju sam koristila samo crni luk, ali možete ga zamijeniti bijelim, ili koristiti oba. Ukoliko volite ljuto, dodajte pola svježe ljute papričice ili suve ljuspice.

Ukoliko svježi paradajz nije u sezoni, napravite sos od konzerviranog paradajza, takođe sa maslinovim uljem i bijelim lukom i dodajte ono što imate u tom trenutku - mocarelu, tunjevinu, neke mesne ili povrćne ćuftice.

Na vama je da isprobate razne varijante i odlučite se za onu koja vam najviše prija. Umjesto tunjevine možete koristiti neku drugu sličnu ribu ili je zamijeniti mocarelom.

Recept

Pasta sa tunjevinom i paradajzom

Makaroni sa tunjevinom i rajčicama Odaberite omiljenu vrstu kratke tjestenine, uzmite crni ili bijeli luk ili oba, paradajz, konzervu tunjevine i ručak je skoro spreman!
  • vrijeme pripreme: 10'
  • vrijeme kuvanja: 20'
  • ukupno vrijeme: 30'
  • za 2 osobe

Sastojci

za sos
  • crni luk
  • čen bijelog luka (po izboru)
  • 3 sočna paradajza, srednje veličine
  • konzerva tunjevine u komadima
  • so, biber
  • kašika sjeckanog svježeg peršuna (ili bosiljka)
  • 3 kašike maslinovog ulja
i još
  • 170-180g kratke tjestenine po izboru

Postupak

  1. Luk isjeckajte na tanke polumjesece. Ako koristite i bijeli, ostavite čen ucijelo i kad završite sa kuvanjem sklonite ga iz sosa. Ukoliko volite da osjetite njegov ukus, nasjeckajte čen (ili dva) na krupno i propržite sa crnim lukom.
  2. Ukoliko želite, paradajz možete oljuštiti, ali mu svakako sklonite sjemenke. Za instrukcije pogledajte detaljan postupak kako da oljuštite i očistite paradajz. Isjeckajte na krupne kocke.
  3. Odlijte višak ulja iz tunjevine i viljuškom je rastresite.
  4. U ključalu vodu koju ste posolili, ubacite pastu i kuvajte prema uputstvima sa pakovanja. Za detaljnija objašnjenja pogledajte moj post u kojem sam opisala postupak kuvanja tjestenine na italijanski način.
  5. U međuvremenu, na maslinovom ulju, propržite luk. To je momenat da dodate ljutu papričicu u slučaju da je koristite.
  6. Dodajte paradajz isječen na kocke, poklopite, malo smanjite vatru i miješajte povremeno. Ukoliko se desi da nestane sok koji je paradajz ispustio prije nego što je i tjestenina gotova, dodajte par kašika vode u kojoj se kuva.
  7. Za 10-ak minuta će tjestenina već biti gotova. Izdvojte malo vode od kuvanja i procijedite je.
  8. Sosu od paradajza dodajte peršun, biber i tunjevinu, izmiješajte, a zatim dodajte i pastu sa malo vode od kuvanja. Sve izmiješajte i podijeli u tanjire. Po želji, pospite svježe narendanim parmezanom.